Objekat čini šest modula dimenzija 7,3 sa 7,3 metra, gde svaki formom podseća na ambar; Foto: Alan Tansey
Svetski projekti

6 povezanih ambara do kuće koja odaje počast lokalnoj arhitekturi

Strukture međusobno povezane talasastim krovom formiraju trouglasti atrijum čime kuća ostvaruje intimu za svoje ukućane.

Projekat Six Square House, u Bridgehamptonu u državi Njujork, potpisuje lokalna arhitektonska firma Young Projects, čija je primarna ideja bila spajanje starog sa novim. Arhitekte su želele da nova rezidencija ponudi vizuelni kontrast ali da bude u skladu s postojećim objektom iz 1850. godine. Zato su dizajn otpočeli sa „jednostavnom narodnom tipologijom štale“, kako za Dwell kaže Bryan Young, osnivač firme Young Projects.

Foto: Alan Tansey

Objekat čini šest modula dimenzija 7,3 sa 7,3 metra, gde svaki formom podseća na ambar.

Kako i naziv projekta „Six Square House“ govori, objekat čini šest modula dimenzija 7,3 sa 7,3 metra, gde svaki formom podseća na ambar. Svaka jedinica organizovana je za određenu funkciju, tako kuhinja i dnevni boravak zauzimaju dva „ambara“, dok su u naredna dva organizovane spavaće sobe, jedan je u funkciji terase, a poslednji funkcioniše kao garaža.

Foto: Alan Tansey

Hibridni talasasti krov

Pet „ambara“, odnosno svi osim onog koji je u funkciji garaže, organizovani su oko centralnog dvorišta i međusobno povezani talasastim krovom, koji pruža posebnu dinamiku prostoru.

„To je hibridna krovna forma koja kombinuje ravne krovne grebene i zakrivljene strehe“, objasnile su arhitekte.

Foto: Alan Tansey

Ambare krasi fasada od paljenog tamnog drveta sa fenestracijom koja unosi dinamiku.

Fasada objekata je izvedena u paljenom tamnom drvetu dok su fasadni zidovi koji oivičavaju dvorište izvedeni od crvene kedrovine.

Foto: Alan Tansey

Svetli enterijer

Za razliku od tamne spoljašnjosti kuće, enterijer je izveden primenom svetlih zidova i svetlih materijala, poput belog hrasta i svetlih mermernih ploča.

Foto: Alan Tansey

Zahvaljujući velikim prozorima, enterijer je okupan svetlom.

Na podovima je primenjen hrast, zidovi su svetli, dok su vertikalne površine na nameštaju takođe od hrasta u kombinaciji sa svetlim kamenom. Zahvaljujući velikim prozorima, enterijer je okupan svetlom.

Foto: Alan Tansey
Foto: Alan Tansey
Foto: Alan Tansey
Foto: Alan Tansey

Iz kade se pruža sjajan pogled na okruženje… i obrnuto. 🙂

Foto: Alan Tansey

Kad ste  već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *