Aktuelno

40.000 radnika dobilo otkaze u građevinarstvu

Tokom ove godine u građevinskoj industriji je ostalo bez posla između 30.000 i 40.000 radnika što može dovesti do socijalnih nemira, ocenjeno je danas na sednici Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

U izveštaju koji je odbor usvojio se navodi da izvođači radova iz oblasti niskogradnje i visokogradnje imaju velika velika nenaplaćena potraživanja od države i javnih preduzeća što stvara probleme u poslovanju.

Neki od problema sa kojima se građevinari suočavaju su i nelikvidnost, nepovoljnji uslovi za dobijanje kredita, neblagovremeno izdavanje građevinskih dozvola, visoka fiskalna opterećenja i izuzetno visoka cena energenata koji se koriste u industriji građevinskog meterijala.

„Iako je država uradila program za dobijanje subvencioniranih kredita, pad životnog standarda i kupovne moći stanovništva ukazuje da će zainteresovanost građana za kupovinu stanova znatno opasti“, navodi se u izveštaju.

Odbor je zaključio da ukoliko država ne preduzme ništa na rešavanju problema posebno u delu bankarstva i fiskalne politike, većina preduzeća će morati potpuno obustaviti rad, što će dovesti do još većih otpuštanja radnika.

Kako je rečeno na sednici Odbora, građevinska industrija obuhvata 10.881 privrednih društava sa 127.812 radnika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku vrednost izvedenih radova je manja za 14,1% u odnosu na isti period lani a broj izdatih građevinskih dozvola je manji za 30%.

(Beta)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *