Drveni stadion u Engleskoj; Rendering: Zaha Hadid Architetcts/Negativ
Građevinarstvo, Izdvojeno

Prvi drveni stadion na svetu dobio zeleno svetlo za gradnju

Dugogodišnji planovi za izgradnju drvenog stadiona u Engleskoj, čiji projekat potpisuje renomirani Zaha Hadid Architetcts, postaju realnost.

Idejno rešenje ZHA za ekološki stadion fudbalskog kluba Forest Green Rovers dobio je zeleno svetlo za realizaciju. Naime, Engleska fudbalska liga je tokom prošle nedelje odobrila planove za gradnju novog klupskog stadiona Eco Park Stadium u gradu Glosteršir, koji će biti prvi fudbalski stadion koji će koristiti drvo za strukturalne elemente, kao i za podove.

Stadion će gotovo u potpunosti biti napravljen od drveta i to će biti po prvi put urađeno na celom svetu.

Kako što smo ranije pisali, ZHA je pobedili na konkursu za novi stadion sa 5.000 mesta još 2016. godine, ali je studio dobio zahtev za doradu projekta kada je odbor za planiranje u junu 2019. godine zahtevao promene u susednom poslovnom objektu. Sada kada je realizacija stadiona konačno odobrena, sigurno je da će on postati deo Eco Parka koji će zauzimati površinu od 100 hektara i predstavljaće tehnološki poslovni razvojni kampus britanske energetske kompanije Ecotricity, u čijem je vlasništvu i ovaj klub koji se takmiči u Drugoj fudbalskoj ligi Engleske.

Mala emisija ugljenika

Kao što je pomenuto, stadion će gotovo u potpunosti biti izgrađen od drveta, uključujući i ulazne portale, i podove, ali sa izuzetkom transparentne nadstrešnice koja će prekrivati prostor iznad tribina, piše Archpaper.

“Zaista je neverovatno kod ovog stadiona to što će biti gotovo u potpunosti napravljen od drveta i to će biti po prvi put urađeno na celom svetu. Važnost drveta nije samo u prirodnosti koja se dobija, već će objekat onda imati i veoma malu emisiju ugljenika.”, rekao je Dale Vince, osnivač kompanije Ecotricity i predsednik kluba Forest Green Rovers.

Vince je u intervjuu za Sky Sports nedavno rekao da će trebati tri do četiri godine dok Forest Green Rovers ne zaigraju na svom novom stadionu, jer je potrebno dodatno raditi i na infrastrukturi lokacije.

Zatalasana forma

Forma objekta je u svojoj obodnoj zoni zatalasana, tako da se volumen zajedno sa visinom povećava, kako bi se obezbedio prostor za dodatno organizovanje sedišta.

Tokom prve faze razvoja projekta bio je planiran kapacitet od 5.000 posetilaca, ali će projekat ZHA omogućiti proširenje na čak 10.000 sedišta.

Ekološki park

Planirano je da Eco Park bude podeljen na dva dela, te će se u jednom nalaziti stadion, okolni javni fudbalski tereni, sportsko-naučni hab i multidisciplinarni objekti, dok će u drugom delu biti zeleni tehnološki poslovni park u kom će raditi oko 4.000 ljudi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    svaka čast! ovo će biti jako zanimljivo!

  2. Djordje

    Ova vest nije u potpunosti tacna, posto se ne moze reci da je rec o prvom drvenom stadionu na svetu. Takav stadion je vec postojao u Beogradu za vreme Kraljevine Jugoslavije na mestu danasnjeg masinskog fakulteta u Beogradu i mogao je da primi oko 30 hiljada gledalaca.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *