Izdvojeno, Regionalni projekti

Malo hercegovačko selo ispod jednog velikog krova – Kuća VLHM u Mostaru

Ova kuća s velikim atrijumom i bazenom sastoji se od 12 nezavisnih celina pod jednim četvorovodnim krovom.

Kada kažemo „vila“, obično mislimo na višespratne velelepne građevine kompaktnog volumena, sa fasadom u nekom od istorijskih stilova. Suprotno očekivanjima, „kuća VLHS pod jednim krovom okuplja nekoliko pažljivo osmišljenih, ali razbacanih struktura nalik kutija unutar kojih se nalaze različite prostorije za svakodnevni život“ – navode iz FILTER Arhitektura koji potpisuju ovaj projekat. Na nivou ideje, pojavnosti i rasporeda, može se reći da je kuća VLHS malo hercegovačko selo smešteno ispod jednog velikog krova.

Ova kuća je proizvod razumevanja načina i običaja življenja u Bosni i Hercegovini kroz vekove i danas.

Ono što ovu kuću čini prepoznatljivom jeste nesvakidašnji način organizacije stambenog prostora velike kvadrature. Naime, ova nesvakidašnja kuća s atrijumom i bazenom ima čak 1.200 kvadratnih metara. U ovu površinu su uključeni otvoreni i zatvoreni prostori koji se prelivaju iz jednog u drugi. Svi ti sadržaji raspoređeni su u dva nivoa: podrum i prizemlje.

Vedad Islambegović, Ibrica Jašarević, Asmir Mutevelić, Nedim Mutevelić i Kenan Vatrenjak iz sarajevskog biroa FILTER Arhitektura pošli su od tvrdnje Hermana Hertcbergera da je podela stambenog prostora na strogo razdvojene celine za dnevni boravak, obedovanje, kuvanje, pranje i spavanje zapravo nasilje.

Oslobođenje od stega modernizma Hertcberger vidi u povratku pred-industrijskoj normi međusobno povezanih prostorija, koje omogućavaju mnogo slobodniju vezu prostora i aktivnosti, događaja i kretanja.

12 kućica pod jednim krovom

Prostori zajedničkog, individualnog, servisnog i nestambenog sadržaja raščlanjeni su na 12 kućica koje su povezane složenom mrežom koridora i otvorenih površina, a koje natkriva jadan veliki, četvorovodni krov. Potpuno neočekivano, pod krovom svoje mesto je našao i parking za četiri automobila. Stepen integracije različitosti na visokom je nivou.

Kuća je tako pozicionarana na parceli da njene dijagonale prate strane sveta. Spavaće sobe svoje su svoje mesto našle na istočnoj strani, dok su dnevni sadržaji okrenuti ka zapadu.

Kroz kombinaciju otvorenog plana, kružnih veza i fleksibilnog korišćenja arhitekte su osmislile jedan organizacioni klaster pojedinačnih programskih jedinica koji u svom rasporedu prate prirodni pad terena, a korisnicima daje jedno originalno i dinamično prostorno iskustvo.

Slično kao i kod rimskih domusa, u središtu ove mostarske kuće, kao centralni motiv, nalazi se vrt.

Iako smeštana daleko od mora, kuća u sebi sadrži snažnu mediteransku crtu. Slično kao i kod rimskih domusa, u središtu ove mostarske kuće, kao centralni motiv, nalazi se vrt. U zamršenom rasporedu prostorija i soba, centralni atrijum služi kao stožer organizacije i orijentacije. Atrijum sa vrtom je mesto susreta i spajanja – otvoreno polje koje različite sadržaje spaja na nivou pogleda, ali ih razdvaja na nivou fizičkog prostora i kretanja.

Mada je kuća po svojoj organizaciji krajnje savremena, po primenjenim materijalima i tehnikama građenja ona je tradicionalna.

Razigrana fasada

Čvrsto povezana sa tlom, kuća se svakom svojom stranicom otvara ka prirodi i uvlači je u sebe. Kroz smenu punih i praznih volumena, tradicionalno poimanje granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora je negirano. Kao rezultat razigranosti, svaka fasada je različita po stepenu otvorenosti. Ali, po materijalizaciji i poziciji elemenata prepoznaju se snažna i stroga pravila.

Fasadna površina može biti bela ili obložena kamenom. Princip smene dva osnovna materijala prisutan je i u enterijeru. Ovoj razigranosti suprostavlja se snažni krovni venac – čija horizontalnost se snažno prostire u kontinuitetu.

Čvrsto povezana sa tlom, kuća se svakom svojom stranicom otvara ka prirodi i uvlači je u sebe.

Da bi se premostili veliki rasponi, korišćeni su greda velikog poprečnog preseka. Upravo ovi masivni nosači kući daju snagu i ozbiljnost, ali i izvesnu dozu nezgrapnosti.

Konstruktivni sistem kuće je klasičan i sastoji se od masivnih zidova od blokova, zidanih na licu mesta. Oko svih otvora (vrata i prozora) nalaze se armirano betonski serklaži, a temelji su trakasti.

Konstrukcija krova je drvena, kao o obloga plafona iznad svih otvorenih prostora. Da bi se drvo zaštitilo od uticaja sunca, vetra i insekata, elementi su premazivani transparentnim lakom.

Novi sklop poznatih elemenata

Po svojoj veličini, obliku i volumenu kuća VLHS se izdvaja u odnosu na svoje okruženja. Ali, ova kuća je po svojoj suštini zapravo vezana za kontekst u kojem je sagrađena. Iako to na prvi pogled to ne izgleda, neobična i nesvakidašnja, ona je proizvod razumevanja načina i običaja življenja u Bosni i Hercegovini kroz vekove i danas. Kao takva, ova kuća je snažna reinterpretacija poznatih obrazaca kulture i stanovanja u formi jedne savremene arhitektonske tipologije.

Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća VLHS
 • mesto: Mostar (Bosna i Hercegovina)
 • investitor: privatni
 • autori projekta: FILTER Arhitektura
 • autorski tim: Vedad Islambegović, Ibrica Jašarević, Asmir Mutevelić, Nedim Mutevelić i Kenan Vatrenjak
 • godina projektovanja: 2013.
 • godina izgradnje: 2020.
 • površina kuće: 1.200 m2
 • površina placa: 10.000 m2
 • spratnost: prizemlje i podrum
 • fotografije: Anida Kreco i Vedad Viteskic (dron)

Grafički prilozi:

Fotoalbum:

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. arhitekta

  baravo za kolege iz Sarajeva!

 2. miki

  ja nešto smešnije u svom životu nisam pročitao od ovog teksta prvo da je kuća proizvod, a onda da je kuća od 12 ari način razmišljanja i običaja življenja u najsiromašnijoj po svim kriterijumima države ikada a verovatno i zauvek u evropi zvanoj bih ! alal vera, što rekoše turci mašalah!

  1. Dragan Marković

   Pozdrav Miki, hvala na komentaru.

   Da li vam je poznato da je kuća VLHS jedan je od dobitnika nagrade BigSEE u kategoriji rezidencijalne arhitekture?

   S druge strane, kuća VLHS je na ovogodišnjoj izložbi Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura osvojila Nagradu za realizaciju.

   Slažem se da je kuča od 1.200 m2 daleko iznad standarda po svim kriterijumima.

   1. miki

    znate kako nagrada bigsee nisu pokretači arhitekture u evropi i na planeti, lepa je ta asocijacija, to vam je kao aba liga u košarci, razumete? treba biti razuman i realan to vam je isto kao kada biste mi rekli kako je bgdh2o dobio silne nagrade a ne postoji asfalt na putu za ritopek i kaluđerica je bez kanalizacije na samo 15 minuta kao i 65% beograda? kolegijum artistikum je smešno komentarisati opet ponavljam jer živi od donacija ! mislim da ste sami sve napisali i objasnili u vašoj poslednjoj rečenici! civilizovana evropa se sdušno bori protiv divljeg surovog kapitalizma koji ne postoji nigde u evropi osim na žalost južne balkanske evrope, vraćanje u feudalizam? neka hvala, srdačan pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *