Budući izgled Prokopa
Građevinarstvo

Beograd Centar: Počinje izgradnja stanične zgrade Prokop

Izdata je građevinska dozvola za staničnu zgradu na Prokopu, a radovi bi trebalo da budu gotovi krajem 2023. godine nakon čega sledi opremanje.

Na osnovu ugovora o zajedničkoj izgradnji, zaključenog između Republike Srbije i kompanije PSP Farman, počela je dugo očekivana izgradnja stanične zgrade u okviru kompleksa železničke stanice Beograd Centar.

U ovoj fazi, prvo će biti izgrađena stanična zgrada, koja sadrži deset staničnih koloseka udvojenih između šest perona (4 centralna plus 2 bočna), dok bi se na susednim parcelama gradili poslovni i komercijalni sadržaji. Nakon izgradnje, železnički deo kompleksa sa pripadajućim parkingom postao bi isključiva svojina Republike Srbije, piše Beobuild.

Pogledajte Prokop iz drona:

Perone natkriva armirano betonska konstrukcija sa pločom na koti 105 dimenzija 450 sa 100 metara.

Perone natkriva armirano betonska konstrukcija sa pločom na koti 105 dimenzija 450 sa 100 metara. Ispod staničnog platoa pozicionirana dva putnička pothodnika, sistem tehničkih i instalacionih galerija i zaštitna konstrukcija koridora beogradskog metroa.

Sama stanična zgrada, čiju arhitekturu potpisuje PFB Design d.o.o. iz Beograda, predstavlja prizemni objekat sa visokom staklenom fasadom i plafonom, sa pogledom na Savski venac, Voždovac i Vračar, a glavni ulaz biće postavljen iz pravca Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića.

Beograd Centar – Izlazi sa perona VI B

Stanična zgrada i poslovni objekti

Stanična zgrada zauzimaće površinu od 5.650 m2 i u visini je sa poslovnim objektima visokim i po pet etaža, a vertikalno će biti povezana donjim staničnim trgom, peronima, pothodnicima i budućom metro linijom.

Na samom boku objekta, prema Novom Beogradu, biće formirana garaža spratnosti P+5 sa 540 parking mesta i površine 15.275 m2, dok je projektom predviđena izgradnja ukupno 890 parking mesta, računajući i spoljni parking.

Beograd Centar

Rokovi i cena

Završetak radova na ploči železničke stanice „Beograd Centar“ predviđen je za 24. septembar 2022, ali se zbog pojačanog intenziteta radova može očekivati da se ranije završe predviđeni poslovi.

Prema ugovorenom dinamičkom planu, zgrada stanične zgrade biće završena krajem 2023. godine, nakon čega je predviđeno njeno opremanje i uvođenje u eksploataciju. Predračunaska vrednost radova na staničnoj zgradi u okviru kompleksa Beograd Centar iznosi oko 15 miliona evra.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *