Objekat je materijalizovan u kombinaciji prirodnog kamena i lima
Regionalni projekti

Kako će izgledati Info centar na Žabljaku

Objekat karakteriše jednostavna i neupadljiva fasada koja predstavlja spregu savremenog i tradicionalnog.

Na najvišlem urbanom naselju na Balkanu, na 1.456 metara nadmorske visine, smeštenom u samom središtu gorostasne planine Durmitor u Crnoj Gori, niče Info centar turističke organizacije Žabljak po projektu arhitekte Dragutina Dubljevića kao i saradnice arhitekte Marije Šćepanović iz biroa Europrojekt. Objekat od 135 kvadratnih metara, čiju izradu projektne dokumentacije finansira UNDP, biće podignut sledeće godine u centru Žabljaka uz glavni gradski trg i u neposrednoj blizini hotela Žabljak.

Konceptualne analize lokacije vezane za urbanističku i kompozicionu postavku objekta i njegov odnos prema okruženju rezultovale su objektom kompaktnog oblika. Osnovni gabarit je trapezastog oblika, sa strmim dvovodnim krovom i isturenim elementom nadstrešnice duž kraće osnovice trapeza.

Pogledajte video:

Na prizemnom delu objekta primenjen je prirodni autohtoni kamen, dok su sprat i krov pokriveni falcovanim limom.

Reinterpretacija tipoloških odlika tradicionalne durmitorske kuće primenjana je u materijalizaciji fasada. Za oblikovanje prizemnog dela objekta primenjen je prirodni autohtoni kamen, dok su spratni deo objekta i krov materijalizovani falcovanim limom. U vizuelnom smislu postignut je efekat jednostavne i neupadljive fasade koja predstavlja spregu savremenog i tradicionalnog.

U parternom uređenu primenjen je prirodni kamen za zidanje ograde, natur beton za izgradnju potpornog zida, gabro granit za popločanje pristupnog platoa, stepeništa i rampe. Elemente mobilijara za sedenje čine panjevi od debla slobodno postavljeni u prostoru.

Primenom savremenih funkcionalnih, građevinskih, energetskih i instalacionih rešenja postignuti su visoki standardni energetske efikasnosti objekta što je bio jedan od najvažnijih zahteva investitora.

Prvi gosti sledeće godine

U Europrojektu trenutno rade na izradi glavnog projekta koji bi trebalo da bude gotov do septembra, nakon čega će se raspisati tender za izgradnju, a očekuje se da će objekat biti završen sledeće godine.

Izgradnju Info centra na Žabljaku finansira nadležno ministarsvo.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Vanja krgovic sarovic

    Poštovani,
    Prije nego objavite tekst molila bih Vas da se tacno infirmisete, jer informacije o finansiranju i izgradnji objekta nisu tacne.

    1. Igor Conić

      Informisali smo se direktno od projektanata…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *