Budući izgled vidikovca iznad Čačka; Foto: Facebook/Turistička organizacija Čačak – Zvanična strana
Aktuelno

Pogled sa Ovčara i Kablara: U okolini Čačka planirane dve nove turističke atrakcije

Poznata po svojim prirodnim lepota i manastirima, klisura u samom srcu Šumadije trebalo bi da dobije sadržaje koji će dati novu razvojnu šansu okolnim selima.  

Turistička organizacija grada Čačka predstavila je budući izgled vidikovca na Kablaru, kao i ulazne kapije dobrodošlice koja će predstavljati turističku signalizaciju kojom će se označavati i promovisati područje Ovčarsko-kablarske klisure.

Da podsetimo, ova jedinstvena morfološka celina udaljena je 18 km od Čačka, dugačka je oko 20 km, a najveća dubina klisure iznosi 710 metara. Područje Ovčarsko-kablarske klisure je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dobrodošli u zaštićeno područje; Foto: Facebook/Turistička organizacija Čačak – Zvanična strana/CIP

Razvojna šansa za sela i čitavo područje

Kako ističu u TO Čačak, kojoj je povereno staranje nad klisurom, budući objekat vidikovca na Kablaru će biti prava regionalna turistička atrakcija koje će dati novu razvojnu šansu selima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i celoj klisuri.

Iz turističke organizacije dodaju da je projekat radila firma Energoprojekt sa svojim najboljim stručnjacima, a objekat se finansira sredstvima Ministarstva turizma i omladine i Vlade Republike Srbije.

Pogled na lokaciju iz vazduha; Foto: Facebook/Turistička organizacija Čačak – Zvanična strana

Platforma od 200 kvadrata

Prema projektu, platforma od višeslojnog stakla imaće površinu od 200 kvadrata, platforme i stepenište od drveta 92 kvadrata, krovna površina sa solarnim panelima nepunih 48 kvadrata i turistička stanica sa elektroblokom 37 kvadratnih metara, piše eKapija.

Projekat vidikovca radila je firma Energoprojekt: Foto: Facebook/Turistička organizacija Čačak – Zvanična strana

Svojim savremenim izgledom i formom sama kapija predstavljaće deo turističke atrakcije tog područja.

Ulazna kapija dobrodošlice nalaziće se neposredno pre manastira Vavedenje, iz pravca Čačka i odmah po silasku sa auto-puta.

Kako je navedeno na sajtu Turističke organizacije Čačak, svojim savremenim izgledom i formom sama kapija predstavljaće deo turističke atrakcije tog područja.

Kako je preneo sajt moravainfo.rs, idejno rešenje uradio je Saobraćajni institut CIP.

Idejno rešenje kapije uradio je Saobraćajni institut CIP; Foto: Facebook/Turistička organizacija Čačak – Zvanična strana/CIP

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Nenad sretenovic

    Kad ce rukovostvo grada Cacka da preduzme konkretne mere za podizanje kvaliteta zivota u selima opstine, naprimer kao sto to radi gradonacelnik G.Milanovca u Pranjanima gde se gradi kanalizaciona mreza sa precistacem odpadnih voda…Najvece selo u opstini Cacka Mrcajevci godinama ukazuje na tu potrebu a pogotovo kad je Pijaca Voda u pitanju sramno kako se razbacuje novac na projekte koji nisu u ovom momentu najbitni …

  2. Srdjan Milosevic

    Nije dovoljno samo to sto nam priroda da nego i mi kao drzava treba nesto da uradimo. Recimo, da se zaposli sluzba od nekoliko zaposlenih koji ce nesto kao rendzeri da stiti podrucje od prljanja smecem, bespravne gradnje, krivolova, sece sume itd, itd… Iz nekog fonda planski a ne spontano treba podsticati seoska domacinstva da izgrade kategorisane pansione, farme… Treba napraviti i pesacko-biciklisticke staze… Dakle puno, puno toga treba imati u vidu i postepeno razvijati… Treba imati viziju i iz godine u godinu napredovati…
    Mislim i da bi puno povratnika bilo zainteresovano da uloze novac u neki projekat koji bi im donosio profit.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *