Dešavanja

Srpski i hrvatski građevinari grade partnerstvo

Srpski i hrvatski građevinari, povezivanjem dveju industrija u zajedničkim projektima, imaju šansu na tržištima Severne Amerike, Alžira, bivšeg SSSR-a i Libije, kao i u regionu, istaknuto na sastanku oko 50 predstavnika građevinske industrije Srbije i Hrvatske.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić pozdravljajući ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji, predstavnike kompanija iz Republike Hrvatske i Republike Srbije i privrednih komora dveju zemalja, istakla je da je ovo prvi zajednički sastanak kompanija iz oblasti građevinske industrije Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji organizuju Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije.

„Posle ubrzanog privrednog rasta do 2008. godine u kojem je građevinska industrija imala lidersku ulogu jer, kroz sektorski, integriše ostale podsektore industrije, kao i sektor usluga, svetska ekonomska kriza je direktno doprinela zaustavljanju i padu privrednih aktivnosti, padu investicija i tražnje, smanjenju zaposlenosti, što se posebno odrazilo na pad u sektoru građevinarstva.
Postalo je jasno da samo dobro organizovani i umreženi možemo da ogovorimo na izazove izlaska iz krize“, istakla je potpredsednica Džagić.

Prema njenim rečima, ključni izazov koji je pred nama je strukturno prilagođavanje i povećanje konkurentnosti naših privreda na visoko – koncentrisanom i globalizovanom tržištu. Najefikasniji način je da kroz regionalno povezivanje kompatibilnih privreda obezbedimo veći potencijal u zajedničkom nastupu u regionalnim infrastrukturnim projektima i projektima na trećim tržištima.

„Ovo je prvi u nizu sektorskih sastanaka industrija naših dveju zemalja, koje se međusobno dobro poznaju. Cilj ovog sastanka je da prepoznamo moguće oblike saradnje i da razvijemo mehanizme podrške projektnom povezivanju građevinskih industrija naše dve zemlje u cilju podizanja potencijala za nastup na tržištu. Naš cilj, kao nacionalnih poslovnih asocijacija, je da ceneći Vaš interes, Vam pružimo servis i podršku u prepoznavanju ciljnih projekata i tržišta, modeliranju saradnje, iznalaženju različitih mogućnosti finansijske i nefinansijske podrške“, naglasila je potpredsednica Džagić, izrazivši uverenje da će privrednici kroz partnerstvo, umesto konkurencije, graditi konkurentniji zajednički nastup na tržištu.

Povezivanje kompatibilnih privreda zajedničkim nastupom na trećim tržištima, u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, bivše Jugoslavije i u regionu, pre svega, saradnja na infrastrukturnim projektima, jeste mogućnost za iskorak u svet za srpske i hrvatske građevinare, istaknuto je na sastanku.

Partnerstvo Srbije i Hrvatske na evropskoj osnovi dobrobit i za jednu i za drugu zemlju, naglasio je ambasador Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, dodajući da su firme u oblasti građevinske industrije pioniri tog partnerstva. Ambasador Kuprešak izrazio je uverenje da će investiciona kriza uskoro proći.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo, IGM i stambenu privredu PKS Goran Rodić, predstavljajući stanje u građevinskoj industriji Srbije, rekao je da je ovo pionirski početak saradnje dveju građevinskih industrija. Srpsko građevinarstvo, koje deli sudbinu opšte privredne situacije u zemlji, ima oko 11.530 privrednih društava i oko 120.000 radnika. Pojedine grane beleže pad i do 70 odsto, a posebno teško poslovalo se u protekloj godini. Izlaz je upošljavanje domaće industrije, u što većoj meri, u kapitalnim projektima širom sveta.

Direktor Sektora građevinarstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori Rudolf Rom naveo je da je u građevinskoj industriji Hrvatske zaposleno oko 10.000 ljudi, a da je u proteklih nekoliko godina izgubljeno gotovo 40.000 radnih mesta. Građevinarstvo, iako predstavlja lokomotivu privrede, u Hrvatskoj ima problem gubitka stranih tržišta i očuvanja kvalifikovane radne snage. Hrvatska preduzeća traže strane kooperante radi partnerstava za velike poslove. Samo ujedinjenim snagama srpska i hrvatska preduzeća mogu napraviti iskorak na strana tržišta, ocenio je Rom.
Na sastanku je ocenjeno da je uspostavljanje modela projektnog preduzeća, kao svojevrsne „replike“ nekadašnjim kompanijama koje su ranije objedinjavale preduzeća i pravile klastere, koji će učestvovati u međunarodnim projektima, dobar model za buduću saradnju.

Predstavnici preduzeća tokom bilateralnih razgovora razmotrili su mogućnost formiranja operativnog tima, u čijem će sastavu biti po dva predstavnika Hrvatske gospodarske komore i PKS i po dva predstavnika građevinske industrije. Zadatak tima je da napravi predlog ciljnih projekata na prioritetnim tržištima, da za prioritetna tržišta pripremi kratke analize zahteva tržišta, konkurencije, kao I potencijala koji posedujemo u građevinskoj industriji I da pripremi predlog modela saradnje na projektnom principu po modelu “ključ u ruke”, a na bazi iskustva iz perioda uspešne organizacije klastera na tržištu (Union inženjering I INGRA). Takođe, radna grupa izradila bi predlog mera za vlade dveju država, radi obezbeđivanja podrške i garancija preduzećima u zajedničkim poslovima na ino trižištima. Podrška u prepoznavanju ciljnih projekata predstavlja cilj nacionalne poslovne asocijacije.

Ovaj, prvi zajednički sastanak privrednika dveju zemalja, nakon velikog biznis foruma u Zagrebu krajem prošle godine, organizovan je na inicijativu dve privredne komore i privrednika, a najavljena je i uzvratna posetna Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *