Arhitektura, Izdvojeno

Zgrada poput skulpture zida se po receptu Zahe Hadid

Novi objekat u Melburnu izgleda kao da su ga oblikovali talasi okeana.

Arhitekti iz biroa Zahe Hadid predstavili su projekat rezidencijalne zgrade Mayfair, luksuznog zdanja u Melburnu čija će izgradnja koštati 260 miliona dolara, piše AD.

Kako se navodi u saopštenju, dizajn ove devetnaestospratnice inspirisan je australijskim morima i pejzažom ali bismo mi rekli da je pečat Mayfairu ipak dao prepoznatljiv stil slavne iračke arhitektice koja je preminula prošle godine.

Za potrebe osmišljavanja fasade, koja tako prija oku, korišćeni su principi parametrijskog modelovanja.

 

Zahin stil prepoznatljiv je iz svakog ugla zgrade. Organske forme poput talasa mora krase fasadu zahvaljujući kojima ona izgleda zaista spektakularno. Ništa manje nije impresivan ni enterijer u kojima veliki rasponi dozvoljavaju kreaciju prostranih soba i u kojima nema pravih uglova jer, kao što smo i navikli od Zahe, sve njene kreacije su organske i zaobljene. Nema sumnje da arhitekte iz njenog biroa koračaju putevima koje je utabala Zaha Hadid.

Naravno, ovako kompleksna fasada nije dobijena slučajno. Kao što je to slučaj i s njenim ranijim projektima, za potrebe osmišljavanja fasade, koja tako prija oku, korišćeni su principi parametrijskog modelovanja. Tako je dobijen objekat koji izgleda kao skulptura!

Zgrada od 19 spratova izgleda kao skulptura

Obline i krivine

Prilikom konstruisanja fasade, specijalni algoritmi za optimizaciju vodili su računa da se minimalizuje broj različitih fasadnih panela kako bi se snizila cena njene realizacije. I ovako zgrada košta fantastičnih 260 miliona dolara!

„Ideja za kompoziciju fasade potekla je od australijskog pejzaža, a potom je evuluirala u jedan neobičan sistem talasa koji komuniciraju s okom posmatrača na jedan poseban način.“, navodi se iz biroa Zaha Hadid Architects. „Koristeći kompjuterske algoritme, dobili smo fasadu koja je u isto vreme i jednostavna i efektna.“

Objekat karakterišu veliki balkoni s otvorima od poda do plafona kako bi se iz svakog stana omogućio najbolji pogled na more ili ka centru grada.

Kao na jahti

Mayfair je stambena zgrada sa 158 stanova veličine od 70 do čak 556 kvadrata. Ovi poslednji pripadaju najvećem penthausu na vrhu zgrade u okviru kojeg se nalazi i bazen. Na krovu zgrade, koji izgleda kao paluba broda, smestiće se još dva bazena.

Krov na poslednjem spratu izgleda kao paluba jahte

Nije poznato kada će projekat biti realizovan niti koliko će koštati ovi stanovi.

Foto: Zaha Hadid Architects

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *