Održive kancelarije Bloomberga; Foto: Foster + Partners
Zelena gradnja

Ovo je prvi biro koji se obavezao da će buduće objekte projektovati karbonski neutralno

Foster + Partners prva je firma iz svoje branše koja je potpisala takozvani Net Zero Carbon Buildings Commitment i time se obavezala da će svoje buduće objekte projektovati kroz potpuno održivi sistem.

Ovaj renomirani arhitektonski biro, vođen vizionarskim idejama osnivača Normana Fostera, priključio se grupi od 23 grada, uključujući Njujork, London i Tokio u sprovođenju misije smanjenja uticaja izgrađenog okruženja na klimatske promene.

Svi koji prihvate ovaj sporazum, prihvataju obavezu da će sve njihove nove zgrade imati nultu emisiju ugljenika do 2030. godine i da će isto to učiniti i za svoje stare objekte do 2050. godine.

Sporazum je predstavljen na svetskom samitu o klimatskim promenama održanom u septembru prošle godine, koji je sprovela neprofitna organizacija World Green Building Council (WGBC), posvećena sprovođenju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

WGBC je predstavio plan prema kojem bi emisija ugljen dioksida trebalo da se smanji za 84 gigatona u narednih 30 godina.

“Ponosni smo što smo prva arhitektonska firma koja je potpisala sporazum Net Zero Carbon Buildings Commitment i time podržala Advancing Net Zero Status Report za 2019. godinu.” – istakao je za Dezeen Chris Trott, partner u Foster + Partners i direktor sektora održivosti.

Kao vremenski cilj postavljena je 2050. godina, do kada bi trebalo smanjiti emisiju ugljen dioksida i ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni. Kako bi se ovo postiglo, WGBC je postavio cilj potpune dekarbonizacije zgrada i kompletne građevinske industrije.

S obzirom na činjenicu da je građevinarstvo industrija koja intenzivno koristi ugljenik, WGBC je predstavio plan prema kojem bi emisija ugljen dioksida trebalo da se smanji za 84 gigatona u narednih 30 godina.

Inovativna fasada na zgradi Bloomberga; Foto: Foster + Partners

Nastavak dobrog puta

Foster + Partners su firma koja intezivno teži održivom dizajnu. Oni su prošle godine osvojili nagradu Stirling za projekat londonskog sedišta kompanije Bloomberg, koje je proglašeno najodrživijom poslovnom zgradom na svetu. Na fasadi objekta postavljene su bronzane pokretne žaluzine, koje omogućavaju prirodnu ventilaciju, a plafonski paneli u obliku latica sadrže na hiljade LED dioda koje štede energiju.

Foster + Partners trenutno rade i na master projektima koji u prvi plan postavljau održivost, poput projekta održivog glavnog grada u Indiji, i karbonski neutralnog tehnološkog grada Masdar u Abu Dabiju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *