Enterijeri, Izdvojeno, Video

5 pravila za izbor pločica po meri vašeg kupatila

Kako izabrati pločice za kupatila i koje su to nedoumice koje se vrzmaju po glavama kupaca? Saznajte u našem video-prilogu.

Svaki kupac ima u glavi predstavu o svom idealnom kupatilu međtuim kada se nađu u salonu keramike kao što je EuroDOM u Beogradu, uglavnom se odmah zbune širokom ponudom pločica pa je ne znaju šta da izaberu. Iako je svako kupatilo priča za sebe, postoje generalna pravila pri odabiru keramike koja vam mogu pomoći da lakše napravite odluku.

1. pravilo

Za manja kupatila ili toalete odlučite se za pločice standardnih dimenzija: 30×60, 60×60 ili 30×90 cm u kombinacijiji sa mozaikom. Iako sa estetske strane velike pločice mogu biti zanimljiv odabir za mala kupatila, mana je što ćete prilikom sečenja verovatno imati više rastura i biće potrebno da kupite veću količinu pločica.

2. pravilo

U kupatilima se najčešće kombinuju ili dve vrste ili dve boje pločica. Zbog toga je vrlo zanimljivo rešenje da podne pločice stavite i na zid.

3. pravilo

Ukoliko se odlučite za neutralne osnovne pločice, dobro je da se u kupatilu pojavi detalj kao što je mozaik ili dekor pločica koji će razbiti vizuelnu monotoniju. Ako pak imate nameštaj interesantne forme, ovi detalji možda i neće biti potrebni.

4. pravilo

Keramika može biti sjajna, polusjajna ili mat. Treba voditi računa da se sjajne, to jest, polirane pločice izbegavaju za podove kupatila kupatila ili kuhinje zbog klizanja. Pa ukoliko želite tuš kabinu sa slivnikom u ravni poda, obavezno izaberite protivklizne pločice u tušu.

5. pravilo

Malu fugu na pločicama možete postići samo ako izaberete laserski sečene pločice sa ravnim ivicama. Ukoliko su pločice sa zaobljenim ivicama, fuga će biti nešto šira, debljine od 2 do 3mm.

Trendovi u keramici

Pošto smo savladali pravila, vreme je da odaberemo konkretne pločice. Naravno, na izbor će najviše zavisiti lični ukus ali opet neke proverene kombinacije i trendovi mogu da vam pruže izbor i olakšaju odabir idealnih pločica za vaše kupatilo. Primere možete videti u video prilogu iznad.

Korišćenje pločica manjih dimenzija umesto mozaika

Dok se neke kompanije takmiče da naprave pločice što većih dimenzija, drugi su svoju proizvodnju usmerili na keramiku malih formata. Zbog efektnog izgleda i relativno povoljne cene, vrlo često se ove retro pločice malih dimenzija mogu videti u kafićima, restoranima ili pekarama. Dekorativne pločice treba postaviti na dominantno i vidno mesto u kupatilu i kominovati sa pločicama većih dimenzija. Ove pločice daju retro look te ako ste ljubitelj ovog stila ovo je pravi izbor za vas.

Pečvork

Trend u dizajnu keramike jeste upotreba manjih pločica različitih šara čijim slaganjem se dobija interesantna struktura popularno nazvana pečvork. Tako se u neutralnim i pastelnim nijansama interpretiraju stare keramičke pločice ali u savemenom duhu.

Pločice sa teksturom drveta

Ne mozete pogrešiti ako izaberte keramičke pločice koje svojim izgledom imitiraju parket i brodski pod. Osim za kupatilo ili kuhinju mogu se postaviti i u dnevnoj sobi. Samo pazite da ne napravite jednu veliku grešku: ne preporučujemo da ih stavljate na pod kuhinje ukoliko se nastavljaju na parket dnevne sobe. Dve različite teksture drveta jedna pored druge nikada ne izgledaju dobro! Parket pločice su dobar izbor jer se lako kombinuju sa svim drugim osnovnim pločicama ili mozaikom. Ovde nema greške.

Firme iz kategorije Keramika:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. John

    Jedan savet, posebno za kolege ako već trgovci ne razumeju:
    „laserski sečene pločice“ NE POSTOJE !!!
    Laser koji seče keramiku ne postoji u fabrici keramike. Pločice se seku alatom poput onoga za kamen ali se MERE laserom i pre pakovanja im se dodeljuje kalibracija.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *