Aktuelno, Novi objekti

Dragan Jovanović udario temelje novom pozorištu

Uz „zidarsku“ salamu, jogurt, kilo hleba i pivo, glumac Dragan Gagi Jovanović udario je danas prvi kramp kojim je najavio izgradnju nove radionice smeha u delu kompleksa Ustanove kulture Palilula.

Društvo na mestu buduće scene „Beogradske komedije“ pravili su mu pozorišni „majstori“ Jovan Ćirilov, Dušan Kovačević i predsednik opštine Palilula Danilo Bašić.

Beograd će na jesen 2011. dobiti novo pozorište na mestu nekadašnjeg Narodnog univerziteta „Braća Stamenković“, koji je izgoreo u požaru pre 10 godina.

Opština Palilula će iz ovogodišnjeg budžeta za izgradnju pozorišta izdvojiti oko 5 miliona dinara, što će biti dovoljno za izvođenje grubih građevinskih radova. Ukupna investicija procenjena je na oko 40 miliona dinara, a sledeće godine biće obezbeđena sredstva za kompletno opremanje novog zdanja.

„Beogradska komedija“ moći će da primi 500 gledalaca, a dvorana će osim za pozorišne predstave, biti pogodna i za druge kulturne manifestacije. Budući objekat od oko 700 m2 imaće foaje, bife klub, salu za pripremu glumaca, svlačionice, a biće to i prvo pozorište koje će imati svoj parking.

Prvi radovi na sanaciji predviđeni su za 15. septembar a potom sledi sređivanje nekadašnje velike dvorane koja je pre više od deceniju izgorela u požaru. Idejno rešenje novog pozorišta uradili su dia Milan Mićanović i dia Dušan Popović, dok će sanacija biti poverena preduzeću „Koto„.

Vlasnik budućeg objekta biće Ustanova kulture Palilula, a pozorištem će upravljati preduzeće „Fantasia Theater Production“, čiji su osnivači glumac Dragan Gagi Jovanović i inženjer Emir Omanović.

„Beogradska komedija“ funkcionisaće po principu otvorenog pozorišta, koje će se moći da se zakupi za određene predstave ali i druge kulturno-umetničke manifestacije. Jedna od njih je Palilulska olimpijada kulture koju je ta opština obnovila 2004. godine. Olimpijada kulture koja je iznedrila mnoge danas afirmisane ljude iz sveta kulture otvaranjem „Beogradske komedije“ dobiće svoj novi dom.

Evo kako će izgledati novo pozorište:

Pogled sa scene
Pogled sa balkona

(eKapija)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *