Prethodni prostor u kojem je 300 zaposlenih radilo razdvojeno po sektorima, u zasebnim kancelarijama, pretvoren je u drastično drugačiji prostor.

Za gotovo 300 zaposlenih u produkcijskoj kući Attraction iz Montreala, promena radnog prostora zaista je bila drastična, ali u njihovom slučaju na bolje. Zaposleni su prethodno bili podeljeni po sektorima na dva sprata, gde je svaki imao svoj korporativni ali i kulturološki identitet. Njihov postojeći objekat površine 5.000 kvadrata pokazivao je ogromne potencijale za bolju ogranizaciju prostora, što su arhitekte firmi Lumi Group i Imperatori Design sproveli u delo… i to za samo 13 nedelja!

Umesto malih kancelarija, tu je sad otvoreni radni prostor ukupne površine od 5.000 kvadratnih metara.

Kompanija sa sedištem u industrijskoj zgradi je u svom enterijeru imala znatnu količinu prirodnog svetla, koja je dolazila sa tri strane. Pored dobrog osvetljenja arhitekte su potencijal videle i u vizuelno prijatnom poliranom betonu na podu, dok su mana bile vidljive ventilacione cevi na plafonu ali i kratak rok za izvršenje projekta redizajna koji je iznosio nešto manje od tri meseca.

Prva faza u procesu dizajna bila je razmatranje radnih navika zaposlenih i osmišljavanja koncepta dizajna koji bi ispratio želju ovog velikog kreativnog tima da prostorom vlada jedinstveni stil.

Međuzone za relaksaciju

Stvarajući jedinstveni dizajn u enterijeru prostor je organizovan kao fluidna cirkulaciona celina u kojoj svi sektori mogu lagano da komuniciraju, a zanimljivo uređene međuzone mogu pružiti prijatan odmor i relaksaciju.

Dok su studiji za dizajn i zajednički prostori organizovani na način da budu dobro osvetljeni, sektori za editovanje smešteni su u zoni gde nema prozora.

Boksovi za osamljivanje

Ukoliko ipak nekome zatreba prostor u kom se može osamiti i podići nivo koncentracije, tu su raznobojni boksovi. Ipak, i u ovoj zoni veza sa celokupnim prostorom nije prekinuta, jer je jedna strana boksa izvedena od transparentnih pregrada.

Kombinacijom tapaciranog nameštaja u prijatnim bojama i svetlog drveta umanjen je hladan vizuelni uticaj betonskog poda.

Oko 75% nameštaja starog prostora je redizajnirano i postalo je deo novog enterijera.

Kako bi se ispratio ekološki put razvoja projekta, oko 75% nameštaja starog prostora je redizajnirano i postalo je deo novog enterijera. Neki od novih komada nameštaja čine fotelje i radne stolice koje dolaze od lokalnih proizvođača.

Raznolika rasveta

Sa namerom da atmosfera bude što prijatnija tim firme Imperatori je u saradnji sa Lumi Group je rasvetu razdvojio u nekoliko tipova, tako da osvetljenje u prostoru pružaju visilice, stone i podne lampe, kao i usmerena spot rasveta i LED trake.

Foto: Stephane Brugger, via V2com

Kad ste već ovde…