Arhitektura

Gaudijeva kuća Visens zasijala starim sjajem

Nakon opsežnog renoviranja, jedan od prvih značajnih objekata slavnog katalonskog arhitekte ponovo je otvorena za javnost.

Kuća Visens u Barseloni delo je arhitekte Antonija Gaudija i kao i svi njegovi objekti, poput čuvene Sagrade Familije, i ovaj je živopisan, koloritan i ekscentričan. Sagrađena je između 1883. i 1885. godine za industrijalca Manuela Visensa i bila je pravo remek-delo arhitekture. Ipak, tokom godina i brojnih promena vlasnika, nagrizao ju je zub vremena iako se nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

Međutim, kada je pre tri godine poznata španska banka uzela ovu kuću pod svoje okrilje, situacija se značajno promenila. Uz pomoć lokalnog biroa DAW, kuća Visens pretrpela je opsežno renoviranje pa je konačno otvorena za javnost u svojem punom sjaju, piše Dezeen.

Kuća Visens; foto: © Casa Vicens, image by: Pol Viladoms

Kuća Visens zahvaljujući obliku ali brojnim ukrasima izgleda kao mali bajkoviti dvorac.

Kuću krasi bogati mavarski stil što je najvidljivije na gornjem delu zgrade. Prilikom izbora materijala za fasadu, izbor je pao na kombinaciju kamena, grubih crvenih cigala i koloritnih keramičkih pločica. Pseudobarokne skulpture anđelčića krase delove fasade i oni su takođe bili predmet obnove.

Uz bogatu ogradu od kovanog gvožđa, brojnih ukrasa od livenog gvožđa, cvetnim i šahovskih rasporedom pločica na fasadi, kuća Visens izgleda kao mali bajkoviti dvorac.

Kuća Visens; foto: © Casa Vicens, image by: Pol Viladoms

Pogledajte i sledeće video priloge koji objašnjavaju kako je teklo renoviranje pločica, slika i lampi:

Kuća Visens je danas muzej koji možete posetiti svaki dan po ceni od 16 evra.

Naslovna fotografija: © Casa Vicens, image by: Pol Viladoms

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *