Sportska dvorana u Morači zasijala u novom ruhu; Foto: DBA
Aktuelno, Domaći projekti

Novosadski DBA osvojio nagradu u Kelnu za Bemax Arenu u Podgorici

Rekonstrukcija dvorane na obali reke Morače donelo je birou iz Novog Sada priznanje koje dodeljuje Međunarodna federacija za sportske i rekreativne objekte.

Na gala večeri u Kelnu, 26. oktobra 2021. godine dodeljene su nagrade iz oblasti sportske arhitekture, koje tradicionalno dodeljuju Međunarodni olimpijski komitet, Međunarodni paraolimpijski komitet i Međunarodna federacija za sportske i rekreativne objekte (IAKS).

Na ovogodišnjoj dodeli zapažen je bio i region. Nagradu IAKS dobila je novosadska projektantska kompanija DBA za realizaciju projekta rekonstrukcije i transformacije objekta Bemax Arena u Podgorici.

Priznanje su primili ispred projektantskog tima arhitekta Đorđe Bajilo i Lazar Vukčević, direktor Bemax Arene ispred korisnika objekta.

Novosadski DBA primio prestižnu nagradu; Foto: IOC

Nagradu IAKS dobio je DBA za realizaciju projekta rekonstrukcije i transformacije objekta Bemax Arena u Podgorici.

Objekti realizovani širom sveta selektovani su u nekoliko kategorija, a prestižnu zlatnu medalju na ovogodišnjem takmičenju dobili su sledeći poznati objekti:

Rekonstrukcija i transformacije objekta Bemax Arena u Podgorici

Na inicijativu Košarkaškog saveza Crne Gore, javila se ideja da postojeći objekat male dvorane sportskog centra Morača, koja je bila zatvoreni bazen, a godinama van funkcije, promeni namenu i rekonstruiše se u savremenu multifunkcionalnu dvoranu za sportove.

Kompleks SC Morača, koji se sastoji iz velike i  male dvorane, izgrađen je 1978. godine na obali reke Morače u Podgorici, prema projektu arhitekte Predraga Dmitrovića i konstrukciji Đorđa Zlokovića i Radeta Mrdaka.

Volumen objekta formira hiperbolični paraboloid na eliptičnoj osnovi. Konstruktivni koncept je prednapregnuta ljuska. Mala dvorana je prostorno denivelisana, tako da je podtribinski deo objekta ukopan u odnosu na okolni teren, a sama dvorana je smeštena na nižoj AB platformi ka reci.

Rekonstruisana Bemax Arena u Podgorici; Foto: DBA

Izazov ne narušiti originalnu arhitekturu

Izazov za rekonstrukciju objekta bio je prilagoditi zahtevane sadržaje postojećoj specifičnoj formi objekta, tako da se ne naruši originalna arhitektura, a da se ujedno obezbedi funkcionisanje objekta za svakodnevno treniranje sportista, a po potrebi za održavanje nacionalnih i evropskih takmičenja, u svemu prema standardima za ovu vrstu sportova.

Takođe, velik izazov je predstavljalo prilagođavanje objekta savremenim uslovima za zaštitu od požara, bezbednost i evakuacija ljudi iz objekta, kao i unapređenje energetske efikasnosti.

Osnovni konstruktivni sistem objekta je zadržan, a delovi koji su dograđivani projektovani su da unaprede savremeno funkcionisanje objekta. Dograđeni delovi su armirano-betonska i čelična konstrukcija. Praktično, jedini izvorni sačuvani element objekta – karakteristična krovna konstrukcija – jedino je što je ostalo sačuvano od originalnog objekta.

Potpuno rekonstruisana sportska dvorana; Foto: DBA

Kasetirana tavanica u formi hiperboličnog paraboloida je vizuelno oslobođena i tek sada je zablistala u svojoj izvornoj lepoti.

Jedna od većih enterijerskih izmena u dvorani jeste da je centralni nosač za ozvučenje uklonjen, kako bi se vizuelno oslobodila kasetirana tavanica u formi hiperboličnog paraboloida i praktično tek sada zablistala u svojoj izvornoj lepoti. Koncept ozvučenja je izmenjen tako da se prati logika konstruktivnih nosača, tako da zvuk i dalje ostaje u centralnoj zoni, ali je centar tavanice oslobođen.

Bemax Arena je jedini je objekat ovog tipa u okruženju koji ima najsavremeniji sistem monitoringa publike putem prepoznavanja oblika lica i oka.

Kasetirana tavanica izbila u prvi plan; Foto: DBA

Omaž arhitekturi Svetlane Kane Radević

Fasada dvorane u zoni baze obložena je lokalnim kamenom iz reke Morača, kako bi se dodatno uklopila u teren i okolni kontekst, ali i kao omaž arhitekturi objekta u neposrednoj blizini – hotela Podgorica, remek-dela slavne crnogorske arhitekte Svetlane Kane Radević iz 1967.

Svi spoljni zidovi i krov su termički izolovani kamenom vunom kao prirodnim materijalom. Fasadni otvori su zamenjeni energetski efikasnim aluminijumskim profilima sa termoizolacionim troslojnim staklo-paketima ispunjenim argonom.

Kako je dvorana pretežno jugoistočne orijentacije, za manifestacije koje se održavaju u toku dana je bljesak u dvorani predstavljao problem, projekovani su automatski upravljani horizontalni brisoleji kao novi element arhitektonskog jezika na fasadi. Izvedena je nova hidroizolacija krova na bazi FPO membrane. Projektovana je reparacija betonskih elemenata na fasadi specijalnim reparaturnim malterima.

Pristupnim rampama, liftovima i podiznim platformama većina prostora postala je dostupna za posetioce i sportiste s posebnim potrebama.

Prilikom projektovanja, puno pažnje je posvećeno da objekat postane dostupan osobama sa invaliditetom i poteškoćama u kretanju. U originalnom projektu, zbog denivelacije hale na nižu platformu, većina prostora bila je nedostupna osobama sa invaliditetom. Rekonstrukcijom objekta, projektovane su pristupne rampe, dva lifta i podizne platforme kako bi većina prostora postala dostupna za sve, kako za posetioce, tako i za sportiste sa posebnim potrebama.

Na severnoj tribini izdvojeno je 11 mesta za osobe sa posebnim potrebama. Uz sve javne toalete projektovani su toaleti za osobe sa posebnim potrebama. U svim sportskim svlačionicama projektovana su kupatila za osobe sa posebnim potrebama.

Postojeći objekat dvorane je u okviru sportskog kompleksa koji ima svoj parking koji je u funkciji, tako da projekat nije tretirao parking, ali dvorana ima obezbeđenih 195 parking mesta. Postojeći ulazi u objekat su rekonstruisani i prilagođeni novoj nameni. Na svim pristupima gde su postojeće stepenice, projektovane su dodatne rampe za pristup osoba sa posebnim potrebama.

Dekorativno RGB osvetljenje fasade daje poseban doživljaj kada padne mrak.

U celom objektu su projektovani najsavremeniji sistemi za audio-vizuelnu komunikaciju, razglas i hitna obaveštenja. Ozvučenje je JBL System. Rasveta je upravljiva Philips rasveta sa sistemom Arena, koje u kombinaciji sa dekorativnim RGB osvetljenjem fasade daje poseban doživljaj.

Dekorativno RGB osvetljenje fasade daje poseban doživljaj; Foto: DBA

Podovi, stolice, oprema, semafori

Parket koji je instaliran je najkvalitetniji pod sistema Konnors, stolice su Daplast dok je kompletna oprema u dvorani Shelde. Vizuelni aspekt dodatno je pojačan savremenim sistemom semafora proizvođača Bodet.

Spremna za nova sportska takmičenja; Foto: DBA

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ovo podseća na opnu bazena milan gale muškatirović na dorćolu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *