Rekonstrukcija Jugoslovenog dramskog pozorišta nominovana za najlepšu zgradu u Beogradu
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu, Izdvojeno

Zgrada JDP kandidat za beogradsku lepoticu

Rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta jedan je od vrednih arhitektonskih bisera u našoj prestonici. Zbog toga se našla na listi 20 najlepših zgrada u Beogradu izgrađenih u poslednjih 25 godina.

Duga je istorija Manježa i svih njegovih gradnji i rekonstrukcija koje su počele još 1860. godine kada je to bila konjička jahaonica. Potom je 1927. godine dobila ulogu pozorišta pod dirigentskom palicom arhitekte Nikolaja Krasnova, a nakon Drugog svetskog rata njena sudbina poverena je arhitekti Momčilu Belobrku koji ju je rekonstruisao u novoosnovano pozorište.

Mnogo godina kasnije, kada je odlučeno da ulaz u pozorište bude s bočne strane, usledila je nova opsežna rekonstrukcija koju su 2005. godine sproveli arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković. Tom prilikom Beograd je dobio izuzetnu lepu, funkcionalnu savremenu pozorišnu zgradu. Kako je rekao arhitekta Mihajlo Mitrović, realizovan je koncept kompleksnog pristupa zaštiti spomeničkog nasleđa, očuvan je duh mesta i postignut kapitalni cilj – uvažavanje duhovne aure prostora.

Rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kralja Milana 50; autori: Zoran Radojičić, Dejan Miljković; godina: 2005; foto: Miloš Martinović

Ocenite zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Ukoliko želite da ocenite ovu vrednu beogradsku građevinu, pozivamo vas da učestvujete u Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu izgrađenu u poslednjih 25 godina. Glasajte ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. petronije

    meni je ovo najlepsa zgrada, bez daljnjeg

  2. Aleksandar

    Pogrešili ste autorski tim za objekat br 15. Nije u timu bio Zoran Radojčić već Jovan Mitrović i Branko Pavić.
    Nema na čemu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *