Razgovaramo sa veštačkom inteligencijom o arhitekturi u Srbiji; Foto: Gradnja
Aktuelno

ChatGPT: Razmotriti sve potencijalne posledice premeštaja Zoo vrta

Razgovarali smo sa veštačkom inteligencijom i o temama Beograda na vodi, platama u arhitekturi, troškovima renoviranja stanova, da li će pasti cene nekretnina…  

Kompanija OpenAI je u januaru podigla prašinu predstavivši ChatGPT, najnapredniju veštačku inteligenciju za četovanje do sada, koja koristi preko stotinu milijardi parametara za razumevanje i davanje odgovora.

Ovaj sistem je treniran da sa ljudima ostvaruje dijalog, pa mu tako možete davati zadatke, postavljati pitanja, odnosno „razgovarati“ s njime upisivanjem teksta, a on će na sve to odgovarati vrlo smisleno i na veoma zanimljive načine.

ChatGPT može vam tako napisati članak na bilo koju zadatu temu, pesmu u stilu nekog od poznatih pesnika, ali i iskucati primere programskog koda – sve to na osnovu zadataka napisanog običnim jezikom čak i na srpskom.

Mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa robotom o važnim arhitektonskim i građevinskim temama u zemlji, a jedno od trenutno aktuelnih jeste i premeštanje Beogradskog zoo vrta.

Srodni članci na portalu Gradnja

Da li je premeštanje Beogradskog zoo vrta dobra ideja?

Da li je premeštaj Zoološkog vrta dobra ideja, zavisi od mnogih faktora i motivacija za premeštaj. Neki razlozi za premeštaj životinjskog vrta mogu uključivati nedovoljno prostora ili objekata, zastarelu infrastrukturu ili želju da se poboljšaju uslovi života za životinje. Međutim, premeštaj takođe može imati negativne posledice, kao što su poremećaji životinjama i njihovim rutinama, troškovi premeštaja i teškoće pronaći odgovarajuće novo mesto.

Stoga je važno pažljivo razmotriti sve potencijalne posledice premeštaja, uključujući koristi i izazove, pre nego što se donese odluka. Potrebno je napraviti detaljno evaluaciju trenutne situacije Beogradske životinjske bašte i detaljnog plana za premeštaj, uzimajući u obzir sve relevantne faktore, kako bi se utvrdilo da li je premeštaj dobra ideja.

ChatGPT o zoo vrtu; Foto: screenshot

Premeštaj može imati negativne posledice, kao što su poremećaji životinjama i njihovim rutinama.

Kada možemo očekivati da će se Beogradski zoo vrt premestiti?

Ne mogu tačno reći kada se može očekivati nova životinjska bašta, jer to zavisi od mnogih faktora, uključujući odluke vlasti, dostupnost sredstava, planiranje i izgradnju novog objekta. Ako je premeštaj Zoo vrta odlučeno kao dobra ideja, neophodno je planirati i izvršiti premeštaj u skladu sa zakonskim propisima i standardima za zoo vrtove. Važno je osigurati da nova lokacija može obezbediti odgovarajuću negu i smeštaj za životinje i da će biti dostupna i privlačna za posetioce. Ukupno vreme potrebno za premeštaj može varirati u zavisnosti od ovih i drugih faktora, pa nije moguće dati tačan datum kada će novi Zoo vrt biti gotov.

Dobrović najpoznatiji arhitekta

Nakon toga smo malo promenili temu, i pitali smo ChatGPT šta misli o budućnosti arhitekture u Srbiji.

Budućnost srpske arhitekture zavisi od mnogih faktora, uključujući trendove u svetskoj arhitekturi, ekonomsku situaciju u Srbiji, investicije u nove objekte i inovacije u materijalima i tehnologijama. Moguće je da će se dalje razvijati svetski trendovi u arhitekturi, poput održivosti i upotrebe prirodnih materijala, što će uticati na razvoj srpske arhitekture.

Takođe, rast turizma u Srbiji može dovesti do razvoja novih objekata, poput hotela i atrakcija, što će zahtevati inovativne arhitektonske rešenja. Korišćenje moderne tehnologije, kao što su virtualna i proširena stvarnost, takođe može imati uticaja na srpsku arhitekturu u budućnosti.

Ukupno, budućnost srpske arhitekture zavisi od mnogih unutarnjih i spoljnih faktora, pa je teško dati precizan odgovor. Međutim, veruje se da će srpska arhitektura nastaviti da se razvija i prilagodi svetskim trendovima u budućnosti.

Koji su izazovi arhitekture u Srbiji u 21. veku?

Sa razvojem arhitekture dolaze i novi izazovi, uključujući smanjenje prostora za gradnju, ograničena sredstva i sve veći pritisak na okolinu. Arhitekte su prinuđeni da se suočavaju sa ovim izazovima, kreirajući inovativne i funkcionalne objekte u uskom prostoru i sa ograničenim sredstvima.

A ko je najpoznatiji arhitekta u Srbiji?

U Srbiji, jedan od najpoznatijih arhitekata je Nikola Dobrović. On je poznat po svojim izvanrednim dizajnerskim rešenjima i projektima, koji su obuhvatali širok spektar objekata, uključujući stambene, poslovne i javne zgrade. Dobrović je smatran za jednog od vodećih stručnjaka u oblasti arhitekture u Srbiji i njegovi projekti su cenjeni širom zemlje i šire. Njegove izvanredne kreativne sposobnosti i inovativne pristupe su mu doneli široko priznanje u arhitektonskoj zajednici i čine ga jednim od najcenjenijih imena u oblasti arhitekture u Srbiji.

ChatGPT o Beogradu na vodi; Foto: screenshot

Belgrade Waterfront je kontroverzan projekat i njegove prednosti i mane se različito procenjuju.

Da li je Beograd na vodi dobar projekat?

Belgrade Waterfront je kompleksan projekat u centru grada koji je započet u poslednjih nekoliko godina. On obuhvata različite objekte, uključujući stambene zgrade, poslovne prostore, hotele, trgovačke centre i javne prostore.

Projekat je dobio različite reakcije u javnosti. Neki ga smatraju korakom napred u razvoju grada i doprinosom kvalitetnom životnom prostoru za stanovnike i posetioce. Drugi, međutim, kritikuju projekat zbog potencijalne uticaje na okolni prostor i zaštitu istorijskog nasleđa grada.

Ukupno, Belgrade Waterfront je kontroverzan projekat i njegove prednosti i mane se različito procenjuju. Važno je napomenuti da projekat ima potencijal da doprinese razvoju grada i unapredi životni standard stanovnika, ali takođe je bitno voditi računa o potencijalnim negativnim uticajima na okolni prostor i istorijsko nasleđe grada.

Nemaju svi arhitekti u Srbiji nisku platu

Potom smo hteli da proverimo šta AI misli o tome da li su arhitekte u Srbiji dovoljno plaćene?

Plata arhitekata u Srbiji varira u zavisnosti od stepena iskustva, projekata na kojima rade i nivoa profesionalne kompetencije. U opštem, arhitekti u Srbiji su manje plaćeni u odnosu na druge zemlje u regionu i Evropi, što predstavlja problem za razvoj arhitektonske industrije u zemlji.

Međutim, to ne znači da svi arhitekti u Srbiji primaju nisku platu. Oni koji imaju dobro ime, veliko iskustvo i visok nivo kvalifikacije su u stanju da zarade visoke plate.

Ukupno, pitanje plata arhitekata u Srbiji je kompleksno i zavisi od mnogih faktora. Arhitekte koji su uspešni i imaju dobar imidž na tržištu su u stanju da zarade visoke plate, dok arhitekti sa manje iskustva i manjim portfolio-om mogu biti manje plaćeni. Ukupno, arhitektima u Srbiji bi trebalo obezbediti veću zaradu kako bi se podstakao razvoj arhitektonske industrije u zemlji.

Cena za renoviranje stana od 50 kvadratnih metara može iznositi od 50.000 do 150.000 dinara.

Na pitanju o ceni renoviranja stana u Beogradu je malo zakazao…

Cena renoviranja stana u Beogradu po kvadratnom metru varira u značajnoj meri, i zavisi od mnogih faktora, kao što su kvalitet materijala, tipovi radova, lokacija stana i slično.

Prosečna cena renoviranja stana u Beogradu može varirati od 1.000 do 3.000 dinara po kvadratnom metru, što znači da cena za renoviranje stana od 50 kvadratnih metara može iznositi od 50.000 do 150.000 dinara.

Međutim, to su samo okvirne cene i stvarne cene mogu varirati u značajnoj meri, u zavisnosti od faktora koji su navedeni gore. Zbog toga, preporučuje se da se u svakom slučaju traži više ponuda i izvrši detaljna procena troškova renoviranja stana.

Da li će cene nekretnina u Beogradu pasti?

Nije moguće precizno predvideti kretanje cena nekretnina u Beogradu. Kretanje cena nekretnina zavisi od mnogih faktora, uključujući ekonomsku situaciju u zemlji, razvoj tržišta, stopu inflacije, kretanje dohodaka stanovništva i druge faktore.

Kako pričati sa ChatGPT

Probajte sami da započnete dijalog sa veštačkom inteligencijom jednostavnim preko ovog linka. Potrebno je otvoriti besplatan nalog i priči nema kraja.

 

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *