Ove luksuzno opremljene vile čine savršeni spoj ekološkog i elegantnog
Izdvojeno, Konkursi

Moderne gradske vile za treću nagradu na konkursu EKO naselje u Petrovaradinu

Rad koji potpisuju novosadski biro Marv Visual i Oddo Design Studio karakterističan po skladnoj urbanističkoj postavci, jasnoj tipološkoj strukturi kuća, elegantnoj estetici i materijalizaciji.

Na konkursu EKO naselje u Petrovaradinu u organizaciji portala Gradnja.rs, koji je raspisao Data Investment, u saradnji sa kompanijama Xella SrbijaEnergy NetHome ConceptAling-Conel i Oblo Living treća nagrada, u iznosu od 2.000 evra, pripala je radu pod šifrom 5547566.

Trećenagrađeni projekat rađen je u saradnji Marv Visual i Oddo Design Studio iz Novog Sada, a autorski tim čine Jelena Kerić, Marijana Papić i Gorana Stankov (arhitekta sa licencom).

Sva nagrađena rešenja na konkursu:

Gradski centar po svom volumenu i organizaciji prati oblikovni kod susedstva

Jasna urbanistička postavka

Pri projektovanju naselja kao celine, prvenstveno se vodilo računa o orijentaciji objekata i mogućnostima koje parcele pružaju u tom smislu, u cilju što većeg iskorišćavanja elemenata pasivne kuće.

Arhitektonsko rešenje prednje strane kuća sa ulaznom partijom i pristupom garaži, uz sagledavanje volumena objekta u pozadini, doprinelo je da u urbanističkom pogledu, i pored ponavljanja kuća u istom nizu, ulični front bude kompoziciono dinamičniji. Na taj način je postignuto strukturalno jedinstvo celokupnog niza kuća nastalo kombinovanjem nižih punijih zidova i fenestriranih kubusa.

Urbanistički sklop čini gradski centar i tri tipa porodičnih kuća

Postignuto je strukturalno jedinstvo celokupnog niza kuća nastalo kombinovanjem nižih punijih zidova i fenestriranih kubusa.

Ovaj princip je primenjen i u rešenju opštegradskog centra. Ovakav oblikovni manir uticao je na prepoznatljivost celokupnog urbanističkog sklopa. Jasna dispozicija kuća na parceli, bez obzira na tip, omogućila je varijacije u tretiranju i organizovanju dvorišta.

Opštegradski centar se planira na najvećoj parceli kao kulturni centar sa uređenim trgom i parkingom. U okviru funkcije ovaj objekat objedinjuje supermarket, restoran i kafić, kao i poslovni prostor u vidu co-working i kancelarijskog prostora. Opštegradski centar svojom neto površinom od približno 1.800 m2 predstavlja značajan objekat koji bi u budućnosti igrao važnu ulogu u povezivanju ovog EKO naselja sa druga dva naselja u neposrednoj blizini.“ – navodi se u obrazloženju projekta.

Opštegradski centar

Tri tipa kuća

U radu su dosledno razrađena tri tipa kuća uz poštovanje programskih zahteva i tipoloških karakteristika. Dobri odnosi u gabaritima kuća i jasna organizacija prostora, uz zadovoljenje svih funkcionalnih načela, omogućili su ambijentalno i vizuelno prožimanje unutrašnjih delova kuće i spoljašnjih ozelenjenih površina.

Glavni sadržaji u objektima su orijentisani ka jugu i zapadu, a severne fasade su maksimalno zatvorene. Istočne fasade koje su ujedno i ulazne se planiraju sa manjim brojem otvora kako bi se obezbedila što veća privatnost objekata sa ulice.

Funkcionalna organizacija kuće je podeljena na otvorenu dnevnu zonu na prizemlju, i noćnu zonu na spratu objekta. Ostale prostorije poput tehničke prostorije, ostave, vešernice kao i kupatila se smeštaju na severnoj strani objekta u prizemlju objekata. Ovaj princip je ponovljen kroz sva tri tipa jednoporodične kuće.

Kuće tipa 3 u zadnjem dvorištu imaju veliki bazen sa terasom

Spoljašnja materijalizacija se ogleda u panelima čija tekstura asocira na nabijenu zemlju.

Spoljašnja materijalizacija se ogleda u istim Porcelanosa panelima posebne teksture koja asocira na nabijenu zemlju, kao i na opštegradskom centru, dok su spratovi jednoporodičnih objekata zamišljeni kao malterisane fasade bele boje, sa dominantnim otvorima u visini svetle visine etaža.

U okviru svake parcele planirana je i pripadajuća vodena površina, za objekte tipa 3 to su betonski bazeni sa pločicama površine 45m2, a kod tipa 1 i 2 u pitanju su manji bazeni u vidu spoljne ugrađene hidromasažne kade.

Dvorište je podeljeno na više manjih zona namenjenih različitim funkcijama. Uz sam objekat je planirana natkrivena terasa, dok se neposredno uz bazen nalaze posebno uređena otvorena zona za sedenje sa otvorenim kaminom, prostor za sunčanje kao i natkrivena letnja kuhinja sa roštiljem.

Dvorište kuća je podeljeno na više manjih zona namenjenih različitim aktivnostima

Poželjna estetika

„Rad je komercijalni projekt koji nudi danas poželjnu estetiku. Na prvu jasno pokazuje o kakvoj nameni se radi i kojem tipu stanovanja pripada – luksuznoj gradskoj vili, kataloškog oblikovanja i mainstream uređenja. Projekt je funkcionalno i konstruktivno precizno razrađen, sa smislenim rasporedom prostorija i dobrim otvaranjem prema stražnjem delu dvorišta, dok prema ulici zadržava reprezentativnu fasadu“ – navodi član žirija Alen Žunić u svom obrazloženju.

Iako u arhitekturi stambenih tipova nisu postignuta inovativnija rešenja, zasnovana na specifičnijem koncepcijskom polazištu, zastupljena je oblikovna usklađenost prostora i elemenata, što je posebno izraženo u likovnom odnosu eksterijera i enterijera.

Porodična kuća TIP 3

Energetska efikasnost

Svi objekti u okviru ovog naselja poseduju solarne kolektore na krovu objekta koji, pored obezbeđivanja električne energije, a u funkciji sa toplotnom pumpom učestvuju i u zagrevanju i hlađenju objekata kroz sistem podnog grejanja i hlađenja.

Svaki objekat je obezbeđen Samsung Climate Hub sistemima koji objedinjuju funkcije za grejanje, hlađenje i pripremu tople vode u saradnji sa solarnim kolektorima.

Fasadna rešenja u kombinaciji sa YTONG termo blokova i MULTIPOR termoizolacijom obezbeđuju optimalnu klimu u unutrašnjem prostoru. Na krovu prizemne etaže preporučeni su ozelenjeni neprohodni krovovi.

Primena principa energetske efikasnosti dosledno je sprovedena

Prostorni koncept obezbeđuje dovoljno mesta da se sistemi energetske i ekološke efikasnosti uklope i prilagode krajnjem korisniku.

U okviru svake kuće, projektovan je i krovni prozor koji, po principima pasivne kuće, učestvuje u stvaranju dobre provetrenosti kuće i prirodnom strujanju vazduha. Zahvaljujući ovim sistemima smanjuje se potreba za dodatnim sistemima koji bi učestvovali u unutrašnjem hlađenju kuće u letnjim mesecima a na štetu prirodne sredine.

Primena preporučenih materijala i energetski efikasnih tehnoloških sistema dosledno je sprovedena a predložene boje i teksture u materijalizaciji doprinose svedenijem izrazu i kontekstualizaciji. „Prostorni koncept obezbeđuje dovoljno mesta da se sistemi energetske i ekološke efikasnosti uklope i prilagode krajnjem korisniku“ – ističe Ana Nikezić.

Ovo rešenje je racionalno i po karakteru primene konstruktivnog sistema i primenjenih materijala. Data arhitektonska, konstruktivna i tehnološka rešenja pogoduju ekonomičnijoj izvodljivosti. U sveukupnoj razradi je na primeren način odgovoreno na zadati konkursni zadatak.

 

Porodične kuće TIP 1 i TIP 2

Faktografija
naziv projekta:

EKO naselje u Petrovaradinu

autori projekta:

Marv Visual i Oddo Design Studio

autorski tim :

Jelena Kerić, Marijana Papić i Gorana Stankov

godina projektovanja:

2022.

Ostala nagrađena rešenja na konkursu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. miki

    pa ono treća kopija vile na punktu od marbelje do ibice

  2. AjdeAjde

    ovo ce se prodati instant

  3. Gordana

    Glupost. Otvoreni prostor za sedenje i ovoreni kamin u Pezrovaradinu. Koliko dana u godini ce se koristiti? Nije to Kalifornija.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *