Vidikovac u obliku DNK; Foto: Marsk Camp
Arhitektura

Bjarkeova dvostruka spirala od cortena za vidikovac od 25 metara

Toranj u obliku DNK, čiji je vrh širi od baze, deluje kao da je u potpunosti formiran samo od niza stepenica.

Okružen močvarnim zemljištem, u području Vadenskog mora na severu Danske koje se nalazi pod zaštitom UNESCO, podignut je vidikovac nazvan Marsk visine 25 metara koji omogućava odličan pogled na nacionalni park i Severno more. Toranj od Corten čelika je veoma specifičnog izgleda ne samo zbog svoje dvostruke spirale već i zašto što izgleda kao da je to samo jedan beskrajni niz stepenica.

Na prvi pogled deluje kao da je toranj u potpunosti formiran samo od niza stepenica.

Renomirani arhitektonski biro BIG na čelu sa Bjarke Ingelsom dizajnirao je strukturu tako da ima dvostruku spiralnu formaciju sličnu onoj koja se može videti na DNK, a sve to je realizovano sa 146 stepenika na putu ka vrhu i 131 stepenika pri silasku.

„Toranj Marsk se sastoji od jedinstvene konstrukcije, gde se dizajn zasniva na spiralnoj strukturi inspirisanoj prirodom i lancem ljudske DNK. Ovo je ujedno i skulptura i osmatračnica i oblikovana je kao dvostruka spirala tako da postoji samo jedan put ka gore, a drugi put ka dole.“, rekli su iz kampa Marsk za Dezeen.

Vrh širi od baze

Toranj se kroz svoju formu postepeno širi od podnožja ka vrhu, tako da je širina pri bazi 7 metara, da bi se na samom vrhu proširila na 12 metara.

Strukturu je izvela lokalna kompanija Schack Trapper, a iskorišćeno je 300 tona Corten čelika, dok je za bazu upotrebljeno 250 tona betona.

Za strukturu je upotrebljeno 300 tona Corten čelika, a za temelj 250 tona betona.

Mali lift je postavljen u centralnom delu strukture, kako bi se omogućio po potrebi i jednostavniji put do vrha.

Jedinstvena perspektiva

„Kada pređete tih 146 stepenica do vrha, naći ćete se na nadmorskoj visini od 25 metara. Ovo zapravo pruža potpuno jedinstvenu perspektivu u ovoj ravnici i pogled na nacionalni park Wadden Sea.“, zaključuju iz uprave kampa Marsk.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *