Dve petine desetomilionske Džakarte nalazi se ispod nivoa mora i nastavlja da tone; Foto: Muhammad Rizki on Unsplash
Aktuelno

Indonezija izmešta glavni grad jer Džakarta tone

Planirano je da se preseljenje na ostrvo Borneo završi do 2024. i prema procenama zvaničnika, trebalo bi da košta 33 milijarde dolara.

Indonezija će premestiti glavni grad iz Džakarte na ostrvo Borneo, zbog velike saobraćajne zagušenosti i tonjenja, objavio je na Tviteru predsednik te ostrvske države. Za razliku od drugih delova Indonezije, stručnjaci tvrde da veći deo Bornea nije ugrožen potresima i vulkanskim erupcijama.

Planirano je da se preseljenje završi do 2024. i prema procenama zvaničnika, trebalo bi da košta 33 milijarde dolara. Međutim, ta brojka nije preterano velika ako se uzmu u obzir ekonomski gubici zbog saobraćajnih čepova, koji su procenjeni na sedam milijardi dolara godišnje, javlja Politika.

Za razliku od drugih delova Indonezije, stručnjaci tvrde da veći deo Bornea nije ugrožen potresima i vulkanskim erupcijama.

Dve petine desetomilionske Džakarte nalazi se ispod nivoa mora i nastavlja da tone. Za masovno izbijanje podzemnih voda stručnjaci krive nemar domaćinstava, poslovnih zgrada, trgovinskih centara i apartmana.

Pojedini aktivisti za očuvanje životne sredine kritikovali su odluku o preseljenju prestonice tvrdeći da će izgradnja novog grada u središtu šume naneti štetu prirodi.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *