Projekat nosi naziv „Stan za dvoje arhitekata“; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri, Izdvojeno

Nesvakidašnja prilika: Prošetajte kroz stan dvoje beogradskih arhitekata (video)

Ovaj primer savremene prakse predstavlja dragocen uvid u stambene preferencije mladih profesionalaca, kao i njihov ukus u pogledu odabira nameštaja.

Dvoje članova autorskog tima čiji je rad predstavljao Republiku Srbiju na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2020, arhitekte i životni saputnici Dalia Dukanac i Stefan Đorđević, izašli su iz uobičajenih granica privatnosti prisutnih u struci, te su priču o renoviranju stana u Beogradu za lične potrebe podelili nedavno s čitaocima portala DizajnEnterijera.rs.

Intervencija osnivača studija Taktika podrazumevala je rekonstrukciju i renoviranje prostora od 53 kvadratna metra, izgrađenog kao tipičan radnički stan tokom prve polovine prošlog veka u Opštini Savski venac, a kako ovaj arhitektonski par navodi, „transformacija zatečenog stanja bila je potpuna“.

Pročitajte još na Gradnja:

Projekat za trenutne i buduće potrebe

Kako objašnjava Dalia Dukanac, novoprojektovano rešenje zasnovano je na otvorenom planu koji objedinjuje različite programske celine, te omogućava njihovo odvajanje lakim pregradama u vidu zavese.

„Stan je projektovan za trenutne i buduće potrebe stanara, te kao takav omogućava planirane promene u skladu sa rastom članova domaćinstva“, dodala je Dukanac.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Nakon promena, organizaciju stana sada čini kombinacija otvorenog prostora  i polukružne veze oko kupatila.

Intervencije prilikom renoviranja stana bile su značajne – volumetrija i osvetljenost prostora povećane su otkrivanjem „Herbst“ sitnorebraste međuspratne tavanice, a beton je postao sastavni deo enterijera.

Pregradni zidovi su uklonjeni, kao i sva vrata osim kupatilskih. Ovim je naglašen otvoreni plan i omogućeno bolje osvetljavanje celokupnog prostora.

Nakon promena, organizaciju stana sada čini kombinacija otvorenog prostora  i polukružne veze oko kupatila.

Osnova stana (posle)

Prostor za rad u spavaćoj sobi

Kako je rad od kuće postao novo normalno, u okviru stana beogradske arhitekte su predvidele i prostor za svoj studio.

U spavaćoj sobi, odmah pored prozora, nalazi se prostrani radni sto dimenzija 80 x 360 cm, za kojima Dalia i Stefan provode svoje radno vreme.

Upečatljiv detalj u „radnoj zoni“ svakako predstavlja Herman Miller Sayl radna stolica, koja je dizajnirana tako da uz najmanji utrošak materijala pruži najveći nivo udobnosti.

Sayl radna stolica bila je izbor arhitekata iz studija Taktika; Foto: Relja Ivanić

Ovaj stan na Savskom Vencu predstavlja jedan od retkih objavljenih primera stambenog prostora u kome žive arhitekte.

Uz enterijer renoviranog salonskog stana na Dorćolu, ovaj stan na Savskom Vencu predstavlja jedan od retkih objavljenih primera stambenog prostora u kome žive arhitekte.

U oba slučaja reč je o radikalnim transformacijama i sveobuhvatnom renoviranju stanova sagrađenih tokom prve polovine 20. veka.

Kao takvi, ovi istaknuti primeri savremene prakse predstavljaju dragoceni uvid u stambene preferencije nove kreativne klase i mladih profesionalaca, kao i njihov ukus u pogledu odabira nameštaja.

I na kraju, naravno, pogled; Foto: Relja Ivanić

Želite da saznate više?

Sve ostale važne detalje vezane za ovaj projekat, možete pronaći u tekstu arhitekte Jovane Cvijetićanin na portalu DizajnEnterijera.rs.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Marko

  Moram da priznam, jako loše…

 2. Dedovic

  Jedan zaista hrabar i nesvakidasnji projekat za nase prostore i poimanje prostora. Bravo za sve teske odluke

 3. sd

  uzas

  zavesom odvojena dnevna soba od kuhinje.

  1. Pera Detlić

   Nije od dnevne već od spavaće sobe 🙂 Nisi ni čitao tekst…

   1. Mina

    Pa to je još gore. Očajno su rešili.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *