Pre kupovine stana, obavezno proverite energetski razred zgrade; Foto: Xella Srbija
Materijali, Promo

Zašto Ytong Termo blok za fasadne zidove?

Termo blokovi osmišljeni su da zadovolje najviše standarde energetske efikasnosti zgrada i to bez dodatne termoizolacije. Ovo su prednosti njihove primene.

Niska cena struje koči primenu energetski efikasnih rešenja u zgradarstvu. Prema rečima profesora Manfreda Norberta Fiša, u Srbiji nije postojalo interesovanje za naprednim sistemima gradnje, jer je period za koji se investicija u energetski efikasni objekte isplati bio izuzetno dug (preko 20 godina). Razlog tome leži u činjenici da je cena električne energije kod nas povoljnija u odnosu na EU tržište.

Drugim rečima, energetski efikasna rešenja nisu našla širu primenu iz razloga što korisnici i investitori nisu smatrali da su ovakva rešenja dovoljno isplativa.

No, ova situacija se brzo i naglo menja. Rast cena energenata (nafte i prirodnog gasa), građevinskih materijala, kao i mogućnost povećanje cene struje za čak 40% snažno su uticali na građevinsku industriji u Srbiji. Efekat navedenog je vidan na svim gradilišta koja su u toku, ali i na projektima koji su u najavi.

Termoizolacija fasadnih zidova postala je goruće pitanje, koje je dospelo u sam epicentar pažnje.

Gotovo preko noći, energetska efikasnost i energetska efikasnost zgrada postale su teme od izuzetnog značaja. S tim u vezi, termoizolacija fasadnih zidova postala je goruće pitanje, koje je dospelo u sam epicentar pažnje investitora, projektanata i izvođača.

Spoljašnji zid je jedini nepromenljiv element na svakoj zgradi. To je jedna od retkih građevinskih pozicija koja se ne može naknadno zameniti već jedino (uz velike troškove) dodatno unaprediti. Propusti na fasadnim zidovima mogu se osećati decenijama, čak i generacijama. Greške najčešće nastaju zbog izbora neadvekatnih i nekvalitetnih materijala“ – navode za naš portal stručnjaci za energetsku efikasnost kompanije Xella Srbija.

Međutim, postoji materijal koji rešava sve probleme termoizolacije fasadnog zida i to po sistemu „All in One“. Ono što izdvaja Ytong Termo blokove na tržištu jeste činjenica da, pored izuzetno lake ugradnje, nude mnogobrojne prednosti – čak i mogućnost zarade.

Spoljašnji zidovi jedini su nepromenljiv element na svakoj zgradi; Foto: Xella Srbija

Uštede u grejanju i hlađenju

Troškovi za grejanje i hlađenje ubedljivo su najveći mesečni izdaci kod svakog objekta, nakon njegove izgradnje. Zato su energetski efikasna rešenja u zgradarstvu dugoročno isplativa.

Zelena gradnja u Srbiji skuplja je za oko 7 do 10% u odnosu na tradicionalan način zidanja. Međutim, ekonomski isplativom je čini činjenica da se potrošnja svih resursa smanjuje za 20 do 30%, pa se njena izgradnja isplati kroz nekoliko godina“ – navode stručnjaci iz kompanije Xella Srbija.

Tajna velikih ušteda Ytong Termo bloka krije se u njegovoj osobini da ne akumulira toplotu. Zahvaljujući njegovoj poroćelijskoj strukturi, milioni vazdušnih mehurića efikasno sprečavaju gubitak toplote, stoga Termo blokovi osiguravaju vrhunsku termoizolaciju fasadnih zidova.

Ytong Termo blokovi idealni su za gradnju spoljašnjih zidova, u jednom sloju, bez dodatne termoizolacije.

Ytong Termo blok 30 ili Ytong Termo blok 37.5 odlikuju vrhunska termoizolaciona svojstva. Kao takvi, idealni su za gradnju spoljašnjih zidova, u jednom sloju, bez dodatne termoizolacije.

Ytong Termo blokovi su blokovi velikog formata koji omogućavaju daleko manji utrošak pojedinačnih blokova po m2, a time i manju potrošnju maltera i brže zidanje. Provereno je da se sa Xella premium sistemima gradnje zidanje zidova završi dva i po puta brže u odnosu na obične (glinene) blokove. Sve to je izvodljivo bez mešalice, buke i prašine na gradilištu. U kvadrat zida ulazi samo 8 komada blokova.

Primera radi, spoljni zidovi Kuće porodice Flajs na Miljakovcu sazidani su Ytong Termo blokom debljine 37,5 cm. Potvrda kvaliteta i energetske efikasnosti došla je prilikom izdavanja energetskog pasoša, gde je ovaj objekat dobio visoki B energetski razred, bez ikakve dodatne termoizolacije.

Više neto kvadrata

Posebno važna tema, naročitu u slučaju izgradnje velikih stambenih, komercijalno-poslovnih, turističko-ugostiteljskih i industrijskih objekata, jeste korisna (neto) površina. U interesu svakog klijenta i investitora jeste što racionalnija gradnja.

Iznad određene razmere objekat postaje veliki i ne može se zidati tradicionalnim materijalima. Svako ko je radio na velikim gradilištima dobro zna koliko tradicionalne tehnike izvođenja mogu usporiti radove, ugroziti planove i smanjiti očekivanu dobit.

Za postizanje savremenih standarda energetske efikasnosti potrebni su upravo savremeni materijali i napredne tehnike gradnje. Ytong Termo blok omogućava vam izuzetne uštede u vremenu gradnje, vrhunsku termoizolaciju fasadnih zidova i ostvarivanje veće neto kvadrature objekta.

Ytong Termo blok omogućava vam izuzetne uštede u vremenu gradnje, vrhunsku termoizolaciju i više neto kvadrata.

U sve ove tvrdnje uverava nas XTIMATOR – aplikacija za uporednu analizu zidova. Kroz međusobno poređenje ključnih parametara kao što su cena materijala u sklopu zida, cena rada pri zidanju i malterisanju, neto površine, težina materijala… investitori, projektanti i izvođači na brz i lak način mogu napraviti uporednu računicu isplativosti.

Kompleksni i složeni projekti kao što su apartmani Fruške Residence i Stadion u Bačkoj Palanci zahtevaju izuzetnu efikasnost u izvođenju, uz zadovoljenje visokih energetskih standarda. Kako bi se ostvario željeni kvalitet u predviđenom roku, Ytong Termo blokovi prepoznati su kao jedinstveno rešenje i primenjeni su na poziciji fasadnih zidova.

Gradite i zaradite

Zgrada se zida samo jednom, ali se zato računi za struju plaćaju svakog meseca. Kako troškovi za grejanje i hlađenje postoju sve veći, pitanje energetske efikasnosti postaje sve značajnije. U novoj situaciji, termoizolacija fasadnih zidova postaje naročito važna.

Upravo iz tog razloga investitori, projektanti i izvođači sve više zahtevaju primenu proverenih i celovitih rešenja za termoizolaciju fasadnih zidova. Razlog tome leži u činjenici da je spoljašnji zid jedini nepromenljiv element na svakoj zgradi. Ako se greška načini jednom, efekti će se osećati tokom celog životnog veka objekta. Zato se za spoljne zidove preporučuje primena Ytong Termo blokova.

Zahvaljujući značajnom dobitku u neto kvadraturi, odličnoj termoizolaciji i brzini gradnje, Ytong Termo blokovi su sve češći izbor investitora i projektanata širom Srbije. Njihova primena je naročito zastupljena na velikim i složenim projektima, kao i na porodičnim kućama. Kao takvi, oni su optimalno rešenje za izgradnju svih tipova energetski efikasnih objekata.

Fasadni zid od Ytong Termo blokova se izvode izuzetno brzo, bez mešalice, bez prašine i šuta. Prednosti primene ovih blokova su mnogobrojne, a ušteda u neto kvadratima izdvaja se kao posebno korisna, naročito kod velikih projekata. Kao što nam iskustva zadovoljnih klijenta do pokazuju, primena ovih sistema nude vam mogućnost da gradite i zaradite

Ukoliko želite da saznate više o ovim blokovima i prednostima njihove primene, Xella stručni tim vam stoji na raspolaganju.

Pročitajte još o Xella proizvodima:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *