OXYGEN se može nazvati pregradnim elementom, ambijentom za odmor ili prostornom instalacijom.
Studentsko ćoše

Pregradni element naših studenata koji prirodu približava čoveku

Vreme provedeno u aranžiranju prostornog sklopa OXYGEN daje mogućnost za promišljanje o aktivnom uključivanju u pitanje odnosa ka okruženju.

Prostorni sklop OXYGEN, Master rad iz kojeg stoje Milica Grbić, Senka Radović, Miljana Dobrota, Ida Milačić i Ana Jovanović pod mentorstvom dr Milene Kordić i Dejana Todorovića, stvara ambijent koji ohrabruje povezivanje prirode i čoveka.

Savremeni život u gradu ostavlja malo vremena za odlazak u prirodu. Iskustvo boravka u prirodi treba približiti čoveku i u izgrađenom prostoru, budući da u njemu provodi najveći deo dana. Povezivanje sa prirodom, makar i asocijativnim putem a ne direktnim kontaktom, doprinosi ukupnom poboljšanju zdravlja ljudi.

Police se sastoje od čeličnih modularnih ramova koji nose blago zakrivljene obloge od polikarbonata ili akrila

Iskustvo boravka u prirodi treba približiti čoveku i u izgrađenom prostoru, budući da u njemu provodi najveći deo dana.

OXYGEN se može nazvati pregradnim elementom, ambijentom za odmor ili prostornom instalacijom. „Molekuli“ vazduha zarobljeni u instalaciji upućuju na to da korisnik zastane, dozvoli sebi pauzu da sedne, odvojen i sklonjen transparentnom poroznom pregradom, neko vreme diše duboko i uravnoteženo, okružen biljkama.

Sastoji se od čeličnih modularnih ramova koji nose blago zakrivljene obloge od polikarbonata ili akrila. Ovi akrilni elementi grade vizuelni efekat prozračnosti i poroznosti, ali u nekim pozicijama mogu poslužiti kao površine za sedenje ili kao posude za vodene biljke.

Važnost angažovanja

Prostorni sklop sastavljen je od modula koji se mogu rasklapati i sklapati svaki put na novi način i prema novim potrebama i aktivnostima. Ova vrsta transformabilnosti elementa poziva na fizičku aktivnost. Fizičko angažovanje u izgradnji ambijenta korisniku pruža mogućnost da učestvuje u izgradnji svog okruženja, podstiče ga na kreativno izražavanje ali i fizičko kretanje. Vreme provedeno u aranžiranju prostornog sklopa daje mogućnost za promišljanje o aktivnom uključivanju u pitanje odnosa ka okruženju, koje je ključno za budućnost naših gradova i zajednica.

Različite konfiguracije

Pojedinačni elementi instalacije mogu pronaći upotrebu i nezavisno od sklopa, odnosno svaki od modula/fragmenata se u odnosu na alternativnu potrebu ili događaj može organizovati u nove nezavisne celine. Sklop se može raspasti u seriju stolova, klupa, pregradnih elemenata ili polica, što omogućava novi ciklus upotrebe.

Projekat je realizovan u okviru izbornog kursa Strategija dizajna na Master studijskom programu Unutrašnja arhitektura na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *