Kuća prefarbana katranom; Foto: BoysPlayNice
Svetski projekti

Novi dom na temeljima starim 100 godina podseća na šupu… s razlogom

Nordijska estetika sa primesama industrijskog dizajna oblikovala je savremenu kuću izgrađenu na temeljima starog objekta.

Čitava priča počela je kupovinom stare kuće u češkom gradu Liberec. S obzirom na to da je prizemlje kuće izvedeno od kamena, delimično ukopano, bilo u dobrom stanju, arhitekte firme Mjölk architects odlučile su da ostatak kuće sruše, a da kamena baza bude veza savremenog doma sa istorijom njegove lokacije.

S obzirom da se kuća nalazi uz prometnu saobraćajnicu, arhitekte su se odlučile za izgradnju novog betonskog zida uz ivicu parcele, na mestu starog frontalnog zida, koji bi kući obezbedio mir i sigurnost. Iza zida smešteno je malo dvorište sa pogledom na planinski vrh Ješted, koje služi kao granična zona između ulaza, gostinske kuće i stepenica koje vode ka velikom dvorištu.

Nova konstrukcija izvedena je od drveta, a crni krov i fasada obojeni su katranom kako bi kuća podsećala na staru šupu koja se nalazila na ovom mestu. Arhitekte nisu želele da menjaju kontekst lokacije pa zapravo novi objekat najviše liči na ono što je već postojalo na ovom mestu.

Nova konstrukcija izvedena je od drveta, a crni krov i fasada obojeni su katranom kako bi kuća podsećala na staru šupu koja se nalazila na ovom mestu.

Na staroj bazi kuće od kamena napravljene su dve stambene jedinice. Glavna kuća i gostinska kuća za sina klijenata, koji je mornar i većinu godine provodi na brodu.

Što se tiče enterijera, nordijska estetika nastavlja se i unutrašnjosti. Od materijala dominiraju natur beton koji je utopljen nameštajem od hrasta ali i površinama od šperploče.

Glavna kuća

Naravno, glavna kuća je znatno složenije organizacije, jer je njen dizajn morao da ispoštuje potrebe bračnog para ali i njihove kćerke. Dok je u starom kamenom delu kuće organizovana prostrana kuhinja sa trpezarijom kao i prostor za skladištenje, na međuspratu se nalazi dnevni boravak, a na najvišem nivou su spavaće sobe, radna soba, kupatila, kao i otvorena terasa sa saunom.

Objekat karakterišu prozori velikih dimenzija koji pružaju pogled na okolnu prirodu, kao i protok prijatne sunčeve svetlosti u kuću.

Garderoberi su korišćeni i kao pregrade između spavaće sobe i kupatila.

Znatna količina nameštaja u kući je izvedena po meri, poput garderobera koji su fiksirani za plafon tako da „lebde“ i ne zauzimaju previše mesta.

Garderoberi su korišćeni i kao pregrade između spavaće sobe i kupatila.

Kupatila su dizajnirana u sirovom industrijskom stilu.

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNiceTehnička dokumentacija: Mjölk architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *