Ovaj hotel, smešten u srcu netaknute prirode, doživeo je potpunu transformaciju i u enterijeru ali i u eksterijeru.

Hotel Plesnik nalazi se na izuzetnoj lokaciji, odnosno, u samom podnožju Logarske doline, koju često nazivaju i najlepšom dolinom Evrope, odakle se pruža neverovatan pogled na vrhove alpskog planinskog masiva Kamnik-Savinja. Inspirisani okolnom prirodom, ali i tradicijom porodičnog hotela dugom 80 godina, arhitektonski biro Enota uradio je projekat kompletnog renoviranja postojećeg objekta ali i dodavanje pojedinih elemenata koji mu daju notu ekskluzivnosti.

Gosti sede u nivou novoformirane vodene površine na kojoj se reflektuju obrisi planina.

U eksterijeru, odmah pored zgrade hotela, primenjeno je veoma atraktivno rešenje. Naime, oko postojećeg bazena kružnog oblika napravljen je veliki bazen pravougaonog oblika. Međutim, postojeći bazen više se ne puni vodom već je to sada postao utopljeni betonski mini amfiteatar u čijem centralnom delu je smešten kamin. Gosti praktično sede u nivou novoformirane vodene površine na kojoj se reflektuju obrisi planina.

Oplemenjivanje enterijera

Ni enterijer nije ništa manje spektakularan. Strogost skeletnog sistema postojećeg objekta ublažen je dodavanjem nepravilnih i fluidnih formi koji vizuelno oplemenjuju prostor i čine ga pitomijim. Karakterističan je element u lounge delu wellness centra gde je napravljen centralni kamin kružne forme.

Celokupna rekonstrukcija ovog hotela izvedena je korišćenjem lokalnih materijala. Tako su i kamenčići kojima su oblagani novoformirani talasasti zidovi vađeni iz neposrednog izvorišta.

Nova fasada

Fasada je pretrpela velike promene pa su nekadašnje lučne prozore zamenile velike pravougaone staklene površine koje dozvoljavaju prodor ogromne količine svetlosti u unutrašnjost objekta.

Proširenjem prozora dodatno je ojačana veza između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora wellness centra.

Crteži

Presek postojećeg stanja
Presek postojećeg stanja
Presek novog rešenja
Presek novog rešenja
Osnova postojećeg stanja
Osnova postojećeg stanja
Osnova novog rešenja
Osnova novog rešenja

Faktografija

  • projekat: Wellness Plesnik
  • godina: 2015.
  • status: izgrađeno
  • površina: 560 m2
  • investicija: 450.000 EUR
  • klijent: Plesnik turizem in marketing
  • lokacija: Logarska dolina, Slovenija
  • arhitektura: ENOTA
  • tim: Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc
  • fotografija: Miran Kambič

Kad ste već ovde…