Holzbox House u nemačkom gradu Majncu; Foto: David Schreyer
Svetski projekti

Kutija na kuću: Evo kako je porodični dom proširen ukrštanjem starog i novog

Proširenje je podignuto za jedan metar kako bi se novi deo zaštitio od eventualnih poplava koje bi mogao da izazove obližnji potok.

Lokalna praksa HGA (Henning Grahn Architektur) izvela je projekat rekonstrukcije i dogradnje na objektu nazvanom Holzbox House u nemačkom gradu Majncu. Mala postojeća kuća renovirana je i proširena novim volumenom, kako bi se kreirao odgovarajući prostor i savremena konfiguracija za mladu porodicu koja u njoj živi.

Naime, sprat postojeće kuće podignut je za jedan metar, kako bi se obezbedila pristupačnost unutrašnje veze sa novim kvadratnim volumenom. Ovakva intervencija izvedena je i da bi se novi deo strukture izdigao i zaštitio od eventualnih poplava koje bi mogao da izazove obližnji potok.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Mala postojeća kuća renovirana je i proširena novim volumenom; Foto: David Schreyer

Adekvatno ukrštanje starog i novog

Gledano spolja, projekat se poigrava presekom dva elementa „starog i novog“. Kutija se stapa sa starim krovom i preklapa postojeću fasadu okrenutu ka dvorištu.

Ipak, ukoliko se sagleda detaljnije, primarna ideja je bila da se „staro i novo“ ukrštaju adekvatno u prostornom i funkcionalnom smislu iznutra. Tako je dobijen prostor koji sada ima ukupno 190 kvadrata.

Kuća Holzbox House je površine 190 kvadratnih metara; Foto: David Schreyer

Niz prostorija se povećava kako bi se na kraju završilo dvospratnom galerijom u zoni dnevnog boravka.

Niz prostorija počev od sobe, preko kuhinje do trpezarije se povećava, kako bi se na kraju završilo dvospratnom galerijom u zoni dnevnog boravka.

Iznenađujuće velika galerija povezuje novi dnevni boravak sa postojećim hodnikom gornjeg sprata u staroj kući, navode iz prakse Henning Grahn Architektur.

Dvospratna galerija smeštena je u zoni dnevnog boravka; Foto: David Schreyer

Jedan prozor po spratu

Sa samo jednim, ali ipak masivnim prozorom po spratu, „kutija“ se čita kao jak volumen, gde su prozori posebno zanimljiv element.

Iako izgledaju kao jedan element spolja, oni se zapravo sastoje od dva spojena prozora gde svaki pripada različitoj prostoriji.

Uloga prozora je i da vizuelno spoje staro i novo; Foto: David Schreyer

Zamenjeni prozori na postojećoj kući, kao i prozori na novom delu, napravljeni su od ariša.

Održiva dvospratna konstrukcija „kutije“ izgrađena je od drvenih okvira i masivnih drvenih tavanica, sa eksperimentalnom fasadom od specijalno obrađenih MDF panela bez vidljivih elemenata pričvršćivanja.

Zamenjeni prozori na postojećoj kući, kao i prozori na novom delu, napravljeni su od ariša i njihova uloga je i da vizuelno spoje staro i novo, objasnili su na kraju arhitekti.

Projekat je ove godine izvela firma iz Majnca Henning Grahn Architektur (HGA); Foto: David Schreyer

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek kroz objekat
Presek kroz objekat

Foto-galerija

Holzbox House u nemačkom gradu Majncu; Foto: David Schreyer
Holzbox House u nemačkom gradu Majncu; Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer
Foto: David Schreyer

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *