Muzej Macura u Novim Banovcima; Foto: Robert Slavik
Aktuelno

Ima li u Srbiji zgrada u ružičastoj boji? Pronašli smo ih tri!

Primena ove markantne boje na zgradama nije jednostavna stvar pa zahteva veliku hrabrost od strane arhitekte. Međutim, to ne znači da ih nema.

Upečatljiva plastična lutka roze boje koju je stvorila kompanija Mattel, postala je globalni fenomen koji je zauvek promenio svet dečijih igračaka.

Popularnost Barbike, koja se prvi put pojavila 1959. godine, danas je ponovo uzela maha zahvaljujući holivudskom hitu Barbie sa Margo Robi i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama.

Srodni članci na portalu:

Film Barbie je zaludeo svet; Foto: Warner Bros.

Ceo svet zavijen je u roze boju pa smo odlučili da istražimo ima li primera ružičaste arhitekture u Srbiji.

Ceo svet zavijen je u roze boju pa smo odlučili da istražimo ima li primera ružičaste arhitekture u Srbiji.

Primena ove markantne boje na zgradama nije jednostavna stvar pa zahteva veliku hrabrost od strane arhitekte. Međutim, mi smo uspeli da pronađemo tri zgrade u Srbiji u ružičastim bojama na kojima su se autori odvažili da naprave ovakav iskorak. Ovom spisku dodajemo i nekoliko enterijera u kojima je naravno mnogo jednostavnije primeniti upečatljivu roze boju.

Zgrada Central u Pančevu, Danilo Dangubić

Zgrada Central po projektu arhitektonskog biroa Danilo Dangubic Architects, nalazi se na jednoj od najprometnijih ulica u Pančevu pa je buka bila jedan od faktora u određivanju oblikovanja zgrade.

Zbog toga je su za fasadu dizajnirani prefabrikovani betonski teraco elementi koji svojom masom predstavljaju apsorbere buke. I to u roze boji koja je pravo osveženje za našu arhitektonsku scenu.

Zgrada Central podignuta je 2021. godine; Foto: Danilo Dangubic Architects

 

Ambar u Starim Banovcima, Milan Mijalković

U Starim Banovcima, mestu na desnoj obali Dunava udaljenom samo 12 kilometara uzvodno od Zemuna, nalazi se Magacin Macura – Zenit 4, stari ambar pretvoren u prostor namenjen umetnosti od od 450 kvadrata.

Objekat dopunjava Muzej Macura u obližnjim Novim Banovcima, otvoren 2008. godine za smeštaj jedne od najvećih privatnih kolekcija moderne i savremene umetnosti u istočnoj Evropi kao prvi privatni muzej u Srbiji.

Ružičasta fasada naglašava novo prisustvo u selu, dok dve crne kutije, u kojima se nalaze prodavnica i skladišni prostori, čine osnovu volumena. Ceo projekat pogledajte ovde

Magacin Macura zauzima površinu od 450 kvadrata; Foto: Miljan Stojković

 

Zgrada Skupštine Opštine Zaječar

Iako započeta još 1909 godine, radovi na zgradi Opštinskog doma završeni su zbog rata tek 1923. godine.

Sastoji se iz prizemlja sa lokalima, i sprata u kome su službene prostorije. Simetrične fasadne površine naglašene su središnjim rizalitom u čijem je sastavu glavna ulazna partija smeštena u prizemlju.

Sve ovo odražava se i na spoljnu kompoziciju, sa prostorno naglašenim središnjim rizalitom u svom sastavu i po vertikali sa nadvišenim fasadnim zidom i krovnim završetkom poput mansardnog četvorovodnog.

Iako je originalna boja zgrade bila žuta, današnji izgled je u više u Barbi stilu.

Zgrada Skupštine Opštine Zaječar; Foto: Wikipedia

Enterijeri u roze boji

Naravno, dizajneri enterijera mnogo lakše koriste ružičastu boju, a ovo su neki od najreprezentativnijih primera.

Mali devojački stan u Novom Sadu

Dvosoban stan u novogradnji od 40 kvadrata, sa pridruženom kuhinjom u dnevnom boravku, bilo je potrebno srediti tako da ne bude samo funkcionalan i ugodan za boravak, već i da to bude mladalački stan sa vedrim bojama.

Taj izazov pao je na dizajnersku enterijera Sonju Brstinu koja je odabrala upečatljivu floralnu tapetu u zelenoj i roza nijansi kao i dva ružičaska jastuka. Ceo projekat pogledajte ovde

Upečatljiva roze boja čine okosnicu ovog stana; Fotografije: Igor Conić

 

Poslastičarnica O la la u Valjevu

Osnovni koncept dizajna ove poslastičarnice u centru Valjeva bio je postizanje harmonije korišćenih boja, tekstura, materijala i oblika kako bi se dobio prijatan prostor koji skreće pažnju jednostavnošću i detaljima.

Umirujući i topao ambijent arhitekte iz Studija Prototip postigle su kombinacijom prirodnog tona hrastovog drveta, prirodnog kamena, teraco granitne keramike, kao i bojenog medijapana u pastelnom roze tonu. Ceo projekat pogledajte ovde

Poslastičarnica O la la u Valjevu; Foto: Miloš Martinović

 

Boya porcelan u Beogradu

Snaga, krhkost i boja porcelana bili su inspiracija za enterijer beogradske prodavnice porcelana. Projekat potpisuju Milica Tasić iz studija Situacije i Staši Radmilović Diklić iz studija Dello.

Spektrom različitih materijala taktilnost porcelana prevedena je i na sam prostor u kojem se akcenat stavlja na iskustvo kupovine. Ceo projekat pogledajte ovde

Enterijer prodavnice Boya Porcelain u Beogradu; Foto: Lumina Images

Znate za još primera? Pišite u komentarima!

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Dule

    Almaski kraj i verovatno svaki vojvodjanski grad/opstina imaju neku roze zgradu.

  2. Miki

    Zgrada opstine Velika Plana je drecavo roze boje

Ostavite odgovor

Obavezna polja *