Spoj starih i novih materijala u kući zvanoj Kambra po projektu biroa Medprostor; foto: Janez Marolt
Izdvojeno, Regionalni projekti

Kako je štala u Sloveniji transformisana u dom koji slavi svoje ožiljke

Spoj sirovih kamenih i finih drvenih površina učinio je da objekat star 400 godina u isto vreme bude i moderan i rustičan, ali i da na najbolji način oda počast nekadašnjem stanaru.

U kraškom području Slovenije, gde vlada mediteranska klima i čiji stenovit i suv predeo prekrivaju samo plantaže vinove loze i borove šume, smestio se objekat nazvan Kambra. Naziv kuće potekao je od lokalnog izraza za višenamensku prostoriju u prizemlju karakterističnu za tradicionalne kuće. Upravo je poštovanje tradicije ali i nekadašnjeg stanara na četiri noge, bila osnovna ideja vodilja u realizaciji ove rekonstrukcije.

U enterijeru su zadržani originalni elementi od gvožđa koji ukazuju da je na ovom mestu nekada živela krava zvana Sivka.

Obnavljanju kuće, biro Medprostor i arhitekta Lucija Penko, pristupili su na veoma temeljan i pažljiv način, s namerom da se zadrži što je više moguće prvobitnih elemenata, poput kamenih okvira prozora i vrata, hrastove krovne konstrukcija, rustične fasade, ali i nekolicine gvozdenih elemenata koji ukazuju da je na ovom mestu nekada živela krava zvana Sivka.

Beton ublažen hrastom

Primarni materijal koji je korišćen pri oblikovanju novog enterijera je beton, dopunjen elementima izvedenim od gvožđa sa završnicom u crnoj boji.

Sirovost enterijera ublažena je finim površinama od hrastovog drveta na mestima gde je taktilnost od većeg značaja, kažu arhitekte za ArchDaily

Slava ožiljcima

Čvrstina novih materijala i akcentovan spoj starog i novog aludiraju na prolaznost vremena kojem je kuća odolela i na njeno ponosno slavljenje ožiljaka koji su je zadesili kroz vreme.

Beton koji je korišćen u unutrašnjosti služi i kako bi učvrstio stabilnost kamene strukture.

Dodatni objekat izgrađen u dvorištu, takođe je izveden od betona koji nema nikakvu drugu završnu obradu, kako bi bio u što boljem skladu s postojećim objektom.

Novi objekat oštrih ivica, poput stene, tek će se oblikovati a zub vremena će biti njegov budući arhitekta.

Objekat star 400 godina tokom vremena se menjao i trošio i baš ta kontinuirana transformacija poslužila je kao inspiracija za njegovu obnovu. Novi objekat oštrih ivica, poput stene, će se tek oblikovati a zub vremena će biti njegov budući arhitekta.

Spoj starog i novog jasno se vidi na ovoj slici:

Pogled iz drona:

Osnova:

Osnove kuće i novog objekta

Foto: Janez Marolt

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *