Napravili smo selekciju od 20 značajnih arhitektonskih objekata koje su se u poslednjih četvrt veka izgradile u našoj prestonici. Sada želimo da čujemo vaš glas kako bismo od njih izabrali pobednika – najlepšu zgradu Beograda!

Arhitektonska dela su deo naše zajednice jer ona čine naše gradove, naše ulice, i naše prostore za život. Javni objekti su lice naših gradova i ogledalo nas samih. Ali kakva arhitektura se gradi u Beogradu u poslednje vreme? Stručna javnost i građani primećuju da se u našoj prestonici, baš kao i ostalim gradovima Srbije, dižu objekti koji zadivljuju svojom arhitekturom ali isto tako niču i zgrade koje deluju neprimereno i neadekvatno. Koji su to objekti koji svojim arhitektonskim oblikovanjem mogu da zasene lošu arhitekturu i ukažu da Beograd ipak ima objekata vrednih pažnje?

Cilj ovog izbora je da ukaže da u Beogradu ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje.

Tako je nastala ideja da napravimo jednu takvu analizu gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata u Beogradu koji su nas obogatili, na koje smo ponosni, ali i one koji izazivaju kontroverze. Neki objekti će vam se svideti više, a neki manje. Zato ste tu da date svoj glas!

Izabrali smo poslednjih 25 godina za koje smo i sami kao društvo odgovorni, i izdvojili 20 javnih objekata koje smo predložili za vrednovanje. Od posetilaca portala Gradnja.rs traži se da glasaju za predložene objekte i vrednuju ih ocenom od jedan do deset.

Stručni žiri

Stručni žiri odabrao je 20 zgrada izgrađenih u Beogradu u poslednjih 25 godina ne uzimajući u obzir privatne kuće. Zajedno sa posetiocima portala, i stručni žiri će dati svoj sud, a njega čini:

  • arhitekta dr Đorđe Alfirević, Studio Alfirević
  • arhitekta Aleksa Ciganović, Republički zavod za zaštitu spomenika
  • arhitekta Nebojša Antešević, doktorant Filozofskog fakulteta
  • istoričar umetnosti Marko Stojanović, Balkanski arhitektonski bijenale
  • dipl. građ. inž. Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs

Rok za glasanje

Glasanje će trajati u periodu od 16. do 31. jula 2018.

Usled velikog interesovanja, rok za glasanje produžen do 7. avgusta 2018.

Rezultati glasanja

Rezultati glasanje biće objavljeni u ponedeljak 13. avgusta. Stay tuned!

Pravila glasanja

Glasanje se vrši jedanput za svaku zgradu ocenom od jedan (1), do deset (10). Ocene se mogu ponavljati za različite zgrade. Zgrada sa najvećom zbirnom ocenom biće progalašena za Najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina.

Koje zgrade su na spisku

Gde glasati

Glasanje možete započeti na ovde.

>>> ZAPOČNI GLASANJE