Beograđanka u odnosu na Kule bliznakinje; Foto: Nikola Silić
Aktuelno

Koliko su srušene Kule bliznakinje zaista bile visoke

Veličina čuvenih kula u Njujorku najbolje se može sagledati kada se uporede s poznatim objektima iz našeg okruženja.

Danas je tačno 20 godina od kako su u Njujorku srušene Kule bliznakinje. Ova dva prepoznatljiva nebodera u Svetskom trgovinskom centru dominirala su panoramom Velike jabuke sve do 11. septembra 2001. godine kada su nakon terorističkog napada sravnjene sa zemljom.

Twin Towers je projektovao arhitekta Minoru Jamasaki kao velelepne kule od čelika i betona visine 417 i 405 metara. Kada je severna kula otvorena za javnost, 1973. godine bila je to najviša zgrada na svetu.

Koliko su ove kule zaista bile visoke može se najbolje videti iz vizuala koje je uradio poznati stand-up komičar Nikola SilićPogledajte kako izgledaju Kule bliznakinje u odnosu na Beograđanku, koja je visine 101 metar, ali i ceo Beograd.

Foto: Nikola Silić

Beograđanka visine 101 metar u poređenju sa srušenim Kulama bliznakinjama od 417 i 405 metara.

Foto: Nikola Silić

A ovako izgleda razmera poznatih svetskih zgrada u odnosu na srušene Kule bliznakinje u Njujorku.

Foto: Nikola Silić

Njujork danas

Na mestu srušenih kula je 2015. godine podignut One World Trade centar, najviši objekat u zapadnoj hemisferi visine 546 metara. Ovu kulu sa preko 325 hiljada kvadrata poslovnog prostora potpisuje renomirana arhitektonska kuća Skidmore i Owings & Merrill (SOM) koja je projektovala i Kulu Beograd.

Potom je 2018. godine otvoren i 3 World Trade Center, neboder visine 329 metara po projektu Ričarda Rodžersa, dobitnika nagrade Pricker. Izgradnja ove zgrade je koštala 2,7 milijardi dolara.

Zgrada 2 World Trade Center po projektu Normana Fostera započeta je 2013. godine kada su urađeni temelji, međutim od tada je izgradnja na čekanju.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *