Teraco je ponovo hit! Foto: Heju Studio
Izdvojeno, Materijali

Na zidovima, podovima, nameštaju – Teraco je ponovo u modi!

Teraco, materijal koji je stremio održivosti kada se o tome nije ni govorilo.

Teraco se kroz kratak opis može definisati kao ekološki materijal, optimalne izdržljivosti, koji ne zahteva posebne tretmane pri održavanju, a pritom ima izvanredan dizajnerski potencijal. Kao podna ili zidna obloga ovaj kompozitni materijal može biti prefabrikovan ili se izliti na licu mesta. Njegov karakter oblikuju komadići mermera, kvarca, granita ili stakla, sjedinjeni vezivom, koje može biti na bazi polimera ili cementa, i baš ovakva kompozicija čini da gotovo svaki element načinjen od ovog materijala deluje jedinstveno. Međutim, vratimo se malo u prošlost, na same početke proizvodnje ovog zanimljivog materijala.

Iako neki podaci ukazuju na arheološka nalazišta u Turskoj iz doba neolita, jasno definisan razvoj primene potiče u Italiji, kada su snalažljivi venecijanski radnici otkrili način kako da opiljke mermera upotrebe za pravljenje jeftinije podne obloge za svoje domove i terase. Tehnika, koja je u početku korišćena za izravnavanje podova, bila je zasnovana na mukotrpnom ručnom glačanju uz pomoć kamena, da bi se potom razvio alat, sa produženom drškom, koji se zvao galero. Još jedna korisna činjenica za dalji razvoj teraca, bila je i ta da su radnici primetili da kozje mleko daje bogat sjaj mermernoj površini.

Tehnika, koja je u početku korišćena za izravnavanje podova, bila je zasnovana na mukotrpnom ručnom glačanju uz pomoć kamena.

Tokom 16. veka Italija je imala monopol u proizvodnji teraca i mozaika i ova industrija držala se u istim porodicama kroz generacije. Prvi teraco izveden u Sjedinjenim Američkim Državama uradio je upravo italijanski zanatlija 1890. godine u rezidenciji Vanderbilt na Petoj Aveniji u Njujorku. U period između 1900. i 1915. godine tri miliona Italijana imigriralo je u SAD, te je sa njima u Ameriku došao i njihov zanat. Terazzeri, kako su se nazivale ove zanatlije, smatrali su se pravim umetnicima, a oni su svoj zanat ljubomorno čuvali i prenosili ga kroz generacije sa oca na sina.

Međutim, tek razvojem električne drobilice i brusilice tokom dvadesetih godina prošlog veka, teraco je dobio finiju završnu obradu, veću preciznost i brzinu obrade a pritom su se i smanjili troškovi izvođenja.

Arhitekte 20. veka prepoznale su lepotu teraca i njegov potencijal te su počele da ga primenjuju na mnogobrojnim projektima. Za čuveni Art Deco epohu teraco je bio savršen!

Teraco primena kroz Art Deco

Primena s drugim materijalima

Tokom druge polovine 20. veka teraco se često kombinovao sa mesinganim graničnim lajsnama i na taj način omogućeno je stvaranje visoko umetničkih i složenih podnih kompozicija na teraco podovima. Teraco se kroz svoj dalji razvoj uspešno komponovao s drvetom, mermernim pločama, pa čak i s plastikom.

Mesingane lajsne kao dodatak teracu; Foto: Homedit

Danas se teraco može praviti od mermera, granita, recikliranog stakla, kvarca, porcelana ili metalnih agregata.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka razvijen je i epoksidni teraco, velikog spektra boja, kao i različite debljine, koji se znatno brže izvodio.

U skorijoj prošlosti dosta se delovalo na polju razvoja teraca sa epoksidima, poliesterima, lateksom i skrilom, što je teraco učinilo isplativijim materijalom za primenu, kao i visokofunkcionalnim a da ne govorimo o spektru dezena i boja koji je postao neograničen. Danas se teraco može praviti od mermera, granita, recikliranog stakla, kvarca, porcelana ili metalnih agregata koji se mešaju sa cementom ili epoksidom, a zatim se poliraju kako bi se dobila održiva, glatka i ravnomerno obrađena površina, koja može da bude izrazito dugog veka.

Teraco na bazi epoksida bio je hit 60-tih; Foto: Homedit

Najpoznatije primene

Teraco je veoma vodootporan i čvrst materijal, ali mogu se javiti oštećenja u vidu pukotina, koje obično nastaju zbog promena na podlozi ispod teraca, a ne u samoj strukturi materijala. Za održavanje teraca preporučuje se topla voda i neutralna sredstva za čišćenje, a izbegavanje agresivnih sredstava i ulja.

Obzirom da se jednostavno održava teraco je tokom godine veliku primenu ostvario u školama, na stadionima, aerodromima i sličnim većim objektima. Neretko se ovaj materijal može videti u hodnicima škola i zgrada starijeg datuma u Srbiji.

Jedan od najpoznatijih primera teraco podova je čuveni holivudski Walk of Fame, u čiji tamni teraco je postavljeno više od 2.500 zvezda posvećenih slavnim glumcima, muzičarima, režiserima, pa i fiktivnim likovima. S druge strane neki od slavnih objekata koje karakteriše baš primena teraca je svakako bazilika Svetog Petra u Vatikanu, ali i Gugenhajmov muzej.

Teraco na čuvenom holivudskom Walk of Fame; Foto: discoverlosangeles

Ukoliko ukucate reč terrazzo kao hešteg dobićete preko 220.000 rezultata pretrage. Teraco ponovo osvaja!

Ukoliko ste zaljubljenik u dizajn sigurno ste prateći naše članke primetili pojačano korišćenje teraca u enterijerima koji se sada može naći na komadnom nameštaju, rasveti, a od njega se prave i dekorativni predmeti. Osim što je ponovo aktuelan u oblikovanju podnih i zidnih obloga, dezen teraca se koristi kao motiv na raznovrsnim predmetima. Ukoliko ukucate reč terrazzo kao hešteg dobićete preko 220.000 rezultata pretrage. Teraco ponovo osvaja!

Teraco je svuda! Foto: dialect, trendesignbook, tikamoon

Održiv materijal pre nego što se o tome pričalo

Veliki značaj ovog materijala ispoljava se i u činjenici da, u vremenu kada se javnost pojačano osvešćuje o održivosti, teraco ima veliku ulogu. Primenom teraca smanjuje se otpad jer se u njega stavljaju komadići mermera, granita, recikliranog stakla, kvarca, porcelana ili metalnih agregata, odnosno, oni delovi sa kojima industrija često ne zna šta da radi. Zato je teraco više nego dobrodošlo rešenje!

Teraco u modernom kupatilu; Foto: Miguel De Guzman

Teraco je novi hit

Današnji dizajn jasno nam govori da teraco nije samo za podove, već je njegova primena mnogo šira, te se može uočiti u mnogobrojnim enterijerima kao zidna obrada, na radnoj površini u kuhinji, kao ploča trpezarijskog stola i slično. Svakako, koja god opcija da se odabere, ovaj materijal nikoga ne ostavlja ravnodušnim i gotovo je sigurno da će baš on dati karakter prostoru.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vanja

    Hvala na ovom članku. Bio nam je koristan dok smo sređivali stan
    Ja sam stvarno želela da imam teraco u kupatilu. Pošto nisam impresionirana keramikom koja je imitacija teraca, počela sam da tražim lavaboe od teraca i našla u Srbiji! Ljudi su mi napravili lavabo od pravog teraca i ne mogu biti više zadovoljna. Niko nije ravnodušan kada ga vidi. Pritom su mi napravili i stalak za lavabo od metala u crnoj boji. Stvarno su mi izašli u susret, jer su odradili dezen teraca u boji koja mi se najviše uklapa.
    Ostavljam komentar ovde sa preporukom za @young_coyote_furniture (Instagram) kako bi nekom olakšala da nađe teraco, jer znam da je to bila moja nžvelika muka. 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *