Poslovni centar Vrelec; fotografije: Relja Ivanić
Izdvojeno, Regionalni projekti

Zgrada koja je postala novi urbani reper Rogaške Slatine

Poslovni centar Vrelec u Sloveniji, po projektu Andreja Stehoveca i Roberta Potokara, služi kao biznis inkubator za mlade preduzetnike.

Rogaška Slatina u Sloveniji je poznata turistička lokacija još iz doba Austrougarske, a širom sveta znaju za ovo mesto zahvaljujući proizvodnji kristala. Međutim, ovaj gradić je i centar preduzetništva zbog čega je opština odlučila da podigne biznis inkubator, a u tome su im pomogle arhitekte iz biroa Ravnikar-Potokar i Strehovec arhitekt. Poslovni centar Vrelec podignut je 2018. godine, a njena prijatna i nenametljiva arhitektura bila je razlog da joj posvetimo pažnju.

Zbog njene visine ne samo da je postala urbani reper grada već je postala i vidikovac zahvaljući lođi na trećem spratu.

Oblikovanje objekta smeštenom na samom ulasku u Rogašku Slatinu nastalo je s idejom da se iz njega pruža pogled na park zdravlja Rogaška, kao i da se nova zgrada nadoveže na gradsku osu. Zbog svoje visine ne samo da je postala urbani reper ovog poznatog turističkog mesta već je postala i vidikovac zahvaljući lođi na trećem spratu.

Četvorospratni objekat od 1.200 metara kvadratnih postavljen je na nepravilnoj osnovi paralelno sa saobraćajnicom. Prizemlje u staklu je uvučeno čime je povećan profil ulice, a posetioci su dobili natkriveni deo za šetnju. U severnom delu, objekat je niži za jedan sprat kako bi se do susednih kuća obezbedio prodor sunčeve svetlosti.

Ritmička fasada

Fasada je napravljena u kombinaciji stakla i drvenih lamela od sirovog sibirskog ariša. Lamele su pozicionirane tako da bi se dobila ritmička igra dubina, širina i promena rastera. Ritam na fasadi odgovara i lokaciji okruženoj saobraćajnicom i obližnjom železničkom stanicom, a u isto vreme je u skladu s krajolikom i obližnjom vernakularnom arhitekturom.

Od betona, preko jasena do aluminijuma

Ovaj objekat na četiri etaže podignut je u armiranom betonu sa ispunama od opeke, dok su unutrašnji zidovi od gips-kartonskih ploča. Podovi su urađeni od punog jasena u kombinaciji sa granitnim pločicama, dok su prozori i vrata napravljeni od aluminijuma.

Poslovni centar ima 35 kancelarija, kuhinju, salu za sastanke, konferencijsku salu, arhivu i kafeteriju. Lođi s vidikovcem na trećem spratu može se pristupiti preko zajedničkog hodnika.

Grafičke podloge:

Situacija
Situacija
Osnove
Osnove

Faktografija:

 • Ime: Business center Vrelec, Rogaška Slatina, Slovenija
 • Autori: Andrej Strehovec, Robert Potokar
 • Investitor: Opština Rogaška Slatina
 • Godina projektovanja: 2014-2016.
 • Godina izvođenja: 2017-2018.
 • Kvadratura: 1.200 m2, 4 etaže
 • Biroi: Ravnikar – Potokar arhitekturni biro d.o.o. (u saradnji sa Strehovec arhitekt)
 • Saradnici: Srđan Knežević, Maja Slapernik, Andrej Blatnik, Gregor Bucik, Vojko Mlakar, Matevž Govekar, Andrej Smole, Aleksander Plej, Marko Kamenšek, Bogdan Lepan, Aleš Hudernik, Rok Prislan, Vili Lovšin
 • Nadzor: Jože Grobelnik
 • Izvođač: Andrej Hartl – G.E.S.
 • Fotografije: Relja Ivanić

 

Kad ste već ovde…
– Kako je štala u Sloveniji transformisana u dom koji slavi svoje ožiljke
– Poznate slovenačke terme proširene velnes centrom po projektu Enote
– 17 minuta montaže slovenačkog mosta u 30 sekundi

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *