Izdvojeno, Svetski projekti

Vitka kuća dugačka 38 metara

Pogledajte kako izgleda objekat građen od lokalnog materijala na samoj obali jezera.

Po projektu projektnog biroa MU Architecture u Kvebeku, na granici Kanade i SAD-om na obali piktoresnog jezera, nikla je kuća od 420 metara kvadratnih koja se proteže u dugačkom linearnom volumenu. Naime, ovaj objekat dugačak je skoro 38 metara, a izveden je pretežno u kamenu koji je vađen lokalno. Vitka, duga kuća izgleda monunetalno zahvaljujući brojnim kamenim zidovima i popločanim terasama s kojih se pruža sjajan pogled na jezero.

Objekat izgleda kao da tone u terenu što je vizuelni trik postignut smenjivanjem otvorenih i zatvorenih delova na fasadi.

Velika garažna vrata postavljena su između masivnih kamenih volumena i zahvaljujući svojoj materijalizaciji ona se sjajno slažu sa crnom fasadom od drveta. Međutim, pri prilasku objektu jedan drugi element krade pažnju. Naime, s ulične strane objekat izgleda kao da tone u terenu što je vizuelni trik postignut smenjivanjem otvorenih i zatvorenih delova na fasadi. Jedan ceo deo kuće s ulične strane je u staklu od poda do plafona, a ideja je da kroz kuću može ugledati jezero – glavni adut ovog impozantnog objekta.

Ogromna visina

Velike staklene površine, beli zidovi i nameštaj svedenih linija karakteriše unutrašnjost kuće. Međutim, glavna karakteristika enterijera jeste visina plafona koja na pojedinim mestima dostiže i 7,60 metara. Ovakva visina iskorišćena je kako bi se dobila prozračnost prostora ali i kako bi se stvorio osećaj luksuza.

Skriveni detalji

Sve prostorije u ovoj dugoj i vitkoj kući poređane su linearno. S jedne strane dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, smeštena je spavaća soba, dok su s druge strane garaže i tehničke prostorije. Iako u ovolikoj kući ima samo jedna spavaća soba ona ima sve dodatke koje je čine specijalnom. Naime, uz nju je napravljen soba za treniranje, sauna, ogromno kupatilo i deo za relaksaciju. Dugačak koridor spaja sve ove sadržaje, a poseban kuriozitet su skrivena vrata u kuhinji koja kroz ostavu vode ka garaži.

Osnova kuće dugačke 38 metara

I u dnevnom boravku ima skrivenih elemenata. Naime, kamin je urađen zajednu s plakarom i to tako se u njegovoj unutrašnjosti krije televizor koji se može otkriti kada je to potrebno. Naravno, sav nameštaj urađen je po meri i to u beloj boji tako da se lepo spoji sa belim granitom i svetlim hrastom u kuhinji.

Spavaća soba sa prostorom za trening, velikim kupatilom i saunom iz kojih puca pogled na jezero.

Na jezeru je podignuta kućica za čamce koja svojom materijalizacijom prati izgled glavne kuće.

U pogledu na jezeru može se uživati i iz ovih ležaljki.

Fotogalerija

Osnova kuće dugačke 38 metara
Osnova kuće dugačke 38 metara

Foto: Stéphane Groleau via v2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *