Aktuelno, Novi objekti

Ambasada SAD u Beogradu biće prva sertifikovana zelena zgrada u Srbiji

Nova zgrada američke ambasade na Dedinju ima najveće šanse da postane prva sertifikovana zelena zgrada u Srbiji, a korak za njom idu i IT park u Inđiji i i nova zgrada banke Intesa na Novom Beogradu, dok je u Tržnom centru Ušće u toku postupak pozelenjivanja.

Prema broju i površini navedenih objekata koji konkurišu za sertifikat zelene zgrade Srbija je sada lider u regionu, dok se u ostatku Evrope i Americi već više od deceniju teži zelenoj gradnji.

Ukazano je da u domaćoj javnosti postoji zabluda da je zelena zgrada energetski efikasna zgrada, pametna zgrada ili zgrada na čijem krovu ili fasadi je zelenilo, objašnjavajući da pojam zelena zgrada širi.

 

Zelena zgrada je ona koja poseduje internacionalni sertifikat o tome da ispunjava protokole standarda održive gradnje – zeleni standard u koji spadaju održivost gradilišta, efikasna potrošnja vode i korišćenje energije, zgrada izgrađena od prirodnih reciklirajućih materijala, koja je kvalitetna za boravak ljudi.

Boravak u zelenoj zgradi je mnogo kvalitetniji i zdraviji nego u standardnim „sivim zgradama“ jer ima više svetlosti i bolju ventilaciju, a veoma je važno da sve zgrade imaju bele sertifikovane krovove koji odbijaju toplotu i snižavaju temperaturu vazduha u gradovima, te tako redukuju efekat urbanih „vrelih ostrva“.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Konstnatin

    Hocemo li ovde ubuduce vaditi vize za USA?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *