BAY0263A_12.tif
Aktuelno

Zaha Hadid umrla u 65. godini

Slavna britanska arhitektica rođena u Iraku, Zaha Hadid (1950-2016) umrla je u 65 godini u Majamiju od srčanog udara.

Kako prenosi BBC, Zaha Hadid primljena u bolnicu radi lečenja od bronhitisa nakon čega je rano jutros pretrpela srčani udar.

Zaha Hadid bila je jedna od naslavnijih arhitekata današnjice, čije se ime vezivalo za mnogobrojne čuvene objekte širom sveta.

Zaha je rođena u Bagdadu 1950. godine, studirala je matematiku na Američkom univerzitetu u Bejrutu a potom se otisnula u svet arhitekture ušavši u Asocijaciju arhitekata u Londonu 1972. godine.

Zaha Hadid prenosila je znanje u renomiranim visokoobrazovnim institucijama kao što su Hardvard, Jejl i Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču.

Svoj biro osnovala je u Londonu pod imenom Zaha Hadid Architects a do dana današnjeg projektovala je značajne objekte kao što su: MAXXI: Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu (2009), Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu 2012. (2011) kao i Heydar Aliyev Centre u Bakuu (2013) u fluidnim formama koje su postale prepoznatljive za njena dela. Zgrade kao što su Rosenthal Center u Sinsinatiju (2003) kao i zgrada Opere u Guangzhou (2010) takođe su primeri arhitekture koji će ostati posle Zahe Hadid dugo nakon njene iznenadne smrti.

Zaha Hadid prenosila je znanje u renomiranim visokoobrazovnim institucijama kao što su Hardvard, Jejl i Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču.

Zbog svega toga, Zaha Hadid bila je veoma čest gost na stranicama našeg portala a neke od njenih projekata možete pogledati ispod.

Datum sahrane Zahe Hadid biće naknadno objavljen.

RIP Zaha Hadid

Zaha Hadid predstavila egzoskeletni hotel u Makau

Zaha Hadid predstavila projekat Olimpijskog stadiona u Tokiju

Zaha Hadid projektuje novi centar Bratislave

390 miliona dolara za tri nove stambene kule Zahe Hadid

Beogradski hotel Zahe Hadid na mestu zgrade Beko

Svi članci o Zahi Hadid.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Pera

    Prosetala „cvetnim“ trgom i eto…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *