Aktuelno

Foster + Partners osvojili nagradu RIBA za projekat sedišta Bloomberga

Evropsko sedište medijske kompanije Bloomberg odlikovano je najprestižnijom nagradom za arhitekturu u Velikoj Britaniji, RIBA Sterling.

Bloombergova zgrada smatra se najvećom kamenom građevinom u  Velikoj Britaniji, a pritom zadovoljava standarde održivosti. Mediji su je zapravo prozvali najodrživijom zgradom na svetu budući da ima smanjenu potrošnju vode za 73%, a električne energije za 35% u odnosu na potrošnju standardnih poslovnih zgrada. Projektovale su je arhitekte iz studija Foster + Partner sa namerom da od nje naprave dinamični prostor koji podstiče saradnju, piše BBC.

Ovo je najodrživija zgrada na svetu budući da ima smanjenu potrošnju vode za 73%, a električne energije za 35%

Sedište kompanije Bloomberg u Londonu sastoji se od dve zgrade povezane toplom vezom, a otvoreni prostor između njih uređen je tako da formira tri nova javna mesta. Ova složena šema takođe uključuje novi pristup podzemnoj stanici, kafićima i restoranima i muzeju posvećenom rimskom hramu Mithras, otkrivenom na ovoj lokaciji pre 60 godina.

Probijanje plafona

Direktor fondacije RIBA, Ben Derbyshire, obrazložio je odluku da se projekat kuće Foster + Partners ovenča ovom važnom nagradom:

„Nakon žestoke debate, žiri je doneo jednoglasnu odluku i time poručio da novo evropsko sedište Bloomberga predstavlja monumentalno dostignuće. „Kreativnost i istrajnost kojom su ovom projektu pristupili Foster + Partners i Bloombergova podrška ne samo da su podigli kriterijume kada govorimo o uređenju poslovnih prostora i urbanih jezgara, već su doslovno probili plafon. Ova zgrada je dubok izraz poverenja u britansku arhitekturu – i savršeno ilustruje zašto je Velika Britanija globalna prestonica arhitektonske profesije“.

Početkom godine RIBA je objavila širu listu najboljih zgrada u protekloj godini. Podsetite se koji su se objekti našli na ovom spisku u posebnom tekstu.

Foto: Foster + Partners

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *