Višeporodični stambeni objekat smešten je na desnoj obali Nišave u naselju Pantelej u Studeničkoj ulici; Foto: Mladen Jovanović
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Stambena zgrada na Panteleju kao uzor za transformaciju niškog naselja

Snažan volumen i ujednačen ritam otvora je razigran vertikalnim akcentima u crnoj boji što je rezultovalo atraktivnom fasadom nove zgrade u Nišu.

Projektni biro A.De.Pe, poznat po više kreativnih rešenja stambenih zgrada izvedenih u Nišu, potpisuje projekat višeporodičnog objekta na pet etaža sa 28 stanova smeštenog na desnoj obali Nišave u naselju Pantelej u Studeničkoj ulici.

Svojom svedenošću objekat ne remeti stambenu četvrt okruženu uglavnom porodičnim kućama, ali predstavlja primer početka transformacije sa kojom bi ovo naselje moglo da se susretne u budućnosti.

Zgrada ima pet etaža sa 28 stanova; Foto: Mladen Jovanović

Snažan volumen i ujednačen ritam otvora je razigran vertikalnim akcentima u crnoj boji.

Naime, sa jedne strane objekta nalaze se parcele na kojim je planom predviđena izgradnja objekata društvenog karaktera, a i zbog sve češćih primera izgradnje višeporodičnih stambenih objekata ovaj deo grada je u stalnoj promeni.

Stambena arhitektura je najzastupljenija u gradskoj sredini, samim tim ostvaruje i najveći vizuelni uticaj, a zadatak arhitekata je da je učini što boljom kroz sve segmente, funkcionalnost, likovnost, oblikovnost. Što nam je bolja stambena arhitektura, lepši su nam gradovi.

28 stanova na pet etaža

U podzemnoj etaži smeštene su stanarske ostave, tehnička prostorija, tehnička prostorija lifta i hidrantsko postrojenje, hodnik sa stepeništem i prostorija za održavanje objekta. U prizemlju pored četri stambene jedinice nalazi se vetrobran i ulazni hol sa stepeništem. Na prvom, drugom, trećem i četvrtom spratu smešteno je po šest stambenih jedinica.

Na samoj parceli, preko pešačko-kolskog prilaza se pristupa ulazu u zgradu. Na taj način je objekat koji svojom spratnošću i gabaritom odstupa od ostalih objekata sakriven, povučen od ulice i ne remeti postojeću regulaciju. Za parkiranje vozila su predviđena 23 parking mesta na parteru i pet garažnih mesta.

Popločanje dvorišta izvedeno je behaton pločama proizvođača Arhibet, za ovaj projekat korišćen je model HOLANDESE 20x5x7cm u četiri nijanse boje cigle.

 Na svakoj krovnoj terasi nalazi se bazen za stanare, zelenilo i prateći sadržaj.

Vidno izdužena forma u odnosu na širinu objekta je bila uslovljena oblikom parcele. U organizacionom smislu, kroz objekat ce provlači centralni koridor a sa obe strane postavljeni su stanovi. Na nepovoljnijoj orijentisanoj strani pridodate su vertikalne komunikacije – stepenice kao i lift.

Stanovi su različite strukture od jednosobnih do trosobnih, površina od 40 do 160 m2, u funkcionalnom smislu podeljeni na dnevnu i noćnu zonu.

Četiri stana na četvrtom spratu projektovana su sa duplom spratnom visinom dnevnog dela iz koga internim stepeništem imaju izlaz na pripadajuće krovne terase, njima pripadaju i najveće površine. Na svakoj krovnoj terasi nalazi se bazen, zelenilo i prateći sadržaj.

Ovo predstavlja iskorak u ponudi stanova na tržištu, dajući mogućnost da kroz cenu koja  je pristupačna najširem broju potencijalnih kupaca dobiju deo komfora koji je na zapadu poznatiji kroz formu penthausa.

Na svakoj krovnoj terasi nalazi se bazen, zelenilo i prateći sadržaj; Foto: Mladen Jovanović

Jednostavno ali atraktivno rešenje fasade

Snažan volumen i ujednačen ritam otvora je razigran vertikalnim akcentima u crnoj boji. Beli kubusi na krovu objekta kao i oni minimalno smaknuti u donjem delu doprinose dinamici. Spoljašnja stolarija izrađena je od aluminijumskih profila iz serije ALT 11, proizvođača PROAL iz Niša. Zastakljenje je rađeno staklopaketom sa ispunom od argona a otvori su opremljeni aluminijumskom roletnom i elektromotorom za kontrolu spuštanja i podizanja roletne.

Svi fasadni zidovi su od opekarskog bloka proizvođača IMG Mladost Leskovac (tipa energetski blok EB 25). Preko bloka dolazi sloj kontaktno-toplotnog izolacionog sistema EPS i Sika ThermoCoat Acryl Top, sloj akrilnog, hidrofobnog maltera ojačanog specijalnim vlaknima kao završnog dekorativnog sloja u ovom fasadnom sistemu proizvođača Sika.

Snažan volumen i ujednačen ritam otvora je razigran vertikalnim akcentima u crnoj boji; Foto: Mladen Jovanović

Konstrukcija i materijalizacija

Konstruktivni sistem objekta je skeletni sa armirano-betonskim stubovima, gredama i platnima. Spoljašnji, noseći i pregradni zidovi između stanova su od opekarskog bloka zidani u produžnom malteru. Temeljenje objekta se vršilo na armirano-betonskoj kontraploči.

Vertikalna komunikacija u objektu se obavlja preko jednog dvokrakog stepeništa i jednog lifta. Stepenište se osvetljava i provetrava prirodnim putem.

Krov objekta je rešen kao prohodan ravan i zeleni krov na delu krovnih terasa, a na ostalim površinama kao neprohodan ravan krov sa slivnim ravnima. Konstrukcija ravog krova izradjena je od parne brane XPS debljine 20cm, hidroizolacione membrane Sikaplan SGmA 1.5, proizvođača Sika i završnog sloja od behaton ploča odnosno keramike. Odvodnjavanje je rešeno na predmetnoj parceli.

Vešto rešenje doprinelo je atraktivnom izgledu fasade u jednoj skromnoj materijalizaciji; Foto: Mladen Jovanović

Fotogalerija

Višeporodični stambeni objekat smešten je na desnoj obali Nišave u naselju Pantelej u Studeničkoj ulici; Foto: Mladen Jovanović
Višeporodični stambeni objekat smešten je na desnoj obali Nišave u naselju Pantelej u Studeničkoj ulici; Foto: Mladen Jovanović
Zgrada ima pet etaža sa 28 stanova; Foto: Mladen Jovanović
Zgrada ima pet etaža sa 28 stanova; Foto: Mladen Jovanović
Vešto rešenje doprinelo je atraktivnom izgledu fasade u jednoj skromnoj materijalizaciji; Foto: Mladen Jovanović
Vešto rešenje doprinelo je atraktivnom izgledu fasade u jednoj skromnoj materijalizaciji; Foto: Mladen Jovanović
Na svakoj krovnoj terasi nalazi se bazen, zelenilo i prateći sadržaj; Foto: Mladen Jovanović
Na svakoj krovnoj terasi nalazi se bazen, zelenilo i prateći sadržaj; Foto: Mladen Jovanović

Faktografija:

  • autori: A.De.Pe
  • autorski tim: Predrag Denčić d.i.a, Ivan Tanasković m.i.a, Hristina Šaponjić m.i.a.
  • investitor: Privredno društvo TOP BAU d.o.o. Niš
  • objekat: Stambeni objekat P0+P+4, Niš-Pantelej
  • lokacija: Niš
  • površina: 3.117 m2
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina realizacije: 2021.
  • fotografija: Mladen Jovanović

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. arhitekta

    idemooooo Niš!

  2. Mima

    Ne ostavlja nikakav utisak u celini ali pojedinacno ima stil. Da li je to zatvor?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *