Enterijer ordinacije MedicaTim osmišljen je tako da mališanima i njihovim roditeljima prenese poruku da će sve biti u redu.

Pedijatrija je grana medicine koja se bavi najmlađim i najosetljivijim pacijentima – decom. Zbog specifičnog i delikatnog posla, vlasnica buduće ordinacije Ljiljana Vukosić želela je da dobije prostor u kojima će se mališani ali i njihovi roditelji osećati sigurno. Zato je angažovala arhitektu Sonju Brstinu kojoj je poverila zadatak da u prostor od svega 38 kvadrata u Beogradu smesti dve ordinacije, zajedno sa svim pratećim prostorijama, kao i da osmisli enterijer koji će biti veseo i topao. Rezultat je ordinacija iz koje, kako kaže vlasnica ordinacije, deca ne žele da idu kući!

Pogledajte video prilog o enterijeru pedijatrijske ordinacije:

U prostor od svega 38 kvadratnih metara trebalo je smestiti sve potrebne prostorije koje zahteva pedijatrijska ordinacija i logoped. Pored dve ordinacije, čekaonice, i prijemnog dela, bilo je potrebno smestiti i dva toaleta (za zaposlene i pacijente) kao i čajnu kuhinju. Malo prostora, a veliki zahtevi. Ipak, sve je uspelo da stane!

Osnova ordinacije od 38 kvadrata sa 6 prostorija

Dva prozora postavljena pod uglom od 45 stepeni diktirala su dizajnersko rešenje enterijera ali i raspored prostorija pošto svaka ordinacija mora da ima svoj prozor.

Crtanje umesto gledanja

Ulazni deo potpuno je posvećen deci. Ovaj prostor zamišljen je tako da ih oslobodi od straha od doktora, da ih opusti kao i da ih zainteresuje za igru. Ispod klupe s uzglavljem u obliku kućice smešten je prostor za igračke, dok je zid preko puta klupe ustvari velika tabla za crtanje kredama na kojoj je okačen televizor. Prema rečima zaposlenih, zid na kojem je dozvoljeno škrabati definitivno više privlači pažnju dece od samog televizora… Ideja za dom?

Iza table za crtanje klizaju vrata koja otvaraju prostor čajne kuhinje. U ovu mini kuhinjicu dužine svega 1,1 metar smeštena je sudopera i podpultni frižider. U visećim elementima predviđen je prostor za odlaganje ispod kojih je postavljena ugradna LED traka koja osvetljava radnu ploču. Bojler je postavljen horizontalno iznad visećih elemenata i skriven je ormanom.

Uz prijemni pult smešten je prostor za odlaganje jakni. Zbog male površine prostora, svaki kvadratni centimetar je bilo potrebno iskoristiti. Zato su i na zid uz pult postavljeni nosači za dokumentaciju.

Prostor je imao veliku visinu što je omogućilo smeštanje plafonskih centralnih jedinica klime kao i ugradnju drvenih gredica u plafon.

Dve odvojene kancelarije, pedijatra i logopeda, međusobno su povezane kliznim vratima tako da je ostvarena unutrašnja komunikacija.

U ordinaciji pedijatra smešten je krevet, prostor za presvlačenje beba, radni sto sa dve stolice, umivaonik i ormar za lekove. Sve ovo u samo 10 kvadratnih metara!

Planine i kućice

Kako bi prozori delovali interesantnije, oni su uklopljeni sa zidnim oblogama u obliku planina izvedenih od bojenog MDF-a. Ovaj motiv se ponavlja u obe kancelarije baš kao i drvene gredice na plafonu sa ugrađenom LED rasvetom. Zbog bezbednosti dece ivice nameštaja su zaobljene. Zato su radni stolovi izvedeni sa zaobljenim ivicama.

Pod u ordinaciji izveden je od LVT ploča iz Tarketta, što su zapravo vinil ploče dimenzija 50×50 cm. Odabrane su tri nijanse koje su postavljane u nepravilnom rasporedu i baš zbog toga, prema rečima zaposlenih, veoma privlače pažnju dece.

Zidovi u ordinacijama obloženi su belim keramičkim pločicama u visini do 100 cm. Motivi kružića sa pločica ponovljen je na kliznim vratima i tabli za pisanje.

Prema rečima lekara, deca koja su imala strah od ljudi u belim uniformama nakon posete ovoj ordinaciji izlaze puni pozitivnih utisaka čemu doprinosi ne samo enterijer već i prijatni ljudi koji u njoj rade.

Foto, video: Igor Conić za Gradnja.rs

Kad ste već tu…