Izdvojeno, Izvođenje

Radikalan plan pomeranja celog jednog grada za tri kilometra

Rudarski grad Kiruna preseliće se na istok što je jedan od najambicioznijih projekata u Švedskoj u poslednje vreme.

Kako preseliti ceo grad? To je pitanje koje muči vlasti ali i 18.000 žitelja rudarskog grada Kiruna koji su 2004. godine saznali da je tlo ispod njih sve nestabilnije. Grad leži da na jednom od najvećih rudnika gvožđa na svetu, pa je zbog velike tražnje ove rude, državna kompanija Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) kopala sve dublje i dublje. Šta dalje? Preseliti grad tri kilometara istočnije!

Vađenje rude dovelo je do velike degradacije stabilnosti tla koje je postalo slabo da nosi teret grada.

Kao što je objašnjeno u videu iznad, grad postoji zbog rudnika. Svake noći čuju se miniranja ali su građani toliko naviknuti na eksplozije da ih više ni ne primećuju. LKAB je otvorio brojna radna mesta u gradu zahvaljujući rudniku, ali svaki put kada se ruda izvadi, dolazi do sleganja tla i deformacije zemljišta. Konačno, ovo je dovelo do velike degradacije stabilnosti tla koje je postalo slabo da nosi teret grada, piše CityLab.

Kiruna14_w-736x437

„Zatvaranje rudnika nikada nije bila opcija“. Za rudarsku kompaniju, jedino rešenje bilo je preseljenje grada. Tako je vlast Kirune uradila radikalan projekt preseljanja celog grada za tri kilometara na istok. Naravno, troškovi ovakvog ambicioznog projekta biće ogromni a procene se kreću u milijardama dolara.

Stari grad će biti srušen i pretvoren u nacionalni park.

Kiruna će sagraditi novi, kompaktniji centar po projektu stokholmske arhitektonske firme White. Cilj je da se što više materijala iskoristi iz starog grada za pravljenje novog. Stari grad će biti srušen i pretvoren u nacionalni park. LKAB će obeštetiti sugrađane tako da mogu da kupe novi kuće u novom, istočnom gradu.

Kiruna03_w-736x418

Ovaj ambiciozni projekat izaziva nervozu kod građana, pa je studio White u Kiruni podigao centar u kojem građani mogu da dobiju opširnije informacije o tome kako će biti realizovan ovaj plan, kako će izgledati nova Kiruna i gde će oni živeti i raditi.

Prema procenama LKAB preseljenje grada Kiruna trajaće između 20 i 30 godina.

Kiruna13_w-644x460

Pogledajte moć poliuretanske pene:

Podizanje betonskih elemenata poliuretanskom penom

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *