Arhitektura

Žitelji Tokija uskoro će se sahranjivati u ovakvim neboderima

Arhitekte iz Kine osmislile su neboder od balona u kojima će polagati kovčeg a koji će vremenom odleteti.

Arhitektonska organizacija arch out loud predstavila je pobednike međunarodnog konkursa za Vertikalno groblje Tokija koje bi trebalo da odgovor na problem manjka površine za sahranjivanje. Sudeći po pobedničkim rešenjima, umesto u zemlju, Japanci će se uskoro sahranjivati u neboderima kako bi se uštedelo ono malo površine koje Japan poseduje.

Predmet konkursa bila je lokacija u distriktu Šinjuku, na kojoj su učesnici trebali da naprave rešenje vertikalnog groblja u duhu grada ali i u relaciji s tumačenjem smrti u Japanu.

 

Na konkurs je stiglo 460 radova iz 54 zemalja a žiri je izabrao jedno pobedičko i tri drugoplasirana rešenja, prenosi ArchDaily.

Drugoplasirani: In-Between

vertikalno-groblje-21-01

Neboder sa grobljima u modularnom rasporedu štedi prostor. Projekat potpisuju: Moises Roro Marquez, Carlos Orbea Martinez, Gonzalo Garcia-Robeldo, Piotr Panczyk iz Španije.

 

Drugoplasirani: Beyond the Horizon of Consciousness

vertikalno-groblje-22-01

Ispod samog grada napravio bi se prostor koji bi ličio na pećinu sa livadom u koju bi se pokopavali posmrtni ostaci. Ovo rešenje stiže iz Poljske od arhitekata Anna Eckes i Olaf Mitka.

 

Drugoplasirani: Inner Landscape

vertikalno-groblje-23-01

Hibridna interpretacija pagode na više spratova i japanskih svetilišta oblikovana u neboder. Rešenje potpisuje arhitekta Niccolo Brovelli iz Italije.

 

Pobedničko rešenje: Death Is Not The End

vertikalno-groblje-1-01

Pobedničko rešenje pod nazivom Death Is Not The End potpisuju kineske arhitekte Wei Li He, Wu Jing Ting Zeng, Zhi Ruo Ma i Kui Yu koji su osmislili neboder od balona. Njihova ideja je da se kovčeg skladišti u balone koji će vremenom odleteti. Pojavljivanje i nestajanje balona podseća na prolaznost života.

Pogledajte i kako je epicentar zemljotresa prevoren u memorijalni centar.

Foto: arch out loud

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *