Trg Slavija u Beogradu; Foto: Google Earth
Novi objekti

Novo lice Slavije: Umesto parkinga stižu kulturni i komercijalni sadržaji

Objekat kulture će primarno biti namenjen biblioteci, dok se ostatak prostora može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka i sl.

Grad Beograd oglasio je ovih dana javnu prezentaciju Nacrta izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija.

Naručilac plana je Vasa Vitorović iz Beograda, nosilac izrade je beogradski Urbanistički centar d.o.o, a ovim dokumentom, na prostoru parkinga na Slaviji, planirana je i izgradnja komercijalnih sadržaja i objekta kulture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Postojeće stanje

Efikasnije korišćenje gradskog zemljišta

Kako se navodi u nacrtu, cilj izrade plana je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i efikasnije koristi gradsko građevinsko zemljište.

Granicom izmena i dopuna plana obuhvaćen je prostor na ukupnoj površini od 3,16 ha sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom.

Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine – celinu nove izgradnje i celinu zone sanacije.

Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine – celinu nove izgradnje (prostor uz Makenzijevu) i celinu zone sanacije (preostali prostor blokova).

Zona planirane izgradnje nalazi se duž Makenzijeve ulice na sada neizgrađenim parcelama, kao i na parcelama u kontaktnom području Makenzijeve ulice, u ulici Prote Mateje i Alekse Nenadovića.

Planirano stanje

Ustanova kulture na skoro sedam ari

Kako je navedeno u planu, predviđa se da komercijalni sadržaji umesto sadašnjih 16 ari i 40 m², zauzimaju 63 ara i 45 m², kao i da se na 6 ari i 87 m² izgradi ustanova kulture.

Prema nacrtu plana, na ovom prostoru neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

Planirana je površina za objekat kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja – pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima.

Slavija, Narodna banka, Foto: Milja Mladenović

Objekat će primarno biti namenjen biblioteci, a ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka i sl.

Objekat će primarno biti namenjen biblioteci od 300 m², sa osnovnim fondom od 50.000 knjiga, internet-čitaonicom i jednim otvorenim višenamenskim prostorom, koji bi se mogao koristiti za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka i sl. Planirana BRGP je maksimalno 700 metara kvadratnih, a maksimalna spratnost P+3+Ps, navodi se u nacrtu.

Sprovođenje

Adekvatno obeležavanje „Sale mira“

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture „Sala mira“, koji je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture obavezno njeno adekvatno obeležavanje.

„Uzimajući u obzir činjenicu da je originalni objekat porušen, u cilju zaštite ‘duha mesta’, na pogodnom mestu u okviru novog arhitektonskog sklopa, planirati prostor (salu) sa polivalentnom namenom i kompatibilnim sadržajima, opredeljen za javne skupove, debate, izložbe, tribine i drugo“ – kaže se u nacrtu plana.

U okviru novog objekta na adekvatan način obeležiti sećanje na uklonjeni spomenik kulture i njegov istorijski značaj.

Prema planu, salu je potrebni orijentisati prema reprezentativnim otvorenim prostorima u okviru kompleksa – platou na uglu Beogradske i Trga Slavija, pešačkoj vezi između ulica Beogradske i Prote Mateje ili javnim prostorima i atrijumima u unutrašnjosti kompleksa.

„U okviru novog objekta na adekvatan način obeležiti sećanje na uklonjeni spomenik kulture i njegov istorijski značaj“ – navodi se u planu.

Kako se dodaje u dokumentaciji, koja se na javnom uvidu nalazi do 26. jula, precizno definisanje položaja i načina rekonstrukcije „Sale mira“ biće utvrđeno putem javnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Av

  Jeeej, radujem se smanjenju parking mesta i novim ugradjivackim poslovima. To samo znaci da cemo ranije da propadnemo, a samim tim i ranije da se oslobodimo nesposobnih!

  1. Anton

   Slazem se..S tim sto se necemo osloboditi nesposobnih, nego nesnadjenih.

 2. Bibliotekarka

  Je l’ ovaj naručilac gen.direktor Toma Mona hotela?
  Znači biblioteka od 300m2 u džepčiću parcele…Vrlo interesantan arhitektonski program bogatog kulturnog sadržaja!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *