Opremanje novih stanova u novogradnji uvek je veliki izazov. Pogledajte kako je savladan ovaj zadatak!

Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs na čelu s arhitektom Sonjom Brstinom dobio je zadatak da osmisli enterijer stana u Novom Sadu za višečlanu porodicu. Želja vlasnika bila je da prostor od preko 200 kvadrata oblikuje u savremenom duhu s toplom i ugodnom atmosferom.

Pogledajte kako je stan izgledao u sivoj fazi, a kako izgleda danas:

Stan se prostire na dva nivoa gde je prvi namenjen za dnevni boravak i trpezarijom sa kuhinjom, dok je drugi nivo rezervisan za spavaći blok. Prednost stana bile su velike staklene površine, dobra osunčanost i predivne terase na oba nivoa stana s pogledom na centar grada. Sve ovo trebalo je iskoristiti kako bi se iz stana izvukao maksimum.

sonja-brstina-enterijer-18

Dnevnu sobu krasi impozantan luster s čak 50 sijalica kojeg potpisuje italijanski Flos.

 

Mermerne površine, zlatni detalji i kraljevsko plava boja na foteljama i tepisima zaslužni su za luksuzni izgled dnevne sobe. Ugradni nameštaj, kao što su police za knjige, maske za radijatore i zidne obloge, izveden je po meri od furnira hrasta tamnije nijanse. Na pod je postavljen brodski pod od hrastovog drveta tamnije boje koji vizuelno pojačava utisak raskošnosti stana.

sonja-brstina-enterijer

Najveći izazov

Dnevna soba povezana je s velikom trpezarijom dok je kuhinja vizuelno odvojena visokim šankom izvedenim od Kerrocka.

Upravo na ovom mestu krio se najveći izazov u ovom stanu. Naime, pored kuhinje je smešten toalet koji je vidljiv iz svakog ugla dnevne sobe. Kako bi se on sakrio od pogleda, zidovi toaleta kao i vrata obloženi su u furnirani MDF tako da su se ona potpuno utopila u drvenu oblogu.

Velika pažnja posvećena je i rasveti. Pored pozlaćene podne lampe od Filipa Starka (pogledajte video) i dve manje visilice iznad šanka, u stanu su postavljeni dominantni lusteri kao što su oni iznad trpezarijskog stola za deset osoba ili impozantni luster u dnevnoj sobi s čak 50 sijalica kojeg potpisuje Flos. Celokupnu rasvetu u stanu isporučio je Light Systems Design.

sonja-brstina-enterijer-15

Kuhinja je delimično zaklonjena od dnevne sobe, a izvedena je u kombinaciji bojenog MDF-a na visećim elementima i furniranog MDF-a u boji tamnog hrasta. Pločice u kuhinji su u teksturi mermera dok je radna ploča s izlivenom duplom sudoperom urađena takođe u kompozitnom materijalu.

sonja-brstina-enterijer-2

U pult ispod šanka ugrađen je frižider za vino. Viseći elementi otvaraju se šarkama bez vidnih ručkica, dok su elementi iznad aspiratora urađeni od dimovanog stakla i postavljeni u metalni ram.

sonja-brstina-enterijer-23

Mirni blok stana

Polukružno stepenište vodi na sprat gde je smešten mirni blok stana sa spavaćom i dve dečije sobe koje kriju zanimljiva dizajnerska rešenja. Roditeljsku sobu krasi krevet s tapaciranim uzglavljem kao i tabure pravljeni po meri. Sama pozicija kreveta naglašena je spuštenim gipsom na plafonu i zidu iza kreveta. U niše gipsa postavljena ke LED traka s toplo belom svetlošću koja pojačava vizuelni efekat.

sonja-brstina-enterijer-5

Na tamni hrastov parket postavljene su visoke parket lajsne ofarbane u svetlu boju nameštaja koje značajno doprinose luksuznom izgledu prostora.

sonja-brstina-enterijer-6

U nišu ormana s leđima od crnog stakla ugrađen je televizor dok je ostatak ormana nenametljivog izgleda bele boje s vratima koja se otvaraju push mehanizmom.

sonja-brstina-enterijer-7

Roditeljsko kupatilo osmišljeno je tako da pruži komfor i maksimalno uživanje. Zbog toga je osim tuš-kabine u njega stavljena i jacuzzi kada.

Što se tiče dečijih soba za dva dečaka, ona su opremljena tako da pruže puno prostora za igru ali i za učenje. Na zidove su postavljene tapete koje su odredile boju uzglavlja kreveta, nameštaja ali i tepiha. Kreveti kao i kompletan nameštaj, pravljeni su po meri

sonja-brstina-enterijer-11

sonja-brstina-enterijer-14

sonja-brstina-enterijer-14a

Garderober je posebna prostorija u stanu. Kosine u ovoj prostoriji iskorišćene su za smeštanje otvorenih plakara i polica za odlaganje stvari. Ugrađen je VELUX krovni prozor koji je omogućio prodor puno svetlosti u ovu usku prostoriju ali je pružio i sjajan pogled na centar grada.

garderober

Dečije kupatilo takođe je u plavoj boji, a najinteresantniji detalj jesu porcelanske pločice s motivom trave.

Sjajan pogled na grad

Jedna od prednosti stana jesu i prostrane terase s predivnim pogledom na grad. Pošto je centralna terasa postavljena na samom uglu, u delu sa garniturom za sedenje postavljena je staklena pregrada bez vidnih profila kako bi se smanjio uticaj vetra. Osim garnitura za sedenje od ratana, postavljen je i trpezarijski sto kao i mini-kuhinja za zabave na otvorenom.

sonja-brstina-enterijer-19

sonja-brstina-enterijer-19a

Odrešene ruke prilikom dizajna enterijera omogućilo je da stan izgleda upravo onako kako je na početku i zamišljeno, a da porodica maksimalno uživa u njemu.

Foto: Relja Ivanić

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: