Gradnja velikih stambenih objekta daleko je isplatljivija uz Silka blokove; Foto: Xella Srbija
Materijali, Promo

Pregradni zid u novom stanu – zidati Silkom ili opekom?

Zahvaljujući značajnom dobitku u neto kvadraturi, odličnoj zvučnoj izolaciji i brzini gradnje, Silka blokovi su sve češći izbor domaćih investitora.

Iznad određene razmere objekat postaje veliki i ne može se zidati klasičnim materijalima. Svako ko je radio na velikim gradilištima dobro zna koliko tradicionalne tehnike izvođenja mogu usporiti radove, ugroziti planove i smanjiti očekivanu dobit.

Savremena rešenja znatno su isplativija opcija nego tradicionalna kao što je puna opeka. U novogradnji, svaka pozicija na objektu je bitna – naročito sada kada cene materijala i izvođenja iz dana u dan rastu. Zbirno posmatrano, mali gubici u neto kvadraturi, materijalu i izvođenju, investitorima značajno mogu uvećati troškove i primetno smanjiti zaradu.

Ovo naročito dolazi do izražaja u situaciji izgradnje novih stambenih objekata, gde kupci od investitora očekuju visoki nivo komfora, a čiji je neizostavni deo adekvatna zvučna izolacija. Velika pažnja usmerava se na kvalitetna rešenja za kupatilski zid. Razlog tome leži u činjenici da je to jedna od pozicija u stanu koja zahteva najviši nivo zvučne izolacije i dobre nosivosti.

Napredne tehničke karakteristike izdvajaju Silka blokove od drugih materijala na tržištu; Foto: Xella Srbija

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Silka 115 NF vs opeka

Za zidanje kupatilskog zida investitori, projektanti i izvođači se često opredeljuju za materijale visoke zapreminske masa. Za to postoje opravdani razlozi. Najčešću primenu na domaćem tržištu imaju Silka blokovi i puna opeka. Iako to tako ne deluje, postoji velika razlika u njihovoj primeni.

Silka kalcijum silikatni blok parira punoj opeci svojom masom, samim tim i zvučnom izolacijom. U poređenju sa opekom, Silka 115 NF ostvaruje prednost za izvođače, činjenicom da se za isto vreme može ozidati skoro duplo veća površina zida. Primera radi, majstor za deset sati može sazidati oko 13 m² zida od Silka 115 NF blokova ili oko 6 m² zida od pune opeke.

Investitorima Silka 115 NF obezbeđuje dobitak u neto korisnoj površini. Silka 115 NF je za 0.5 cm tanji od tradicionalne pune opeke, što doprinosi uvećanju korisne površine prostora, koji svakako predstavlja najveću dobit za investitora.  Značajna je i prednost da se  keramičke pločice mogu lepiti direktno na Silka zid, bez prethodnog malterisanja – što dodatno ubrzava gradnju i doprinosi uštedama u radu i malterisanju.

Zahvaljujući gustini materijala i otpornosti na pritisak, čak i najtanji zidovi izgrađeni od Silka blokova pružaju izuzetnu zvučnu izolovanost. Brojne su prednosti Silka blokova u odnosu na tradicionalne materijale (poput opeke) na poziciji kupatilskog zida, za koju se preporučuje Silka 115 NF.

Kada se poređenje stavi na papir, prednosti Silka 115 NF blokova su očigledne; Foto: Xella Srbija

Značajne finansijske uštede

U sve ove tvrdnje uverava nas Xtimatorinterni alat kompanije Xella za uporednu analizu zidova. Kroz međusobno poređenje ključnih parametara kao što su cena materijala u sklopu zida, cena rada pri zidanju i malterisanju, neto površine, težina materijala… investitori i izvođači na brz i lak način mogu napraviti uporednu računicu isplativosti.

Cene svih materijala koje su u tabeli, a koje nisu iz proizvodnog programa kompanije Xella, su tržišne. Kako bi analiza bila merodavna, za cene proizvoda od opeke uračunate su najniže cifre koje su dostupne u praksi.

Kao sto se iz poređenja može videti, zidovi od Silka 115 NF blokova pružaju investitorima značajne finansijske uštede u svim stavkama, a pre svega u neto korisnoj površini (ukupna debljina zida sa obradom je 12,5cm u poređenju sa 16cm koliko ima omalterisani zid od pune opeke). Dodatne prednosti koje se ostvaruju primenom zida od Silka 115 NF blokova jeste činjenica da je za 26,2% lakši od zida sa klasičnom opekom (manje opterećenje na konstrukciju), zatim zidanje je za 40,4% brže, a pritom se pravi i do 45% manje šuta.

Ova uporedna analiza troškova dostupna je svim profesionalnim korisnicima putem direktnog kontakta ili platforme Xella eConsultant. Kroz „1 na 1“ savetovanje sa stručnjacima možete proveriti koji je sistem pregradnog zida najisplatljiviji za vas i vaš objekat.

Primenom Silka blokova investitori mogu da ostvare značajne uštede; Foto: Xella Srbija

Racionalna odluka

Savremena novogradnja nije moguća bez naprednih materijala i sistema gradnje. Zidanje opekom i tradicionalne tehnike gradnje imaju brojna područja primene. Međutim, kada je reč o izgradnji novih objekata, naročito onih velikih kvadratura, investitori i izvođači su u kontinuiranoj potrazi za savremenijim, ekonomičnijim i ekološkim rešenjima.

U poređenju sa punom opekom, zid od Silka 115 NF blokova je tanji, ima bolju zvučnu izolaciju, njegovo zidanje je skoro dvostruko brže i dozvoljava direktno lepljenje pločica bez malterisanja. Glavna prednost ovog bloka ogleda se u činjenici da investitorima i izvođačima može doneti finansijsku dobit kroz uštedu prostora i ostvarivanje veće neto kvadrature uopšte nije zanemarljiva.

Računica je jasna. Za poziciju pregradnog kupatilskog zida u novim objektima, Silka 115 NF je funkcionalno i ekonomski najisplativije rešenje na tržištu. Kao što smo iz međusobnog poređenja to videli  – male uštede prave veliki profit.

Ukoliko želite da saznate više, Xella tim stručnjaka vam stoji na raspolaganju.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Anton

    Jako zanimljiv clanak. Bukvalno je tako predstavljeno, kao da nema nijedan razlog za koriscenje opeke. Je li ima neko iskustva sa ovim materjalom. Da li ima nekih mana ili nedostataka?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *