Foto: Sara Pilipović
Građevinarstvo, Izdvojeno

Raport s gradilišta: Kako se gradi najviša kula u Beogradu

Saznajte kako je izvedena rotacija objekta visokog 168 metara, kako su pravljeni kosi stubovi i zbog čega se ptice neće sudarati s ovom fasadom.

Kula Beograd, dostigla je svoju punu visinu od 168 metara i 42 nivoa. Ova kula, čiji projekat potpisuje arhitektonska firma Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), jedna je od retkih koja kroz samo deset spratova postiže rotaciju od 90 stepeni. Taj oblik je, kako kažu arhitekte, inspirisan obližnjim ušćem Save u Dunav, a izvesti ovakvu fasadu bio je pravi izazov.

Kula Beograd, dostigla je svoju punu visinu od 168 metara i 42 nivoa; Foto: Igor Conić

Zid zavesa po meri

Tako je fasadni sistem panelnog tipa „zid zavesa“, proizvođača Schüco, specijalno projektovan i proizveden za Kulu Beograd. Zbog kompleksnosti geometrije objekta, nije mogao biti primenjen jedan od gotovih tipskih sistema, već su morali biti razvijeni različiti sistemi za različite delove zgrade. Takođe, osim panelnog, specijalno projektovani sistemi klasične „zid zavese“ primenjeni su na podijumu i na krovu-kruni zgrade.

Posebno je specifična geometrija fasade na prelazu iz donjeg-hotelskog u gornji-stambeni volumen (tranziciona zona) gde se ravni fasade povijaju formirajući karakterističan i jedinstven izgled Kule. Deo panela na ovom delu je zakrivljen, a deo trougaonog oblika gde složena geometrija i zakrivljenost prelazi mogućnosti „hladno“ krivljenog stakla, kaže za naš portal Uroš Marković iz DNEC-a, jedne od kompanija uključenih na projektu  Kule.

Projektant fasade se odlučio da primeni staklo proizvođača Guardian, tip SunGuard SuperNeutral (SN) 62/34, koje najpribližnije odgovara vizuelnim zahtevima autora, a takođe obezbeđuje kontrolu toplote, u isto vreme maksimizujući osunčanost i upad prirodne svetlosti.

Na 18. spratu Kule; Foto: Sara Pilipović

Premaz stakla je spektralno selektivan zbog čega je ono skoro potpuno prozirno, a ima izuzetne termičke karakteristike.

Reativno neutralno po izgledu, ovo staklo ispunjava stroge kriterijume termičke zaštite, redukujući istovremeno potrebu za dodatnim veštačkim osvetljenjem prostora.

Double-silver soft Low-E premaz je primenjen na četrvrtoj površini staklo-paketa, i specifičan je po tome što je spektralno selektivan. To znači da maksimalno redukuje propuštanje toplote i gubitke energije u svetlosnom spektru nevidljivom ljudskom oku (npr. ultravioletni spektar), a u isto vreme propušta skoro svu svetlost vidljivog spektra. Na taj način se postiže da staklo koje je skoro potpuno prozirno, ima izuzetne termičke karakteristike i unapređuje energetsku efikasnost zastakljivanja.

Laminirano staklo i staklo-paketi se proizvode u fabrici AKMA, u Sankt Peterburgu i isporučuje u fabriku VELKO u Moskvi, gde se procesuira aluminijum, sklapaju paneli i završno montiraju staklo-paketi.

Fasadni sistem panelnog tipa „zid zavesa“ specijalno je projektovan i proizveden za Kulu Beograd; Foto: Sara Pilipović

Fasada koja upozorava ptice

Specifično za Kulu su fasadna stakla sa najnovijom „birds first“ tehnologijom kompanije Guardian. Naime, do 9. sprata biće ugrađena stakla koja u sebi imaju vertikalne linije nevidljive ljudskom oku, osim pod specijalnim uslovima, dok su pticama izuzetno vidljive, što ih sprečava da se „sudare“ sa zgradom.

“Izgled objekta ostaje netaknut za razliku od tradicionalnih rešenja u vidu keramičkog emajliranja, a svakako pomaže u zaštiti ptica”, kaže Igor Farkaš regionalni tehnički savetnik kompanije Guardian.

Fasadna stakla sa birds first tehnologijom sprečavaju da se ptice „sudaraju“ sa zgradom.

Ovaj tip stakla ima sve potrebne termičke i solarne karakteristike, a i prihvaćeno je od strane Američke agencije za zaštitu ptica (American Bird Conservancy). Ovo staklo se proizvodi u Kaliforniji, SAD, nakon čega se šalje brodom u Petrograd u Rusiji, odakle se sklapa u staklo pakete i šalje u fabriku panela u Moskvi. Tamo sklopljeni paneli se dalje šalju kamionima za Srbiju, nakon čega se montiraju na Kulu.

Fasada na zoni hotelskih soba se ne otvara, kako je i uobičajeno za objekte te namene, dok se prozori na stanovima otvaraju elektronskim putem zbog veličine i težine prozora. Prozori na Kuli će se otvarati do poslednjeg sprata.

Stakla sa kojom se ptice neće sudarati; Foto: Sara Pilipović

Od temelja ka vrhu

Mi smo gradilište obišli tako što smo se na 18. sprat popeli građevinskim liftom (hoist) karakterističnog položaja sa spoljne strane objekta. Oni su pričvršćeni čeličnim zategama za stubove i AB platna. Bočna stabilnost hoistova i kranova obezbeđena je vezivanjem za konstrukciju Kule. Svaki kran ima po pet zatega na svakih 7-8 spratova, vezanih za sam objekat.

Kao i kod svakog objekta u sličnom tlu, rađeno je duboko fundiranje na betonskim šipovima dužine 35m ukotvljenim duboko u nosivom tlu. Koncept fundiranja konstrukcije je zajednička temeljna ploča na šipovima za kulu i podzemnu konstrukciju. Objekat „leži“ na 270 armirano betonskih šipova. Marka betona temeljne ploče i svih šipova je C40/50 (cilindar/kocka).

Bočna stabilnost hoistova i kranova obezbeđena je vezivanjem za konstrukciju Kule; Foto: Sara Pilipović

Kosi stubovi imaju veoma visok stepen iskorišćenja, pre svega u pogledu aksijalnih sila.

Kružni kosi stubovi daju posebnu prepoznatljivost objektu. Oni su izvedeni u kružnoj i zakrivljenoj oplati Doka Top 50, Framax sistem, koja se sastoji iz dva polukružna dela. Za kose stubove korišćen je Doka Framax sistem. Specifična je marka betona od MB70, korišćena za najvažnije elemente konstrukcije, i kvalitet smeše jedinstven za ovo podneblje.

Kosi stubovi imaju veoma visok stepen iskorišćenja, pre svega u pogledu aksijalnih sila. Projektom su usvojeni kao AB stubovi, sa procentom armiranja od 4% van zone preklopa armature, što odgovara maksimalnom procentu armiranja definisanim pravilnikom Evrokod, dok je za beton usvojena klasa C55/67, koja nije uobičajena u zgradarstvu u Srbiji, kaže Uroš Marković iz DNEC-a.

Stabilnost tokom gradnje bila je obezbeđena čeličnim kosnicima – stabilizatorima; Foto: Sara Pilipović

Specifična je marka betona od MB70, korišćena za najvažnije elemente konstrukcije.

Zbog visokog procenta armiranja, kao i samih položaja stubova, osim visoke čvrstoće pri pritisku, bilo je potrebno postići i dobru ugradljivost. Uz uslovljenost korišćenja osnovnih materijala visokih karakteristika – CEM I 52.5R i agregata eruptivnog porekla, radi dobijanja zahtevane čvrstoće pri pritisku, kao i vremena potrebnog za transport od približno 1h i vremenskih uslova koji su bili dodatna otežavajuća okolnost (leto), upotrebom odgovarajuće kombinacije hemijskih dodataka betonu, na gradilište je dopreman beton klase konzistencije S5.

Stubovi kružnog poprečnog preseka izvedeni su u kružnoj zakrivljenoj oplati Doka Top 50, sistema Framax, koja se sastoji iz dva polukružna dela spojenih zavrtnjevima. Za kose stubove pravougaonog poprečnog preseka korišćen je Doka Framax sistem. Stabilnost tokom gradnje bila je obezbeđena čeličnim kosnicima – stabilizatorima. Gornji deo oplate skidan je dva dana nakon betoniranja, površina je pokrivana geotekstilom kako bi se obezbedila dalja nega betona. Donji deo oplate uklonjen je po postizanju 70% od projektovane čvrstoće betona, ali ne manje od pet dana nakon betoniranja, pri čemu su po uklanjanju oplate stabilizatori ponovo postavljani i držani još dodatnih pet dana, kaže Marković.

Kružni kosi stubovi daju posebnu prepoznatljivost objektu; Foto: Sara Pilipović

Akustika kao imperativ

Za pregradne zidove između jedinica korišćeni su materijali kako bi se obezbedili odlični uslovi zvučnog i termalnog komfora. U delu hotela, pregradni zidovi između hotelskih jedinica izrađuju se od montažnih metalnih konstrukcija ispunjenih Decibel mineralnom vunom od Knauf Insulationa posebna po svojim sposobnostima apsorpcije zvuka, kao i toplotne i protivpožarne zaštite. Akustičkoj izolaciji dodatno doprinose enterijerske obloge koje su na nekim mestima četvoroslojne.

“Ono što je nama bilo veoma interesantno u vezi sa ovim projektom, jeste da je investitor zahtevao proračune ne samo standardnih parametara zvučne zaštite (Rw) već i za naše tržište veoma specifičnih STC parametara.” – kaže Marija Anđelić iz Knauf Insulationa.

Podovi su izvedeni po sistemu “plivajućeg poda”, sa slojem zvučne izolacije ispod košuljice koji ublažava efekte udarnog zvuka (hod u visokim potpeticama, tupi udarci). Dve trećine hotelskih soba imaju posebne ulazne predprostore koji značajno doprinose ostvarenju dobrog zvučnog komfora u sobama u odnosu na hodnike.

Kružni stubovi marke MB70; Foto: Sara Pilipović

Zvučna izolacija koja se ostvaruje upotrebom ovih zidova znatno je veća od propisane SRPS ili EN normama.

Što se tiče rezidencijalog dela, između stambenih jedinica izvode se višeslojni zidovi od ošupljenih glinenih blokova – Wienerberger Porotherm 20s.

„Porotherm opeka ima odlična toplotna i seizmička svojstva. Takođe, izuzetno su dobri zvučni izolatori. Zbog velikog formata Porotherm opeke gradnja je znatno brža i jednostavnija.“ – ističe Nikola Isakov iz kompanije Wienerberger.

Na objektu Kula Beograd, korišćeno je više proizvoda kompanija Xella. Ytong Termo 30 korišćen u podrumu, na pozicijama zidova grejanih i negrejanih prostorija, za kancelarije i tehničke prostorije. Ytong Interio 15 korišćen u podrumu, za kancelarije i tehničke prostorije.

Ytong Interio 12 svoje mesto našao je na pozicijama stan/hodnik. Ytong Fono 20 postavljan je na pozicijama gde su postojali zahtevi za protivpožarnost i zvučnu izolaciju, kao oko liftova i za obziđivanje različitih tehničkih kanala.

Blokovi su obostrano obloženi dvostrukim gips-karton pločama sa dodatnim slojem mineralne vune.

“Zvučna izolacija koja se ostvaruje upotrebom ovih zidova znatno je veća od propisane SRPS ili EN normama, a neuporedivo bolja od uobičajene na lokalnom tržištu.” – kaže Uroš Marković iz DNEC-a.

Foto: Sara Pilipović

Kuda sa instalacijama i vodom

Na tehničkoj etaži smeštene su mašinski i elektroinstalacioni sistemi zgrade. Trafostanica koja opslužuje stambene etaže izolovana je od hotelskih soba (ispod) i stanova (iznad) duplom armirano-betonskom pločom. Na ovom spratu smeštene su i jedinice ventilacije i klimatizacije koje koriste otvore u fasadi skrivene iza duple – smaknute  staklene fasade za uzimanje o izbacivanje vazduha. Rezervoari za vodu za potrebe gašenja požara, pijaću vodu, kao i za sprinkler sistem za upotrebu na višim spratovima takođe su smešteni na ovom spratu.

Kompletna etaža poseduje duplu fasadu kako instalacioni sistemi ne bi bili vidljivi spolja.

Ovaj sistem hidroizolacije predstavlja najskuplji proizvod na svetskom tržištu i zahteva ekstremnu pažnju i pedantnost u izvođenju.

Hidroizolacija obezbeđena je sistemom Sika Proof A, koji je specifičan po tome što se hemijski vezuje i spregne sa svežim betonom i formira neprobojni vodo-nepropusni sloj. Kritični spojevi gde je nemoguće ostvariti kontinuitet tretirani su SIKASWELL water stoppom i obezbeđeni injekcionim crevima kao trećom linijom zaštite. Ovaj sistem hidroizolacije predstavlja najskuplji proizvod na svetskom tržištu i zahteva ekstremnu pažnju i pedantnost u izvođenju.

Sve instalacije kanalizacije vode se u duplom podu iznad temelja Kule kako se hidroizolacija temelja ne bi probijala i smanjio rizik od stvaranja slabih pozicija u izolaciji. Posebni detalji izolacije primenjuju se na neophodnim probijanjima radi veze šipova i temeljne ploče, kaže Uroš Marković iz DNEC-a.

Sjajan pogled na okolinu; Foto: Sara Pilipović

Vidikovac od 360 stepeni

Od prizemlja do 11. sprata nalaziće se hotel St. Regis Belgrade, a od 14. do 39. sprata brendirani St. Regis stanovi, prvi te vrste u Evropi. U podnožju će se nalaziti višenamenski plato za održavanje javnih manifestacija.

Na vrhu Kule nalaziće se vidikovac od 360 stepeni. Vidikovac će biti otvoren za sve posetioce, a kao takav on će biti turistička atrakcija prestonice. Do njega će se dolaziti brzim liftovima. U nivou drugog sprata, Kula će sa tržnim centrom Galerijom Belgrade biti povezana pešačkim mostom, odakle će se liftom stizati direktno do vidikovca.

Predviđeno je da Kula Beograd ima 50.000 kvadrata, 42 nivoa, 15 liftova i parking na dva podzemna nivoa. U jednoetažnoj podzemnoj garaži planirano je 305 parking mesta. Druga podzemna etaža planirana je za stambene ostave i prateće tehničke prostorije.

St. Regis hotel će imati 119 soba i sadržaje poput spa centra, bazena, restorana, bara, kao i prostorija za sastanke i događaje. Od 14. do 37. sprata prostiraće se 220 brendiranih St. Regis stanova.

Fotogalerija

Na 18. spratu Kule; Foto: Sara Pilipović
Na 18. spratu Kule; Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *