Uknjižen ili neuknjižen? Proverite sami online! Foto: Naomi Hébert on Unsplash
Aktuelno

Kako proveriti da li je stan uknjižen

Prednost kupovine uknjižene nepokretnosti je veća tržišna vrednost, pravna sigurnost i mogućnost kupovine stana pomoću hipotekarnog kredita. Ali kako proveriti da li je stan uknjižen?

Kako bi se uverili da je prodavac nepokretnosti koju ste došli da gledate pravi vlasnik i da stan koji gledate nema na sebi hipoteku i slične terete neophodno je da proverite sve podatke o nekretnini u katastru nepokretnosti.

Katastar nepokretnosti je osnovna evidencija o nepokretnostima i pravima na njih. Katastar nepokretnosti sadrži podatke o zemljištu, zgradama, stanovima, poslovnim prostorima, kao i posebnim delovima zgrada i drugih građevinskih objekata, piše 4zida.

U Katastar nepokretnosti se upisuje pravo svojine koje se odnosi na nepokretnost. To znači u Katastru možemo videti ko je vlasnik nepokretnosti, ali i otkriti da li postoje neka dodatna opterećenja na nekretnini.

Ukoliko želite da proverite neku nepokretnost u katastru najlakše je da to uradite online.

Ukoliko želite da proverite neku nepokretnost u katastru najlakše je da to uradite online tako što ćete otići na internet servis „KnWeb“ Republičkog geodetskog zavoda koji je javno dostupan na adresi http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx. Za pretragu ovog servisa neophodno je da znate:

  • ime opštine
  • ime katastarske opštine i broj katastarske parcele
  • ili adresu i kućni broj nepokretnosti koju želite da proverite.

Podatke za pretragu katastra možete pronaći u samom oglasu za prodaju nepokretnosti ili tražiti od lica koje je oglas postavilo (agenta za prodaju nepokretnosti ili vlasnika).

Nakon što pronađete željenu nekretninu na RGZ servisu moći ćete da utvrdite  tačno ime i prezime vlasnika nepokretnosti u odeljku „3. Podaci o posebnom delu objekta“, kao i da utvrdite da li postoje tereti i zabeležbe na toj nepokretnosti.

Koja opterećenja na nekretnini možemo otkriti u Katastru?

Kada se govori o realnim teretima i ograničenjima u raspolaganju nepokretnostima, mnogima na pamet prvo pada potencijalna hipoteka. Međutim spisak ograničenja je dug.

Nekretnina može biti opterećena zabranom raspolaganja, može postojati zabeležba spora, ili zabeležba da je pravo svojine upisano na osnovu Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, itd.

Ukoliko se susretnete sa zabeležbom o nekom opterećenju, možda bi najpametnije bilo konsultovati iskusnog stručnjaka koji će vam objasniti prirodu neke pravne zabrane, što će vam pomoći da razumete da li je ulaganje u takvu nekretninu opravdano.

Podaci o katastarskoj parceli koji su dostupni putem servisa ne mogu se koristiti kao službeni podaci. Jedino je list nepokretnosti koji je izdat od strane Službe za katastar nepokretnosti službeni podatak.

Bez ovog lista nepokretnosti notar neće overiti ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, čak i kad ste proverili sve online. Zato je neophodno da prodavac nepokretnosti neposredno pre zaključenja ugovora o kupoprodaji izvadi list nepokretnosti.

Katastar nepokretnosti daje jasan uvid o stanu; foto: Jarosław Ceborski on Unsplash

Na šta još treba obratiti pažnju

Nakon provere statusa nepokretnosti ostalo je još par koraka koje treba da obavite kako biste bili sigurni da kupujete nekretninu na kojoj druga lica nemaju potraživanja.

  • Prvenstveno vlasnik stana treba da vam da fotokopiju svoje lične karte kao dokaz identiteta, a nakon toga i pravni akt na osnovu kojeg je on postao vlasnik nepokretnosti (ugovor, otkup, ostavinsko rešenje i sl.).
  • Ukoliko vlasnik stana ima supružnika i nepokretnost je stečena u braku neophodno je da vam da overenu izjavu da se supružnik slaže sa kupoprodajom i da neće osporavati istu.
  • Ukoliko je osnov sticanja nepokretnosti nasledstvo pročitajte detaljno ostavinsko rešenje i proverite da li postoji još naslednika, budući da je moguće da vlasničko pravo deli više njih.

Uvidom u podatke o željenoj nekretnini, možete se uveriti ko je vlasnik stana kao i da li postoje neka ograničenja o korišćenju nekretnine. Ceo proces razmatranja dokumentacije ume biti veoma stresan, međutim uz prave informacije i poznavanje procedure sve može proteći bez problema.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Guberinic gorica

    Zelim da proverim da li je uknjizen Stan,ulica kraja milutina 5b,stan br19

Ostavite odgovor

Obavezna polja *