Online izložba svih pristiglih radova na konkursu Eko naselje
Izdvojeno, Konkursi

Bogatstvo ideja: Pogledajte 14 radova s konkursa Eko naselje u Petrovaradinu

Od naselja u obliku talasa, preko estetike vojvođanskog šora do kuća sa zimskom baštom: U online izložbi možete videti sve projekte koji su se takmičili za nagrade. 

Na konkursu EKO naselje u Petrovaradinu u organizaciji portala Gradnja.rs, koji je raspisao Data Investment, u saradnji sa kompanijama Xella SrbijaEnergy NetHome ConceptAling-Conel i Oblo Living pristiglo je ukupno 14 radova.

Pobedničke radove (prvo, drugo, treće mesto i pohvalu) već smo objavili, o ovom prilikom predstavljamo vam sve projekte koji su učestvovali na konkursu i koji su bili vrednovani od strane žiriji kojeg su činili dr Nebojša Anteševićdr Ana Nikezićdr Alen ŽunićUroš NovkovićMilka GnjatoDanilo Vučurević, i Igor Conić.

Svi pristigli radovi dali su odgovarajuća rešenja u odnosu na uslove propisane konkursnim programom.

Opšti komentar žirija je da su svi pristigli radovi dali odgovarajuća rešenja u odnosu na uslove propisane konkursnim programom, posebno imajući u vidu da je prema cilju konkurs bio anketni, dok nagrađeni radovi primenjenim pristupom, konceptom i nivoom razrade pružaju različite poglede na karakteristike lokacije, temu jednoporodičnog stanovanja i ekološke principe.

Rad 0101013

Objekti su gradacijski poređani od većih ka manjim što naselju daje specifičnu dinamiku i estetiku vojvođanskog šora, a čiji oblikovni valer i prostorna organizacija kulminira u zgradi opštegradskog centra na uglu, na samom ulazu u budućeg Eko naselja.

autori:
Miloš Stojković Minić, mast. inž. arh. (Arhitektonski studio MIST Arh), Božica Stojković, dipl. Inž. Arh. (Arhitektonski studio MIST Arh), Petar Tošić, mast. inž. arh. (Naturalist), Boban Tošić, dipl. inž. pejz. arh. (Naturalist)

Saradnici:
Boris Tošić, student osnovnih studija arhitekture, UB – AF, Nikola Ribarić, student osnovnih studija arhitekture, UB – AF, Novak Đukić, inž. arh, student master studija, UB – AF

 

Rad 0112358

Opeka kao materijal lokaliteta odražava duh projekta i lokaciju u kojoj nastaje. Spoljni izgled objekta integriše dve suprotnosti: trajne i pouzdane materijale na vertikalama, sa vremenski promenjivim zelenilom na horizontalnim površinama, istovremeno dajući korisnicima sigurnost u trajanju.

autor:
arh Stevan Rodić, dipl.ing. (STUDIO GRAF)

saradnici:
aps.arh. Branko Rodić, aps.arh. Marko Matković, aps.arh. Pavle Cikota

 

Rad 1002223

Arhitektura kao i urbanizam datog projekta je fleksibilna, modularna i deo jednog ekosistema. Poseban kvalitet ogleda sе u potpunoj prilagođenosti prirodnim uslovima date lokacije kao i u akcentovanju identiteta šireg i užeg konteksta.

autori:
Jelena Popović, dipl.inž.arh , Vanja Šikman, master inž.arh

 

Rad 1123456 – Druga nagrada

U radu je eksperimentalno razvijen koncept kuće i naselja kao ekološko-tehnološke mašine. Iz ove ideje je proizašlo jedinstveno urbanističko i arhitektonsko rešenje celokupnog sklopa u vidu superstrukture koja čini platformu za svojevrsni urbani rasadnik.

autori:
Pavle Stamenović, dipl.ing.arh., Dušan Stojanović, dipl.ing.arh.

autori projektanti:
Đorđe Jovanović, B.Arh, Katarina Popović, student

saradnici:
Anja Ljujić, B.Arh, Miona Bradić, student

 

Rad 1828369 – Pobedničko rešenje

Naselje je kvalitetnom urbanističkom postavkom dobilo razigranu matricu volumena, tako da njegova prepoznatljivost nije ostvarena isticanjem formi, već različitim kombinacijama i postavkama kubusa. Time je omogućeno da se svaka parcela može pojedinačno razvijati bez bojazni da se naruši ideja celine.

autori:
Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum (AKVS arhitektura)

projektanti:
Marija Matijević, Jelena Smiljanić, Kristina Žilić

konsultant:
Nikola Milanović

 

Rad 1911911 – Pohvaljeno rešenje

Urbanistički sklop naselja je proizašao iz razmatranja prostornog uređenja vojvođanskih salaša. Na ovaj način je postignut razigran ansambl kuća i time izbegnuta uniformnost uličnog profila i utisak ponavljanja istih volumena.

autori:
Edin Mešanović, Edin Zoletić, Selma Rožajac Šehović, Meliha Sarajlić, Esma Džaferović (Cube Design d.o.o.)

 

Rad 2405102

Oblikovanje objekta prati funkcionalnu postavku. Forma objekta је od bazične forme pravilnog kubusa, „pokrenuta“ zakošavanjem strana i zasecanjem sa ulične strane prizemlja. Prozorska senila, postavljanjem u гаzličit položaj, daju fasadi karakter pokretljivosti i dinamike.

autori:
Dragan Marinčić dipl.ing.arh., Aleksandra Marinčić dipl.ing.arh.

saradnik:
Asaneta Subić mast.ing.arh.

 

Rad 2905991

Oblik kuće predstavlja savremeni izraz tradicionalne i za prostorni kontekst iskustveno potvrđene forme — vojvođanske kuće u šогu. Preko sprata i krova objekta postavljena je opna od vertikalnih letvi. Sa jedne strane ona kubusnoj formi daje estetiku čardaka sa krovom na dve vode, sa druge strane tokom leta u kombinaciji sa zelenilom predstavlja senilo nad staklenim površinama, dok sa treće služi kao potkonstrukcija solarnih раnеlа.

autori:
Dušan Stoiljković, Aleksandar Majstorović, Slaviša Berać, Đorđe Đurica

 

Rad 5153234

Eko naselje sačinjava 13 jednoporodičnih kuba i Opštegradski centar koji se oblikovno uklapa u kontekst koji diktiraju kuće. Svaki tip kuće odlikuje izdužena geometrija i gabarit sprata veći od gabarita prizemlja tako da natkriva terasu i prilaz, štiti južnu fasadu i natkriva parking mesta ispred kuć. Karakter objektu daju i pomične drvene grile koje ga štite od sunca.

autori:
Jasmina Pavlović, Ana Nenadić, Maja Vasilev, Mila Joksimović, Miloš Purić (Termoprojekt)

 

Rad 5547566 – Treća nagrada

Rad je komercijalni projekt koji nudi danas poželjnu estetiku. Na prvu jasno pokazuje o kakvoj nameni se radi i kojem tipu stanovanja pripada – luksuznoj gradskoj vili, kataloškog oblikovanja i mainstream uređenja. Projekt je funkcionalno i konstruktivno precizno razrađen, sa smislenim rasporedom prostorija i dobrim otvaranjem prema stražnjem delu dvorišta, dok prema ulici zadržava reprezentativnu fasadu.

autori:
Jelena Kerić, Marijana Papić, Gorana Stankov

 

Rad 7371424

Da bismo stvorili čoveku životni ritam koji mu odgovara, moramo se vratiti par koraka unazad, vratiti se prirodi, ali ne toliko da narušimo način života koji nam diktira savremeno doba. Građevinska industrija nam svojim inovativnim rešenjima pruža veliku pomoć da našem čoveku sagradimo kuću kakva mu pripada, kuću kao mesto odakle će da crpi energiju za sve ostale delatnosti s kojima se susreće svakog dana.

autori:
Aleksandar Osei Lartey, Andrea RalevićJelena Todorović, Jelena Pokrajac, Aleksandar Lazić, Saša Vujanović, Breza Adžić (Synthesis Quatro)

 

Rad 7775777

Objekti su svojom dužom stranom okrenuti prema istoku i zapadu i kraćom prema jugu i severu. Tako imaju slobodne рoglede na sve četiri strane jer su objekti zbog geometrije parcela smaknute u tlocrtu, jedni o odnosu na druge.

autori:
Bernard Bostjančić, Zoran Komšić, Sead Solo, Sanel Čeljo (PROJEKTNI BIRO BOSTJANČIĆ)

 

Rad 9931280

Eko naselje Karagača predstavlja alternativni urbani model prigradskog naselja kao odgovor na težnju ka doprinosu održivosti, bez potrebe za većim intervencijama na javnoj gradskoj infrastrukturi.

autori:
Radmila Marković Vavvrin, Mast. Inž.Arh., Danica Laćarac, Mast. Inž.Arh., Svetlana Berar, Mast. Inž.Arh., Danica Ivković, Mast. Inž.Arh., Sara Kocić, Dipl.Inž Arh.

 

Rad 9996867

Centralni motiv porodične kuce, kako u obіikovnom, tako i u funkcionalnom smislu, predstavlja zimska bašta, posmatrana kao konstruktivni motiv kuće. Organizovana kao funkcionalno-estetska spona između dnevne i noćne zone, bašta u tom kontekstu nudi i mogućnost multifunkcionalnog korišćenja prostorno-ekoloških kapaciteta.

autori:
Maja Dragišić, Milan Ivanović, Milica Božović, Aleksa Gajić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *