Aktuelno

Odobrena sredstva za izgradnju prvog Gaudijevog dela van Španije

Vlasti Čilea izdvojile su 7,54 miliona evra za gradnju kapele koju je slavni arhitekta skicirao još 1922. godine.

Krivudave linije i koloritne pločice vinule su Antonija Gaudija u zvezde i načinile ga jednim od najpoznatijih arhitekata na svetu. Međutim, njegova dela, od kojih su najapoznatija Sagrada Familia i Casa Mila, do sada su se mogla videti samo u Španiji ali to će se uskoro promeniti. Naime, na osnovu njegovih crteža koje je Gaudi uradio zajedno sa Čileancem Angelicom Arandom još 1922. godine gradiće se kapela u Čileu.

Iako je prvobitno zamišljen kao kapela, ovaj objekat će ustvari biti biti kulturni i spiritualni centar posvećen Antoniju Gaudiju.

 

Iako je ovo Gaudijevo delo prvobitno zamišljeno kao verski objekat, ono će zapravo biti kulturni i spiritualni centar posvećen ovom slavnom arhitekti. Gradiće se u mesto Rancagua, 70 kilometara od Santjaga, glavnog grada Čilea i za njegovu izgradnju biće potrošeno 7,54 miliona evra, piše Plataforma Arquitectura.

Sudeći po YouTube snimku budućeg centra, može se jasno videti Gaudijev potpis: krivudave linije i bogata ormanatika. Iako svojom veličinom ne može da konkuriše objektima kao što je Sagrada Familia, ovo delo sigurno će izazivati pažnju ne samo turista već i poštovalaca rada Antonija Gaudija.

Završetak gradnje kulturnog i spiritualnog centra u Čileu posvećenog Antoniju Gaudiju očekuje se tokom 2018. godine.

Korisni linkovi na Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *