Bivak od 14 kvadrata omoguća privremen smeštaj i spektakularan pogled na okolinu; Foto: Zlatan Kurto
Izdvojeno, Regionalni projekti

Bivak Zoran Šimić na planini Visočici / Filter arhitektura

U samo nekoliko meseci, ovaj privremeni smeštaj postao je obavezno mesto posete ne samo za iskusne planinare, arhitekte i dizajnere, nego i za sve zaljubljene parove u potrazi za instagram sadržajem na koje niko neće ostati ravnodušan.

Po projektu arhitektonskog studija Filter, na izolovanoj planini Visočici u Bosni i Hercegovini podignut je Bivak Zoran Šimić. Ovo je prvi objekat ovog tipa na planini koja je tek odnedavno postala dostupnija zbog izgradnje saobraćajne infrastrukture.

Bivak je pozicioniran na rubu kanjona reke Rakitnice, koja teče između planina Visočica i Bjelašnica. To je jedno od par mesta gde se kroz kanjon može preći sa jedne planine na drugu. Na samom lokalitetu otvaraju se nestvarni pogledi preko planina, u pravcu sever-jug.

Bivak je pozicioniran na rubu kanjona reke Rakitnice, koja teče između planina Visočica i Bjelašnica; Foto: Zlatan Kurto

U koncipiranju i razradi projekta pokazala se ključna važnost da su i sami arhitekti iskusni planinari.

Unutrašnjost ovog privremenog smeštaja od 14 kvadrata konfigusirana je kroz tri platforme i dve klupe. Dve naspramne platforme sa klupama čine male tribune prema ulaznom prostoru, tako da maksimalni kapacitet od 9 posetilaca može da sediti jedni naspram drugih.

U koncipiranju i razradi projekta pokazala se ključna važnost da su i sami arhitekti iskusni planinari. Spoljašnja forma prati unutrašnji raspored platformi i na taj način minimalizuje otisak na zemlji, čime se iskopavanja na terenu smanjuju na minimum.

Unutrašnjost bivaka za 9 osoba

Problem transporta

Iako je građen sa minimalnim resursima i u vrlo teškim visokogorskim uslovima, nesvakidašnje volontersko zalaganje planinarske zajednice i arhitekata dovelo je do rezultata koji bi bilo nemoguć u uobičajenim komercijalnim uslovima.

Najveći izazov izgradnje bio je sam transport i za ovu svrhu angažovana je vojna helikopterska jedinica. S obzirom da polovinu težine objekta čine temelji, da bi se transport smanjio na minimum napravljena je temeljna čelična košara i napunjena kamenjem na licu mesta.

Čelična konstrukcija sastavljena je u fabrici...
Čelična konstrukcija sastavljena je u fabrici...
... i potom transportovana na mesto ugradnje.
... i potom transportovana na mesto ugradnje.

Poduhvat zajednice

Arhitekti studija Filter učestvovali su u samoj izgradnji kao i mnogobrojni članovi planinarskog klupa Željezničar, ali i planinari iz cele BiH, što projekat čini istinskim poduhvatom zajednice.

Jednostavna konstrukcija za spektakularno mesto; Foto: Zlatan Kurto

Bivak je postao obavezno mesto posete ne samo za iskusne planinare i arhitekte, već i za sve željne dobrog instagram sadržaja.

Bivak Zoran Šimić, bez obzira na svoju veličinu, pokazuje koliki društveni značaj može imati jedan veoma mali projekat za promociju prirodnih i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, ali i dodatne vrednosti koju arhitektura i dizajn mogu upisati u specifičnu prirodnu lokaciju.

U samo nekoliko meseci, bivak je postao obavezno mesto posete ne samo za iskusne planinare, arhitekte i dizajnere, nego i za sve zaljubljene parove u potrazi za instagram sadržajem na koje niko neće ostati ravnodušan.

Pogledajte i video:

Grafičke podloge

Situacija
Situacija
Osnova
Osnova
Unutrašnjost bivaka za 9 osoba
Unutrašnjost bivaka za 9 osoba
Presek
Presek
Fasada
Fasada
Konstrukcija
Konstrukcija

Faktografija

  • Naziv: Bivak “Zoran Šimić”
  • Lokacija: Planina Visočica, Bosna i Hercegovina
  • Godina izgradnje: 2019.
  • Kvadratura: 14m2
  • Arhitektura/dizajn: Filter arhitektura (Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić, Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović)
  • Naručilac/partner: Planinarski klub Željezničar, Sarajevo
  • Fotografije: Zlatan Kurto

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Radoslav Milojević

    Bravo, bravo !!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *