Scena iz francusko-italijanske komedije Playtime (1967)
Arhitektura

O arhitekama i filmovima: Od crno-belih klasika do Marvelovih blokbastera

Izbor lokacije za snimanje filma u velikoj meri određuje njegovu atmosferu, a u nekim ostvarenjima, pojedini arhitektonski objekti igraju veliku ulogu i možemo ih posmatrati kao bitne sporedne likove. 

S ovim na umu, Architectural Digest je snimio kratki video o tome kako arhitekte mogu da prepoznaju u kojim delovima Amerike su snimani koji filmovi i da li arhitektonski stilovi predstavljeni u filmu poklapaju sa onim u stvarnosti. Primere je komentarisala Elizabeth Jahn koja se specijalizuje u sferi rezidencijalne arhitekture, te očas posla može da locira svaku kuću s velikog platna pomoću njenih stilskih karakteristika.

Video će vam biti zabavan i ako niste gledali nijedan od pomenutih naslova i može da posluži za pobliže upoznavanje sa stilovima rezidencijalne arhitekture u preko 20 američkih država.

 

Kao jedan od najboljih primera adekvatno odabrane lokacije pominje se kuća iz kultne komedije iz osamdesetih.

U videu Jahnova komentariše lokacije na kojima su snimani Beetlejuice, Mean Girls, Some Like It Hot, Dirty Dancing, te kultni hororac The Shining i mnogi drugi. Zanimljivo je da se kao jedan od najboljih primera adekvatno odabrane lokacije pominje kuća iz Slobodan dan Ferisa Bjulera, kultne komedije iz osamdesetih.

S druge strane, vidimo da se producenti mnogih drugih filmova nisu trudili da odaberu kuće za koje bi bilo smisleno da se nalaze tamo gde se fiktvna radnja odvija, već da su se opredeljivali za one koji će najbolje doprineti atmosferi. Ovakve odluke su vrlo česte u hororcima.

Na desnoj strani vidimo strašnu kuću iz filma The Amityville Horror iz 2015, godine, a na levoj klasičan primer kuće u državi Njujork gde se radnja filma odigrava.

Od Kejna, preko Blejdranera do Trona

O  arhitekturi u filmu koji prati avanture Ferrisa Buellera pričalo se i na YouTube kanalu How to Architect. Eto, ko bi rekao da jedna naivna komedijica iz osamdesetih može da bude tako inspirativna profesionalcima iz sasvim nevezane struke! Na kanalu ćete naći i „arhitektonske recenzije“ još tri filma, a to su Citizen Kane, Blade Runner i Tron Legacy. Nadamo se da neće stati na tome.

 

Zašto se sve dešava u Njujorku?

Na kraju bismo preporučili i video o tome koliko je značajna arhitektura u filmovima iz Marvelovog univerzuma, mada smo sigurni da ova tema zaslužuje još podrobniju analizu. U ovom kratkom videu autor nas ukratko upoznaje s nekim od najbanalnijih (arhitektonskih) grešaka koje su izuzetno česte u filmovima o superherojima, daje nam uvid u to koliko je posla potrebo da se napravi realistična slika razaranja nekog svetskog grada i pominje velika svetska imena čiji su radovi poslužili kao inspiracija za stvaranje unikatne Marvelove arhitekture. I što je najbitnije, daje nam odgovor na pitanje: Zašto se sve bitne scene odigravaju u Njujorku?

Foto: YouTube/Marvel

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *