Izdvojeno, Svetski projekti

Moderna adaptacija kuće u škotskim brdima

Od devastiranog imanja iz 18. veka nastao je objekat koji pleni svojim izgledom.

Seoska kuća nazvana Coldrach, nalazi se u Nacionalnom parku Cairngorms na severoistoku Škotske. Pošto je bila potpuno devastirana, britanski arhitektonski studio Moxon dobio je zadatak da je potpuno renovira, proširi dodavanjem novog objekta sličnog volumena i poveže toplom vezom čineći ovo imanje ugodnim za život.

Dodavanjem tople veze između starog, renoviranog objekta i nove kuće stvoren je kompleks oblika slova U.

 

Postojeći objekat od kamena je pre renoviranja bio u potpunosti urušen. Njegova unutrašnjost i krovni pokrivač obnovljeni su dok je prvobitni izgled fasade zadržan, kako bi se očuvao koncept planinske kuće.

Objekat sličnog gabarita, kao i topla veza koja povezuje postojeću i novu strukturu, obloženi su drvetom ariša i metalnim talasastim panelima crvenkaste boje.

Iako predstavlja prelaz između dva vizuelno različita dizajna, topla veza pruža i jedinstvenost funkcije objekta, oblikujući njegovu osnovu u slovo U.

Pogled ka prirodi omogućen je velikim staklenim panelima koji se mogu pomerati i tako omogućiti izlaz u dvorište.

 

Vodeći se oblikom postojećeg objekta, i na novom je postavljen dvovodni krov dok je na ravnoj površini iznad tople veze izveden zeleni krov, piše Dezeen.

U proširenom delu od 120 kvadratnih metara smeštena je kuhinja i dnevni boravak s trpezarijom. Dominantan segment prostora jeste zastakljeni ugao kuće kroz koji se pruža pogled na planinu Lochnagar.

Delovi fasade se klizno otvaraju i pružaju izlaz na dvorište. Izvedeni su od metalnih panela koji se razlikuju od ostatka fasade jer su talasi postavljeni horizontalno.

Korisni linkovi na Gradnja.rs:

Foto: Moxon

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *